28 / 04 / 2024

2002 yılında Sabancı, CarrefourSa için kamu binası yapacakmış!

2002 yılında Sabancı, CarrefourSa için kamu binası yapacakmış!

2002 yılında Sabancı Holding, Ataköy - Şirinevler kavşağına Carrefoursa yapmak için, Bahçelievler'de 24 milyon dolara toplam 30 bin 500 metrekare kapalı alana sahip kamu binası yapacakmış.



2002 yılında Sabancı, CarrefourSa için kamu binası yapacakmış!


Sabancı CarrefourSa için 30 bin metrekarelik kamu binası yapacak


SABANCI Holding, Ataköy-Şirinevler kavşağına dev bir Carrefoursa yapmak için, Bahçelievler Belediyesi sınırlarında toplam 30 bin 500 metrekare kamu binası yapmayı kabul etti. Böylece, Sabancı, tek bir Carrefoursa mağazası için toplam 24 milyon dolar harcayacak. 


     SABANCI Holding'in amiral gemilerinden Carrefoursa; Şirinevler-Ataköy Kavşağı'ndaki 14.4 dönümlük arsaya yapılacak 24 bin 400 metre kapalı alana sahip alışveriş merkezi karşılığında; Bahçelievler Belediyesi'ne, Sağlık Bakanlığı'na ve Maliye'ye, 30 bin 508 metrekare kapalı alana sahip bina yapıp teslim edecek. Carrefoursa ile birlikte yaklaşık 24 milyon dolara mal olacak projelerin 2003 sonunda tamamlanması hedeflendi. Kamu binaları Kocasinan'daki 16 bin 297 metre karelik bir başka arsa üzerine inşa ediliyor. 

     Bahçelievler Belediyesi'nin ilçede çok kötü binalarda hizmet veren kamu kuruluşlarını modern binalara kavuşturma çabasıyla ortaya çıkan projede finansman sorunu kent rantının yüksek olması sayesinde özel sektöre havale edildi. Belediye; Maliye-Hazine arsalarının proje kapsamında teminini ve ana müteahhitliğini üstlenirken, arsaları kat karşılığı pazarlayabilmek için projeye büyük bir ticaret merkezini de ekledi. Ayrıca, İstanbul Defterdarlığı ile yaptığı sözleşmeye de inşaatın yapımını üçüncü bir kişiye ihale etme hakkını koydu. Şu anda inşaatı ihaleyi alan Vinsan sürdürüyor. Carrefoursa ise projedeki alışveriş merkezi için inşaatın tüm maliyetini üstlenmiş durumda.

     

İLÇE KENDİNE GELİYOR

       

     Bahçelievler Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Reşat Akçay, ''Burada sadece inşaat olarak düşünülürse toplam 54 bin 878 metrekare kapalı alana sahip iki kompleks ortaya çıkacak. Vergi Dairesi, Hükümet Konağı, Belediye Binası ve kamuya ait sağlık tesislerinin kapalı inşaat alanı 30 bin 508 metrekare; Carrefoursa'nın olacak ticaret merkezi kapalı inşaat alanı ise 24 bin 400 metrekare. Belediyenin koordinasyonu sayesinde hem belediye hem de diğer kamu kuruluşları ihtiyaçları olan kamu binalarına tek kuruş ödemeden sahip olacak'' dedi. Başlangıçta Maliye-Hazine mülkiyetine geçecek kat karşılığı oranının daha düşük olduğunu ancak, sonradan proje tadili ile bu oranın kamu lehine yüzde 65'e kadar çıktığını anlatan Akçay, proje sayesinde şu anda büyük trafik sıkışıklığı yaşanan E-5 trafiği ve Ataköy Kavşağı'ndaki sorunun da artmak yerine aşılacağını kaydetti. Akçay şöyle konuştu:

     ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karayolları ile anlaşarak Kavşağı işler hale getiriyor. Bir bakıma hem şimdiki, hem de kavşağın bitişiğindeki alışveriş merkezi ve Kocasinan'daki kamu binaları kompleksi tamamlandığında gelecek ek yükü çözecek bir kavşak inşaatı şu anda sürüyor. İncirli-Has Center'dan Çobançeşme'ye kadar da toplu taşımayı E-5'ten kurtaracak bir yan yol yapılacak ve o da devreye girecek.''


Hazine arsaları için örnek proje


BAHÇELİEVLER Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Reşat Akçay, Maliye ile uzlaşarak hayata geçirdikleri projenin aslında yıllardır bütün hükümetlerin gündeminde olan Hazine arsalarının 'değerinde satışı' projesiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi. Akçay şöyle konuştu:

   ''Bu konu Hazine arsalarını satmaya çalışan devletimiz için çok önemli. Aylardır, Hazine arsaları internet üzerinden ilan edilerek, ihale ile satılmaya çalışılıyor. Bir sürü de kolaylık sağlandı ama yine de beklenen ilgiyi görmüyor. Çünkü, vatandaş Hazine'den alacağı arsanın ne işe yarayacağını bilmiyor. Bize göre Hazine bu arsalar için önce yerel yönetimlerle masaya oturmalı ve arsaların imar planlarını tamamlatmalı. Kamu ihtiyacı için gerekli alanlar ayrılmalı ve bunların dışında kalacak konut ve ticaret merkezi yapılabilir arsalar yine Hazine tarafından satılmalı. Aksi takdirde kent rantını görmeyen vatandaş bu arsalara ilgisiz kalır ve bugünkü hayal kırıklığı sürer.''


Sadi ÖZDEMİR


(2002 yılında 1 dolar 1.560.113 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 27 Kasım 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön