02 / 05 / 2024

2000 yılında Dolmabahçe Sarayı onarılıyormuş!

2000 yılında Dolmabahçe Sarayı onarılıyormuş!

17 Ağustos Depremi'nde hasar gören Dolmabahçe Sarayı, 2000 yılında restore edilerek yenilenmiş. Saray, 600 kişilik bir ekibin 10 aylık çalışması sonucu, 2 trilyon lira harcanarak 'nefes alacak' duruma gelmiş.



2000 yılında Dolmabahçe Sarayı onarılıyormuş!


Dolmabahçe Sarayı onarılıyor


Yıllardır bakımsızlıktan harap durumda olan, 17 Ağustos depremiyle de bazı bölümleri hasar gören Dolmabahçe Sarayı, 10 aydır süren bakım çalışmaları sonucu yenilendi. Halen çalışmaların sürdüğü saray için şimdiye kadar 2 trilyon lira harcandı.


2 trilyonluk makyaj


    DOLMABAHÇE Sarayı, 600 kişilik bir ekibin 10 aylık çalışması sonucu, 2 trilyon lira harcanarak 'nefes alacak' duruma getirildi. 

    TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yüksek Mühendis Polat Akbulut, 16 Eylül 1999'da göreve geldikten hemen sonra sarayın durumunu görmek için geniş kapsamlı bir tespit yaptırdığını, çatıdan ve temelden gelen rutubet, 'ağaç kurdu' denilen ahşap kemiren kurtların taşıyıcı sistemde ve mobilyalardaki hasarlarını belirlediklerini söyledi. Çatıdaki kurşun kaplamaların harap olması sonucu yağmur sularının alt katlara kadar indiğini belirten Polat Akbulut, kaplama tahtaları ve taşıyıcı elemanlarda görülen çürüme ve kurtlanmaların, alt katlardaki döşeme ve tavanlarda daha ileri derecede olduğunun gözlemlendiğini vurguladı. 

    Akbulut, 17 Ağustos 1999 ve onu takip eden günlerde meydana gelen depremler sonucu sarayın çeşitli yerlerinde hasar olduğunu belirterek, ''Bağdadi sıvalarda ki dökülmeler ve özellikle de Muayede Salonu'nun da daha önce çatıdan su aldığı için kabarmış olduğu tespit edilen 9 metrekarelik pandantifin, sarsıntı sonucu düşmesiyle hasarlar oluştu'' dedi.


600 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI


    Akbulut, TBMM'nin kendilerine her konuda destek verdiğini belirterek şöyle konuştu: ''600 kişilik bir ekiple yılbaşından itibaren çalışmaya başladık. Muayede Salonu'nda hasarların giderilmesinin ardından, orjinal desenler yerine işlendi. Bu işlemler sırasında İtalya'dan restorasyon uzmanları da getirdik. Sarayı su ve rutubetten korumak için çevresine yapmayı düşündüğümüz bin 200 metrelik drenajın bin 100 metresini tamamladık. Daha önce sarayın bodrum katında yığılmış durumdaki mobilya ve eşyalardan 500'e yakını aslına uygun olarak onarıldı. Şu ana kadar 2 trilyon lira harcandı. Gerektiği kadar da harcanacak.''


Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL


(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 22 Eylül 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön