28 / 04 / 2024

1982 yılında Büyükçekmece'de ''İslam Tatil Köyü'' kuruluyormuş!

1982 yılında Büyükçekmece'de ''İslam Tatil Köyü'' kuruluyormuş!

1982 yılında Arap turistleri yurda çekmek için çalışmalar hızlanmış. Büyükçekmece'de, mahremiyete ve İslam geleneklerine uygun ''İslam Tatil Köyü'' kurulacakmış. 700 kişilik olarak planlanan sitede yat limanı da olacakmış.



1982 yılında Büyükçekmece de İslam Tatil Köyü kuruluyormuş!


MESCİDİ, HAVUZU, YAT LİMANI OLACAK


Arap turistleri yurdumuza çekmek için çalışmalar hızlandırıldı.


Büyükçekmece'de <<İslam Tatil Köyü>> kuruluyor


  Marmara Sahili'nde kurulan tatil köyünde mahremiyete ve İslam geleneklerine uygun meskenler yapılıyor.

  700 kişilik olarak planlanan sitenin sıcak suyu güneş enerjisi ile sağlanacak.


1982 yılında Büyükçekmece de İslam Tatil Köyü kuruluyormuş!


  Turizm mevsimi yaklaşırken gözler yeniden Arap dünyasına çevrildi. Petrol zengini Araplar'ın tatillerini yurdumuzda geçirmelerini sağlama çabaları hızlandı. Geçen ayın sonunda Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) genel kurulunda konuşan Suudi Arabistan'ın  Ankara  Büyükelçisi Muhammed el-Awadi ısrarla bir noktaya temas etti. Büyükelçi, Araplar'ın gittikleri her yerde kendi geleneklerini alıştıkları konforu istediklerini belirtti ve ''Siz de onların aradığı şartlara uygun yerleşme merkezleri kurarsanız, zengin Suudi Arabistanlılar, dost ve kardeş Müslüman Türkiye'ye gelmeyi tercih ederler'' diye temennilerini açıkladı.

  Son yıllarda Libya'da Libyalılar'ın isteklerine göre ev inşa eden Ali Rıza Çarmıklı grubu şu sıra Büyükçekmece'de Marmara Sahilleri'nde kurmakta olduğu Batıköy Sitesi'nin bir bölümü de Müslüman ülkelerin hizmetine ayırmış. ''İslam Tatil Köyü'' ismi verilen bir bölüm, tamamen ayrı olarak projelendirilmiş. Kuruluşun Genel Müdürü Eser Bolak, çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi:

  ''Alıcılar isterlerse, İslam Tatil Köyü bir çitle çevrilecek ve tamamen özel bir köşe olacaktır. Evleri Arap ülkelerinin standartlarına göre hazırladık. 16 tane 300 metrekarelik müstakil ev, ayrıca bitişik evler ve apartman daireleri var. 700 kişilik bir site olacak. Küçük bir mescit, yüzme havuzları ve geniş bir yat limanı hep projemiz içinde. Sıcak su meselesini güneş enerjisiyle hallediyoruz.''

  Genel Müdür Bolak'ın söylediğine göre, ev ve dairelerde mahremiyete önem veren Araplar için ''Harem-selamlık'' usulü uygulanıyor. Ailelerin birbirlerini görmemeleri sağlanmış. Banyo, tuvalet gibi bölümler isteğe göre değitiriliyor. Binalar, dış görünüşleriyle Arap mimarisini hatırlatıyor. Büyükelçi Muhammed el-Awadi'nin de belirttiği gibi onların geleneklerinden uzaklaşmamaları için her şey düşünülmüş. 

  Yüzyıllar boyunca din ve kültür beraberliğimiz olan Arap ülkeleri için hazırlanan ''İslam Tatil Köyü'' Büyükçekmece'de Marmara'ya bakan bir burun üzerine kuruluyor. Mescit, alışveriş merkezi, spor sahaları ve özel bir plajı olan sitede evlerin doğuya bakması, siteyi daha rahat kılıyor.


Tercüman Gazetesi 6 Mart 1982 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön