29 / 04 / 2024

1999 yılında trafik sorununu çözmek için en uygun projeyi belirlemeye çalışıyorlarmış!

1999 yılında trafik sorununu çözmek için en uygun projeyi belirlemeye çalışıyorlarmış!

1999 yılında Başbakan Bülent Ecevit'in Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp, trafik sorununu çözmek için Tuzla-Avcılar arasında yüzer viyadük, tüpgeçit ve Üçüncü Boğaz Köprüsü alternatifleri içinde en uygun projeyi belirlemeye çalıştıklarını söylemiş.



1999 yılında trafik sorununu çözmek için en uygun projeyi belirlemeye çalışıyorlarmış!


İstanbul üçüncü kez geçilecek


Ya Tuzla - Avcılar arasında yüzer viyadükle ya da Kavak'ta 3. köprüyle


     Başbakan Bülent Ecevit'in Şehircilik Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul'un trafik sorununu çözmek için yüzer viyadük, tüp geçit ve üçüncü Boğaz Köprüsü alternatiflerinin sürdüğünü, İstanbul için en uygun projeyi belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

     Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın ile birlikte geçen hafta Fransa'da bilimsel çevrelerle görüşmeler yapan Alp, Tuzla - Avcılar arasını deniz üzerinden 33 kilometrelik bir viyadükle birbirine bağlayacak projenin etüt çalışmalarını yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

     "Bu projede kamulaştırma yok, spekülatif yapılaşma imkanı yok, siluete zarar yok. Projeyi Paris'teki uzmanlar inceliyor, başka uzmanlara da inceleteceğiz. Viyadük denizden 20 metre yüksekte olacak. Boğaz açıklarında yükseklik deniz trafiğini aksatmamak için 60 metreye çıkacak. Tek sorun yüksek tonajlı gemilerin viyadüğün denizdeki ayaklarına çarpması sonucu oluşabilecek kazalar. Deniz altına, viyadüğün ayaklarının bulunduğu yere çelik ağ döşenmesi önerisi getirildi ama bu daha araştırılacak. Bu proje transit geçiş için düşünülüyor."


Kavak'a köprü


     Yüzer viyadük gerçekleşmezse üçüncü köprünün gündeme geleceğini belirten Alp, bunun için en uygun yerin Anadolukavağı ile Rumelikavağı arası olduğunu söyledi. Alp şöyle konuştu: "Fransa'da örneğini gördüğümüz şekilde bu köprüyü yapacağız. Bütün bağlantı yolları zemin altından gidiyor. Ne yeşile zarar verilecek, ne de sağlıksız yapılaşmanın önü açılacak. Yol sadece boğazın üstünde görülecek, gerisi batırılmış sistemle yerin altından gidecek." 

 

     Biri Japon, diğeri Fransız olmak üzere İki tüp geçit projesi olduğunu vurgulayan Alp, bu konuda da araştırmaların sürdüğünü belirterek devam etti:

     "Fransız projesinde üç tüp yany ana. İkisinden araç, birinden tren geçiyor. Harem'den batırılıp, Ahırkapı'dan çıkarılıyor. Böyle bir sistemin teknik sorunlar çıkaracağı görüşünde olanlar var. Ancak Fransızlar bunu reddediyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın kredisini bulduğu Japon projesindeyse sadece demiryolu var. Söğütlüçeşme'den batıyor, Yenikapı'dan çıkıyor. Gebze'den Halkalı'ya kadar demiryollarını birbirine bağlıyor. Bu projeye, araç geçişi olmadığı için üçüncü köprüye davet çıkardığı yönünde eleştiri var. Ayrıca 2 milyar dolarlık fiyatı da pahalı bulundu. Fransız projesiyse 800 milyon dolar. Bunlar henüz tartışılıyor."

     Alp, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığını koyduğu seçim döneminde gündeme getirdiği, Cenevre'de örneği bulunan Haliç'in altına 40 bin araçlık su altı otoparkı yapımının da değerlendirildiğini belirtti. 

      

Bakan Aydın: Rahatlayacak

      

     Önceki gün Milliyet'in konuğu olan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın da, projeler üzerindeki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Üçüncü köprü olacak tabii. Herkesin beklemediği bir şey çıkacak. Çözüm yolunda köprü de var, tüp geçit de var. İstanbul rahatlayacak" dedi.


(1999 yılında 1 dolar 530.000 liraya, Reşat Altın ise 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 15 Aralık 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön