30 / 04 / 2024

1981 yılında Boğaz Tüp Geçişi için ilk anlaşmaya varılmış!

1981 yılında Boğaz Tüp Geçişi için ilk anlaşmaya varılmış!

1981 yılında Yenikapı ile Fenerbahçe arasında, deniz dibine yapılması düşünülen Tüp Geçit için ilk anlaşmaya varılmış. Ön araştırma çalışmasını bir Amerikan firması ile birlikte bir Türk firması yapacakmış.



1981 yılında Boğaz Tüp Geçişi için ilk anlaşmaya varılmış!


Ön çalışmları bir ABD firması ile bir Türk firması ortak hazırlayacak


 Boğaz Tüp Geçişi için ilk anlaşma oldu 


  Yenikapı - Fenerbahçe arasında deniz dibine yapılacak demiryolu tünel geçişinin projesi 1,5 yılda, inşaatı da 5 yılda tamamlanacak.

 

  Ön araştırma çalışmasını, Amerikan firması ile birlikte yapacak olan Botek firması yetkilileri, ''Çalışmaların 10 ayda tamamlanabileceğini'' söylediler 


  BAYINDIRLIK Bakanlığı İstanbul demiryolu, tünel geçişi için ön araştırması için Deleuw Cather Sverdrup And Parcel adlı bir Amerikan firması ve bir Türk firması olan Botek'le anlaşmaya varmıştır. Firmalar, geçişle ilgili ön araştırmayı 56 milyon 630 bin liraya yapacak ve 10 ayda tamamlayacaklardır.

  Bu durumda, büyük olasılıkla Yenikapı - Fenerbahçe arasında deniz dibine yapılacak demiryolu tünel geçişinin projesi 1,5 yılda, inşaatı da 5 yılda tamamlanacaktır. 

  Bayındırlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Demiryolu tünel geçişi ön araştırması için harcanacak 56 milyon 630 bin liranın 250 bin dolarını (28 milyon 750 bin lira) Amerikan Yardım Teşkilatı'nın (AID) verdiği belirtilmiştir. 

  Ön araştırma çalışmasını Amerikan firması ile birlikte yapacak olan Botek firması yetkilileri, ''Ön araştırma çalışmasının 10 ayda tamamlanabileceğini'' belirtmişler, ''Eğer ön araştırmalar olumlu sonuçlanırsa ve önemli bir aksilik çıkmazsa tünel projesi 1,5 yılda,

inşaat da 5 yılda tamamlanabilir kanısındayız'' demişlerdir. 

  Botek yetkilileri, ''Demiryolu tünel geçişinin geçişinin kaç liraya mal olacağının ön araştırma araştırma çalışmasından sonra belli olacağını da'' söylemişlerdir.


(1981 yılında Reşat Altın 12.094 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 12 Temmuz 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön