03 / 05 / 2024

2003 yılında ABD, Tepebaşı'ndaki konsolosluk binasını kiraya verecekmiş!

2003 yılında ABD, Tepebaşı'ndaki konsolosluk binasını kiraya verecekmiş!

2003 yılında İstinye'de yeni yaptırdığı konsolosluk binasına taşınmaya hazırlanan ABD, Tepebaşı'ndaki tarihi Başkonsolosluk binasını kiraya verecekmiş. ABD, tarihi binayı ya satacak ya da kiraya verecekmiş.



2003 yılında ABD, Tepebaşı ndaki konsolosluk binasını kiraya verecekmiş!


ABD, eski konsolosluk binasını kiraya veriyor


ABD'nin konsolosluk binasını İstinye'ye taşımasının ardından boşalacak olan Tepebaşı'ndaki binasını bağışlamayıp satacağı ya da kiraya vereceği bildirildi. Binaya talip olan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı bina için sadece kendilerinin değil pek çok sanat kurumunun, üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının başvuruda bulunduğunu bildirdi. 


     AMERİKA'nın Tepebaşı'nda Başkonsolosluk olarak kullandığı binayı boşaltıp İstinye'de yapımı süren yeni binasına taşınacak olması, eski binaya pek çok talip çıkmasına neden oldu. Konsolosluğun Tepebaşı'ndaki binayı İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na bağışlamak gibi bir niyetinin de olmadığı açıklandı. Dün Milliyet gazetesinde yer alan Amerika'nın binayı Kültür ve Sanat Vakfı'na bağışlamak istediği ve bu durumun aydınlar arasında tartışmaya neden olduğu yönündeki haberlerin de asılsız olduğu iddia edildi.

     İstanbul Kültür Sanat Vakfı yetkilileri yaptıkları açıklamada, binanın boşaltılmasından sonra kullanımı için başka pek çok sanat kurumu, üniversite ve sanayi kuruluşuyla birlikte kendilerinin de ABD Konsolosluğu'na başvurduklarını ancak aldıkları yanıtın arkadaki binanın satılacağı, öndeki binanın (Polatzio) ise uzun vadeli şekilde, uygun bir ücretle kiralanacağı şeklinde olduğunu bildirdiler.

     Konsolosluk binasının nasıl değerlendirileceği kararının Amerikan Konsolosluğu'nun değil, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Senato tarafından verilecek karara bağlı olduğu da bildirildi. Kültür ve Sanat Vakfı yetkilileri, haberlerde yer aldığı şekilde bu konunun Kültür Girişimi toplantısında da asla ele alınmadığını da belirttiler.


Binanın parası pokerde kazanılmış


    Amerikan Konsolosluk binası olarak kullanılan Plazzo Capri'nin geçmişiyle ilgili pek çok söylenti bulunuyor. 1873 yılında İtalyan mimarlar Giacomo Leoni ve Georgio Stampa tarafından tasarlanan Plazza, 1907 yılında 123.200 dolar karşılığı altın ile satın alınmadan önce Amerikan hükümeti tarafından Corpi ailesinden kiralanmıştı. Haliç'e bakan bina 1882 yılında ilk sahibi Ignazio Corpi'nin ölümünden sonra boş kalmıştı. Corpi'nin ve kuzeninin ölümünün arkasındaki karanlık bulutlar binanın perili olduğu yönünde söylentiler çıkmasına neden olunca bu inanış bugüne kadar geçerliliğini korudu. Güvenlik görevlileri ve telefon operatörleri gecenin ilerleyen saatlerinde üst katlarda bir kadının ayak seslerini duyduklarını bildirmişlerdi.

    İşte İstanbul'daki Amerikan Konsolosluğu hakkında bu ve buna benzer pek çok söylenti var. Bir diğer söylentiye göre de, Plazzo'nun Amerikalılar'ın eline geçmesi bir poker oyununun sonunda olmuştu. John Leishman binayı poker oyununda kazanmıştı. Böylece Plazzo tarihe Amerikalılar'ın Avrupa'da sahip olduğu ilk konsolosluk olarak geçti. Bu nedenle Amerikalılar binaya ulusal bir hazine olarak bakıyorlar.


Hürriyet 2 Mayıs 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön