03 / 05 / 2024

1990 yılında Vahdettin Köşkleri yeniden yaptırılıyormuş!

1990 yılında Vahdettin Köşkleri yeniden yaptırılıyormuş!

1989 yılında Türkiye Diyanet Vakfı, Çengelköy'de Vahdettin Korusu içinde bulunan Sultan Vahdettin'in yaptırdığı köşkleri aslına uygun olarak yaptırıyormuş. 50 dönümlük koruda inşa edilen 4 köşk, tamamlandığında 2 milyar liraya mal olacakmış.



1990 yılında Vahdettin Köşkleri yeniden yaptırılıyormuş!


Diyanet Vakıf, Çengelköy sırtlarındaki koruda yeniden yaptırıyor


Vahdettin Köşkleri


Türkiye Diyanet Vakfı uzun çabalardan sonra hissedarlardan satın aldığı Çengelköy sırtlarındaki Vahdettin Korusu içinde bulunan son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in yaptırdığı köşkleri aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor.


Asım ERTAN


   TÜRKİYE Diyanet Vakfı, Çengelköy sırtlarındaki Vahdettin Korusu'nda, deniz manzaralı dört köşk yaptırıyor. Vakıf köşkler için şimdiye kadar yaklaşık 1.5 milyar lira harcadı. Köşklerin maliyetinin 2 milyar lirayı geçeceği belirtiliyor. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Kemal Güran, köşkleri İslam Ansiklopedisi


1990 yılında Vahdettin Köşkleri yeniden yaptırılıyormuş!


ve İslam Araştırma Merkezi ile ilgili çalışmalarda kullanmayı düşündüklerini söyledi.

   Boğaz'ın en güzel yerinde, 50 dönümlük arazi içinde yer alan köşkler, son Osmanlı Padişahı Vahdettin'e aitti. Türkiye Diyanet Vakfı, söz konusu arsayı, 1982 yılında 13 hissedarından ayrı ayrı satın aldı. Vakıf, bu yer için o zaman, toplam 126 milyon 807 bin lira ödedi. Ancak satın alma işlemi tamamlandıktan sonra, devreye Milli Savunma Bakanlığı girdi. Bakanlık, Kuleli Askeri Lisesi'nin hemen yakınındaki söz konusu arazinin satın alma veya takas yoluyla kendisine verilmesini istedi. Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili Devlet Bakanlığı arasındaki uzun yazışmalardan sonra, vakıf ağır bastı. Milli Savunma Bakanlığı bu yeri askeri amaçlarla kullanmaktan vazgeçti ve arazi Diyanet Vakfı üzerinde kaldı.


VAKIF YERLEŞİYOR


   Arazi satın alındığında tamamen yıkılmış, sadece temel kalıntıları duran köşklerin, eski fotoğraf ve arşiv belgelerinden istifade edilerek, restitüsyon projeleri yaptırıldı. Köşklerin daha sonra Belediye ile Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun denetimi altında, aslına uygun olarak inşasına başlandı. Büyük bölümü tamamlanan köşklerin inşası halen devam ediyor.


(1990 yılında Reşat Altın 253.455 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 24 Ocak 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön