06 / 05 / 2024

1990 yılında Asker, İstanbul'u boşaltacakmış!

1990 yılında Asker, İstanbul'u boşaltacakmış!

1990 yılında Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul'da Ordu'ya ait tesisler Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş. Zeytinburnu'nda 130 bin metrekarelik tank fabrikası ve İkitelli'de bir milyon metrekare alan boşaltılacak alanlardanmış.



1990 yılında Asker, İstanbul u boşaltacakmış!


Kent merkezindeki kıymetli arsalar konut alanı oluyor


Asker İstanbul'u boşaltıyor


Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul'da şehir içinde bulunan kışlalarla eğitim tesisleri ve alanlarını Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldı. Yapılan anlaşmaya göre belediye, devraldığı her arsaya karşı kent dışında bir arsa verecek ve mevcut binaların yerine yenisi yapılacak.


Boşaltılarak belediyeye devredilecek alanlar arasında Zeytinburnu'ndaki 130 bin metrekarelik tank fabrikası alanı da bulunuyor. Belediye, yaklaşık 30 milyar lira harcayıp fabrikanın aynısını Metris'te kuracak. Belediye, İkitelli'de bir milyon metrekarelik bir askeri alanı da metrekaresi 2 bin liradan satın aldı.


1990 yılında Asker, İstanbul u boşaltacakmış!


Ordunun arsaları belediyeye


Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul'da kent içindeki tesislerini, alanlarını İstanbul Belediyesi'ne devredilecek.


İkitelli'de 1 milyon metrekareye yakın bir askeri arazi, m2'si 2 bin liradan İstanbul Belediyesi'nce satın alındı. Haliç'teki Personel Okulu taşınıyor.


Zeytinburnu'ndaki 130 bin m2'lik tank fabrikası alanı, Gülhane Parkı ile sahil yolu arasındaki askeri depolar ve yurtlar boşaltılıyor.


Ferit FARSAKOĞLU


   MİLLİ Savunma Bakanlığı, kent merkezinde kalan kışla, eğitim tesis ve alanlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrediyor. Yapılan anlaşmalara göre, belediye kent içinde devraldığı her arsa için askerlere kent dışında aynı büyüklükte bir arsa verecek. Eğer devralınan arsa üzerinde herhangi bir tesis varsa, belediye gösterdiği yerde o tesisin aynısını yapmayı da taahhüt ediyor. 

   İstanbul büyüdükçe daha önce kentin çok uzağında olan askeri alanlar yerleşim merkezinin içine dahil oldu. Askeri birliklerin kent içinde kalmasının istenen bir şey olmadığını belirten Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Mehmet Yıldız, ''Bunu zaten askerler de istemiyor'' dedi. Mehmet Yıldız, askerlerin terk ettiği bölgelerin toplu konut alanları üretmek amacıyla kullanılacağını söyledi. Yıldız, bu yönetim planlı gelişme ve sağlıklı kent mekanları oluşturmak için son derece yararlı olduğunu belirtti. Buna göre Levazım Okulu, Küçükyalı'ya taşındı. Haliç'teki Personel Okulu da taşınacak. Personel Okulu'nun köprü ayağı altında kalan şimdiki yeri imar planında iskan ve yapılanma dışı saha olarak gözüküyor. Mehmet Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, yeşil alanların yasa gereği terk edilmesi zorunlu tutuluyor. Bu nedenle yalnızca arsa üzerindeki ağaçların bedeli Büyükşehir Belediyesi'nce, orduya ödenecek.

   Zeytinburnu'ndaki 130 bin metrekarelik ''tank fabrikası'' alanı da askerler tarafından boşaltılacak. Belediye bedel olarak, Metris'e tank fabrikasının aynısını yapacak. Bu inşaatın 30 milyar liraya mal olacağını tahmin ediliyor.

   Gülhane Parkı ile sahil yolu arasındaki askeri depolar ve askeri öğrenci yurtları da boşaltılacak. 1/5000'lik nazım imar planına göre burası kent bütününe hizmet eden rekreasyon alanı olarak gözüküyor. Milli Savunma Bakanlığı buraya karşılık, içinden veya yanından tren yolu geçen bir arsa istiyor. Mehmet Yıldız, gerekirse Trakya tarafında ek tren hattı döşenerek böyle bir yer yaratılması yoluna gidileceğini söyledi.

   Büyükşehir Belediyesi, Ortaköy'deki Orhaniye Kışlası çevresindeki askeri alanlara da talip oldu. Bu arazinin bir kısmı, OYAK'a toplu konut alanı olarak devredilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi, buraya bir sağlık tesisi kurmayı planlıyor.

   İkitelli'de 1 milyon metrekareye yakın bir askeri arazi de metrekaresi 2 bin liradan Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Buranın konut alanı olarak kullanılacağını açıkladı.

   Habibler Köyü'nde 80 dönümlük askeri arazi de mezbaha yapılmak üzere istendi. Bu konunun görüşülmesinin devam ettiği, bakanlığın burası için para istediği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Mehmet Yıldız, Rami Kışlası'nın da istendiğini, Balmumcu'daki Jandarma Dikimevi'nin de istenmesinin düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.


(1990 yılında Reşat Altın 253.455 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 6 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön