30 / 04 / 2024

2000 yılında Emekli Sandığı otel işletmeciliğinden çekilecekmiş!

2000 yılında Emekli Sandığı otel işletmeciliğinden çekilecekmiş!

Bir zamanlar otelciliğin öncüsü olan, Türkiye'nin ilk beş yıldızlı otelini yapan Emekli Sandığı otel işletmeciliğinden çekilecekmiş. Başta Büyük Tarabya ve Maçka Otelleri olmak üzere 6 otelini kiralayacakmış.



2000 yılında Emekli Sandığı otel işletmeciliğinden çekilecekmiş!


Emekli Sandığı otelden emekli


    Emekli Sandığı, otelciliğin öncüsüydü. Büyük Ankara, Efes, Tarabya ve Maçka Otelleri'ni o kurdu, o işletti. Ancak artık işletmede yetersiz kaldığından elindeki 6 oteli kiralayacak. İkisi İstanbul'da: Tarabya ve Maçka Otelleri.

    Emekli Sandığı, Türkiye'nin ilk beş ve dört yıldızlı otelleri olan Büyük Tarabya ve Maçka otellerinin işletmesinden çekiliyor. Emek İnşaat aracılığı ile sürdürülen işletmenin kim tarafından üstlenileceği henüz belli olmadı. Ancak Çehreli Turizm'le bir danışmanlık sözleşmesi imzalandı. Bu çerçevede otellerin işletmesi dünya çapındaki otel zincirlerine devredilecek.

    Büyük Tarabya Oteli'nin bulunduğu yerde 1954’e kadar Hotel Tokatlıyan vardı. Bu otelin 1954'te yanmasından sonra 1957'de Büyük Tarabya Oteli'nin inşaatı başladı. İnşaat 1964'e kadar sürdü. Proje mimarı Kadri Erdoğan’dı. Proje mimarlığını Yılmaz Hanlı'nın yaptığı Maçka Oteli'nin yapımı ise 1967-1972 yılları arasında tamamlandı.


İlk yıldızlı oteller


    Büyük Tarabya, Türkiye'nin ve İstanbul'un ilk beş yıldızlı oteli, Maçka ise ilk dört yıldızlı oteliydi. Bu iki kurum Türk turizmine öncülük ettiler. Merkezi konumlarından ötürü özellikle iş adamlarının taleplerini karşıladılar. 

    Ayrıca ilk olmaları sebebiyle okul niteliği taşıdılar. Bugün İstanbul'un çeşitli beş yıldızlı otellerinde çalışan yöneticiler, bu iki otelden yetiştiler.

    Büyük Tarabya ve Maçka'nın müşteri profiline bakıldığında yabancı turistlerin ve iş adamlarının yanısıra siyasetçilere de rastlanıyor. Yönetmelik gereği siyasilere özel indirim uygulayan oteller uzun geçmişleri boyunca yerli ve yabancı bir çok siyasetçiyi de ağırladı.

    Büyük Tarabya Oteli 1964-68 yılları arasında yabancı bir firma olan Seat Turizm tarafından işletildi. Ancak 1968’de firma, Türkiye faaliyetlerinden men edilince işletme Emek İnşaat'a geçti. Maçka Oteli kuruluşundan bu yana hep Emek İnşaat tarafından işletildi.

    Büyük Tarabya'nın oda sayısı 261, Maçka'nın 184. Otellerin doluluk oranları ise Tarabya'da yüzde 32. Maçka'da yüzde 59.


Hürriyet 27 Haziran 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön