1984 yılında Büykçekmce Baraı'nin yapımına başlanacakmış!
Büyük ve Küçükçekmece barajlarının yapımıma 1984 yılının haziran ayında başlanacakmış. Baraj yapımı için 1 milyar mark bulunmuş. Öz kaynaklarla yapımına başlanacak barajlarla, şehre verilen su miktarı iki kat artacakmış.
İSTANBUL'UN SUYU İÇİN 1 MİLYAR MARK BULUNDU
Büyük ve Küçükçekmece barajlarının yapımı haziranda başlıyor
İstanbul'a verilen günlük su miktarını iki katına çıkaracak olan barajlardan 3 yıl sonra içme suyu alınabilecek
İSTANBUL'u suya kavuşturmak için ABD, İngiltere ve Federal Alman bankalarından 1 milyar mark kredi sağlandı.
Yetkililer, kredinin 100 milyon marklık diliminin bu yıl kullanılacağını, kredi ve öz kaynaklarla haziran ayında yapımında başlanacak Büyükçekmece ve Küçükçekmece barajlarından en erken 3 yıl sonra içme suyu alınabileceğini ve böylece kente günde verilen su miktarının 2 katına çıkacağını söylediler.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, ''Bir süre önce ihalesi yapılan Büyükçekmece Barajı'nın ve su taşıma sistemlerinin yapımına haziran ayında müteahhit tarafından başlanacağını'' belirterek, ''İstanbul'a günde 400 bin metreküp su verecek Büyükçekmece Barajı'nın yapımı için öz kaynak kullanılacak'' dediler.
Verilen bilgeye göre, Büyükçekmece Barajı'nın gövedesi 2 milyar 400 milyon liraya, arıtma ve su taşıma sistemleri ise yaklaşık 15 milyara mal olacak.
Yetkililer, Büyükçekmece, Darlık, İsaköy, Tavşanlı barajlarıyla bunlara ait su arıtma ve taşıma sistemlerinin yapılması ve mevcut su şebekesinin yenilenmesi için ABD, İngiltere ve Federal Alman bankalarından sağlanan 1 milyar markın, 100 milyon marklık bölümünün bu yıl, kalanının ise önümüzdeki 9 yıl içinde kullanılacağını bildirdiler.
Verilen bilgeye göre, yaklaşık 15 milyar liraya mal olacak Küçükçekmece Barajı'nın yapımına haziran ayında başlanacak ve 3 yıl sonra tamamlanacak barajdan İstanbul'a günde 216 bin metreküp su verilecek.
Önümüzdeki 9 yıl içinde ise, Anadolu Yakası'nda, Darlık, İsaköy ve Tavşanlı barajlarının yapımı gerçekleştirilecek. Boğaziçi boru hattıyla bu barajlardan kentin her mahallesine su iletilebilecek.
Bu arada, Büyükçekmece Barajı'ndan sağlanacak suyun bir bölümü Kumburgaz bölgesine verilecek.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Federal Alman bankalarından sağlanan 1 milyar mark kredinin kullanılmasıyla, önümüzdeki 10 yıl içinde, İstanbul'a içme suyu sağlanacak baraj sayısı Avrupa Yakası'nda 4, Anadolu Yakası'nda 5 olmak üzere 9'a ulaşacak.
(1984 yılında Reşat Altın 30.380 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 4 Mayıs 1984
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com