02 / 05 / 2024

1985 yılında Cemil Topuzlu köşkü 150 milyona kiraya verilecekmiş!

1985 yılında Cemil Topuzlu köşkü 150 milyona kiraya verilecekmiş!

1985 yılında Banker Kastelli'ye ait Cemil Topuzlu Köşkü, 150 milyon liraya kiraya verilecekmiş. Çiftehavuzlar'daki 30 dönüm bahçe içindeki, 15 odalı tarihi köşk, restore sonrası Araplara kiralanacakmış.



1985 yılında Cemil Topuzlu köşkü 150 milyona kiraya verilecekmiş!


Onarımı bitince Araplara sunulacak


Kastelli Köşkü 150 milyona kiralık


İstanbul Çiftehavuzlar'daki ünlü Cemil Topuzlu Köşkü'nün onarımı tamamlanıyor. Cevher Özden'e (Kastelli) ait 15 odalı ahşap köşk, büyük ihtimalle, önümüzdeki yıl Arap kiracı ağırlayacak.


Yakınları, günlerini spor yaparak ve bürosunda çalışarak geçiren Kastelli'nin çalışma odasındaki iki yazıya büyük önem verdiğini belirtiyorlar. Bunlardan ilki Çinli düşünür Konfüçyüs'e ait: ''İnsanı öldürmeyen her darbe, onu daha yüceltir.'' Diğeri, Akif'ten bir dörtlük: ''Kim kazanmazsa bu dünyada/Bir ekmek parası/Dostunun yüz karası/Düşmanının maskarası..


1985 yılında Cemil Topuzlu köşkü 150 milyona kiraya verilecekmiş!


Kastelli'nin köşkü, 114 milyona kiralık


Arap görücü bekleyen köşk


15 odalı köşk


Caddebostan'da Büyük Kulüp'ün yanındaki 30 bin metrekarelik bahçe içinde bulunan 15 odalı tarihi ''Cemil Topuzlu Köşkü'' ya da diğer adıyla ''İpar Köşkü'', eski banker, bugünün inşaatçısı Kastelli (Cevher Özden) tarafından onarılıyor.


İstanbul'un Çiftehavuzlar semtindeki tarihi köşkün yeni sahibi Kastelli (Cevher Özden), 30 bin metrekarelik bahçe içindeki 15 odalı yapının onarımı için kesenin ağzını açtı.


MAGAZİN SERVİSİ 


   ESKİ banker, bugünün inşaatçısı Kastelli, bazı inşaatlarının yanı sıra, şimdi harıl harıl ''Cemil Topuzlu Köşkü''nün (İpar Köşkü) onarımıyla da uğraşıyor.

   Yakın çevresinden edinilen bilgiye göre, Cevher Özden'in amacı, İstanbul Caddebostan'da Büyük Kulüp'ün yanı başında 30 bin metrekarelik bir bahçe içinde bulunan köşkün, Araplara kiraya verebilecek bir duruma getirilmesi.

   Yakınları, Kastelli'nin, ''tarihi bir eseri değerlendirip, su yüzüne çıkarmaya çalıştığını'' belirtiyorlar. Buna göre, şu anda müştemilatı biten, yüzme havuzu 10 milyon liraya komple yenilen 15 odalı köşk, tamamen onarıldığında yıllığı (mevsimliği) 200 bin dolardan (yaklaşık 114 milyon lira) Araplara sunulacak. Yine yakın çevresi, ''Bu konuda Cevher Bey'in burayı üyelik bedeli 25 milyon lira olan bir kulüp haline getireceği şeklinde bir söylenti çıkmıştı. Bu doğru değil. O, aç kalsa da kulüpçülük yapmak istemez'' diyorlar.

   Kastelli'nin dostları ve yakın çevresinden edindiğimiz bilgilere göre, tasfiye halindeki bankerin gündelik yaşamının ana çizgileri şunlar:

   Tasfiye Kurulu'yla centilmenlik anlaşması yaptığı için, eski işi konusunda hiç konuşmuyor.

   Sauna ve jimnastiği aksatmıyor. Karısıyla birlikte yürüyor. Bazen de tek başına hafif koşu yapıyor. Sık sık tenis oynuyor.

   Televizyonda en çok Berrengers adlı diziyi, videoda ise Hanedan'ı izliyor. Son olarak okuduğu kitap, ''İmparator''. 

   Günün büyük bölümünü Kadıköy'deki yazıhanesinde geçiriyor. Toplam 1100 işyerini içeren inşaatları bitirmeye çalışıyor.

   En büyük şikayeti adalet. Ancak tasfiye sonuçlanmadan hiçbir büyük projeye fiilen başlamak istemiyor.

   Vogue ve Time gibi iki büyük yayın organının röportaj tekliflerini reddetti. 

   Çalışma odasının duvarında, Atatürk portresinin iki yanındaki yazıya büyük önem veriyor. Bunlardan biri, Çinli düşünür Konfüçyüs'e ait: ''İnsanı öldürmeyen her darbe, onu daha da yükseltir.'' Diğeri de Mehmet Akif'in bir dörtlüğü: ''Kim kazanmazsa bu dünyada/Bir ekmek parası/Dostunun yüz karası/Düşmanının maskarası.''


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 16 Ekim 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön