02 / 05 / 2024

1994 yılında Emek Sineması'nın kapatılmaması için imza kampanyası başlatılmış!

1994 yılında Emek Sineması'nın kapatılmaması için imza kampanyası başlatılmış!

1994 yılında Emekli Sandığı'na ait, -sinemanın da bulunduğu- Serkldoryan Bloku olarak da bilinen 4 bin 130 metrekarelik binanın 25 yıllığına kiraya verilmesi, ''Sinema kapatılacak mı?'' endişesi yaratmış.



1994 yılında Emek Sineması nın kapatılmaması için imza kampanyası başlatılmış!


''Bu İstanbul bizim, bu festival hepimizin'' sloganı ile süren İstanbul Film Festivali'nin geleneksel mekanlarından Emek Sineması'nın kapatılmaması için bir imza kampanyası başlatıldı.


    EMEK Sineması'nın da bulunduğu Emekli Sandığı'na ait binanın, 25 yıllığına Kamer İnşaat'a kiralanması, ''Sinema kapatılacak mı?'' endişesi yarattı.

    Tarihi Emek Sineması'nın korunması için, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile Mimar Metin Deniz'in öncülüğünde Emek Sineması Yaşatılsın adlı imza kampanyası başlatıldı. Emek, 990 koltuk kapasitesiyle İstanbul sinemaları içinde özel bir yere sahip.

    

300 MİLYON KİRA

    

    Sinemananın içinde bulunduğu, yap-işlet-devret modeliyle kiralanan 4 bin 103 metrekarelik bina iş merkezine dönüştürülecek. 

    Beyoğlu'nun en önemli adalarından biri olan ve Serkldoryan Bloku olarak bilinen alanı, 25 yıl süreyle Kamer Tosun Firması işletecek. Firma, otopark, sinema, tiyatro, toplantı, sergi salonları, dükkan ve bürolar yapacak. 

    Buna karşın Emekli Sandığı'na ödeyeceği kira, ayda, yalnızca 300 milyon lira. Restore edilecek blokta, Rüya Sineması, İnci Pastanesi, dükkanlar, SESAM, Emek Sineması, Emek, Melek, Yeşilçam apartmanları yer alıyor.

    Görüşünü aldığımız Emek Sineması'nı işleten İsmet Kurtuluş, ''Bu sinema, belirsiz bir proje nedeniyle kapatılırsa bir daha açılmaz'' sözleriyle karamsarlığını dile getirdi. 

    Kampanyaya öncülük eden Metin Deniz ise, ''Beyoğlu'nun en önemli adalarından biri olan Serkldoryan Bloku, tarihi dokunun ayrılmaz bir parçasıdır. Tarihi yapıların geriye kazanılması mümkün değildir. Şiddetle karşıyım. Söz konusu olan sadece Emek Sineması da değil, koskoca bir adadır'' diyor.

    Kampanya için, Emek Sineması fuayesinde bir köşe oluşturuldu. Bu köşede, basında yer alan haberler sergileniyor, bir de imza defteri açıldı.

    13. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin başlamasıyla imzaya açılan defterde, binlerce imza toplandı. Toplanan imzalar, Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilecek.


Buket ÖKTÜLMÜŞ


(1994 yılında Reşat Altın 2.536.042 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 7 Nisan 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön