02 / 05 / 2024

1981 yılında Çırağan Sarayı, ''Toplantılar Sarayı'' olacakmış!

1981 yılında Çırağan Sarayı, ''Toplantılar Sarayı'' olacakmış!

1981 yılında harap halde duran Çırağan Sarayı onarılarak, Toplantılar Sarayı haline getirilecekmiş. Çırağan Sarayı'nın yanına da projesini Sedad Hakkı Eldem'in hazırladığı, 2 bin 500 yataklı bir otel inşa edilecekmiş.



1981 yılında Çırağan Sarayı, Toplantılar Sarayı olacakmış!


ÇIRAĞAN <<TOPLANTILAR SARAYI>> OLACAK


Boğaz'da 70 yıldan beri harap duran ünlü Çırağan Sarayı'nın onarılarak, ''toplantılar sarayı'' haline getirilmesi ve yanına 2 bin 500 yataklı turistik bir otel yapılması kararlaştırıldı. Çırağan Sarayı projesi, Beşiktaş - Kuruçeşme arasındaki ''Turizm Gelişim Projesi'' içinde ele alınıyor. Türkiye'de turistik yatırımlar yapmak isteyen Emin Ağa Han da, Çırağan Sarayı projesi üzerinde durmuştu. Projenin gerçekleşmesiyle, Boğaz hem bir harabeden kurtarılmış, hem de turistik bir tesis kazanmış olacak.


1981 yılında Çırağan Sarayı, Toplantılar Sarayı olacakmış!


70 yıldır harap duran Çırağan Sarayı toplantılar sarayı olacak


  70 yıldır Boğaz'da harap duran ''Çırağan Sarayı''nın onarılarak bir ''Toplantılar Sarayı''na dönüştürülmesi ve bitişiğine de 2500 yatak kapasiteli turistik bir otelin inşa edilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca Beşiktaş - Kuruçeşme arasındaki kıyı şeridi de turistik amaçlı kullanımlara açık olacak şekilde yeniden düzenlenecektir. 

  Amin Ağa Han'ın da yatırımda bulunmak için üzerinde durduğu ''Çırağan Sarayı Turizm Gelişim Proje Önerisi'' tarihi yapının dış görünümünün aynen korunmasını, içeride modern düzenlemeler yapılmasını ve mülkiyeti farklı kuruluşların elindeki saraya ait tarihi yapıların da restore edilerek birer konaklama tesisine dönüştürülmesi öngörülmektedir. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nca hazırlanan proje önerisine göre, sarayın birince ve ikinci katlarındaki 6 büyük salon kongre, konferans, sergi, gazino ve tiyatro amaçlı olarak düzenlenecek ve zemin kat ise boydan boya çarşı olacaktır. Tarihi yapının yanında 50 odalı, 6 katlı ve yüksekliği ile eni sarayı aşmayan bir turistik otel inşa edilecektir. Turistik otelin projesini yapan Mimar Sedad Hakkı Eldem şöyle demiştir: ''1976 yılında Emekli Sandığı sarayın yanında bir otel yapmak istemiş ve ben de bir proje hazırlamıştım. Projenin Anıtlar Yüksek Kurulu ile İstanbul Nazım Plan Bürosu'ndan gerekli izinleri alınmış ve yatırımda bulunacak yabancı sermaye grupları sağlanmıştı. Ancak İstanbul Belediyesi kent trafiğine fazla yüklenileceği endişesiyle gerekli inşaat iznini vermemişti. Oysa bugün yaptığımız bir düzenlemeyle böyle bir sorun ortada yoktur. Şöyle ki, otelde kalacak veya ''Toplantılar Sarayı''ndaki toplantılara katılacak yabancılar tarihi ve turistik merkez Sultanahmet Meydanı'na ulaşımla otel önünden kalkacak özel motorlar ile sağlanacaktır. Oradan da özel arabalarla turistler gezi yerlerine ulaşacaklardır. Çırağan Sarayı için söyleyeceklerim ise bu yapının duvarlarının halen sağlam olduğu, hiçbir şekilde denize kaymadığı ve kaidesinin bozulmadığıdır. 

  Çırağan Sarayı'na ilişkin düzenlemeler Turizm ve Tanıtma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve aşağı yukarı 300 bin metrekarelik bir kıyı şeridini kapsayan ''Beşiktaş - Kuruçeşme Sahil Bandı Turizm Gelişim Proje Önerisi''nin bir bölümüdür. Çırağan Sarayı'na ilişkin düzenlemeler için Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile İstanbul Belediyesi işbirliği kararı alınmıştır.

 

Milliyet Gazetesi 23 Mart 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön