29 / 04 / 2024

1990 yılında Adnan Menderes'e Boğaziçi'nde anıt-mezar yapılması kararlaştırılmış!

1990 yılında Adnan Menderes'e Boğaziçi'nde anıt-mezar yapılması kararlaştırılmış!

1990 yılında, Anayasa'yı ihlal suçundan idam edilen Başvekil Adnan Menderes ve Hasan Polatkan ile Fatih Rüştü Zorlu'nun siyasi itibarlarının iadesinden sonra İstanbul'a nakledilecek mezarları için Boğaziçi'nde ''anıt-mezar'' yapılması kararlaştırılmış.



1990 yılında Adnan Menderes e Boğaziçi nde anıt-mezar yapılması kararlaştırılmış!


Boğaziçi'nde üç ayrı yer belirlendi


Menderes'e anıt mezar


27 Mayıs 1960 İhtilali'nde ''Anayasa''yı ihlal suçundan'' idama mahkum edilen Adnan Menderes ve aynı kaderi paylaşan Hasan Polatkan ile Fatih Rüştü Zorlu'nun siyasi itibarlarının iadesinden sonra İstanbul'a nakledilecek mezarları için Boğaziçi'nde ''anıt-mezar'' yapılması kararlaştırıldı.


1990 yılında Adnan Menderes e Boğaziçi nde anıt-mezar yapılması kararlaştırılmış!


Menderes'e anıt mezar


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   ADNAN Menderes ile aynı kaderi paylaşan iki bakan arkadaşı Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu'ya İstanbul'da anıt mezar yapılıyor. Anıt mezarlar için proje yarışması açılacağı da bildirildi.

   27 Mayıs 1960 İhtilali'nden sonra, ''Anayasa''yı ihlal suçundan'' idama mahkum edilen ve infazdan sonra cenazeleri Marmara Denizi, Gemlik Körfezi açıklarındaki İmralı Adası'nda toprağa verilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu'nun siyasi itibarları iade edildiği için, eski Başbakan ve bakanlar olarak cenazelerinin İstanbul'a nakledilecekleri bildirildi.

   Hükümetin, anıt mezar yeri tespiti ve inşaatı için Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya'ya görev verdiği öğrenildi. Bir yetkili, ''Bayındırlık ve İskan Bakanlığı temsilcilerinin, Boğaziçi'nde araştırma yaptıklarını ve anıt mezar için belirledikleri 3 ayrı seçeneği Bakan Altınkaya'ya sunduklarını'' bildirdi ve şöyle dedi:

   ''Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'nda Üsküdar tarafındaki Nakkaştepe, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Kanlıca tarafındaki Sevdatepe ile Rumeli Yakası'nda Rumelihisarı üstündeki Duatepe anıt mezar için uygun bulunan yerler.''


Milliyet Gazetesi 12 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön