02 / 05 / 2024

2005 yılında Hilton İstanbul Oteli için devlerden teklif bekleniyor!

2005 yılında Hilton İstanbul Oteli için devlerden teklif bekleniyor!

2005 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan, 62 bin 337 metrekarelik bir alanlı Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli, Hilton İstanbul Oteli için dev gruplardan teklif bekleniyormuş.



2005 yılında Hilton İstanbul Oteli için devlerden teklif bekleniyor!


Hilton için devler yarışıyor


Mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait olan İstanbul Hilton Oteli için dev gruplardan teklif bekleniyor. Teklif verme süresi yarın sona erecek otel için yarışacak gruplar arasında Fiba, Global, Dilek, Tekfen, Rixos, IC İbrahim Çeçen gibi yerli grupların yanı sıra teklif verecek yabancı gruplardan da söz ediliyor.


    MÜLKİYETİ Emekli Sandığı'na ait olan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa çıkarılan Hilton İstanbul Oteli için teklif verme süresi yarın akşam doluyor. Şartname alan firma sayısının 20'nin üzerinde olduğu belirtilirken, Fiba, Global, Dilek, Tekfen, Rixos, IC İBrahim Çeçen Yatırım Holding gibi yerli grupların yanı sıra yabancıların da teklif vermesi bekleniyor. İhale Komisyonu’nun birebir pazarlıkların ardından nihai pazarlık görüşmeleri ve açık artırmayla 15 gün içinde ihaleyi sonuçlandırması planlanıyor.


HOLDİNGLERİN İLGİSİ: Hilton'un 4 otelinde ortaklığı bulunduğu için akla ilk gelen isim olan Sabancı Holding bu konuda bir girişimi olmadığını açıklarken, hala teklif verecekler arasında adı geçiyor. Hilton ile ilgilenen bir diğer grup ise Mehmet Kutman'ın başkanlığını yaptığı Global Holding. Boğaziçi Yatırım Holding ile birlikte Emekli Sandığı'ndan Kuşadası Tatil Köyü'nü 34.5 milyon dolara satın alan bu grubun, Hilton için dosya alan gruplardan biri olduğu biliniyor. Hilton Oteli'nin hemen yanındaki eski Pasteur Hastanesi olarak bilinen binada Taksim Recidence'ı yapan Tekfen Holding'in de alıcılar arasında adı geçiyor. Antalya Dış Hatlar Terminali'ni yapan İbrahim Çeçen'in başkanı olduğu IC Yatırım Holding de Hilton için dosya alan gruplardan bir tanesi. Ayrıca Koç ve Zorlu gruplarının da Hilton için şartname aldığı söyleniyor.


TURİZMCİLER TAKİPTE: İstanbul'da bir otel sahibi olmayı isteyen turizm grupları da Hilton'un taliplileri arasında yer alıyor. Rixos Oteller Grubu'nun dışında teklif vermeye hazırlandığı bilinen bir diğer grup ise Sheraton Çeşme Oteli’nin yatırımcısı İskender Dilek'in başkanı olduğu Dilek Holding. Turizm sektöründe çeşitli yatırımları olan ve Tekel'i devralan Mey İçki'nin de ortaklarından Özaltın Grubu da talipliler arasında gösteriliyor. Ayrıca Hilton'un özelleştirilmesi ihalesine katılabilmek için ÖİB'den dosya aldığı söylenen pek çok yabancı gruptan da söz ediliyor. İstanbul'un dünyanın sayılı kentlerinden biri olmasının yabancı grupları harekete geçirmesi, o nedenle verilecek tekliflerin arasında çok sayıda yabancının da olması beklentiler arasında.


10 YIL DAHA HİLTON İŞLETECEK: Hilton İstanbul'un satışının ilk gündeme geldiği günlerde burayı almak isteyeceği konuşulsa da işletici Hilton Grubu'nun böyle bir niyeti olmadığı biliniyor. Satışa onay verirken, kendi mülkiyetinde çok az otel bulunduğunu ve ihaleye girmeyeceğini açıklamış olan Hilton Grubu, yapılan anlaşmaya göre Hilton İstanbul'da 10 yıl daha işletmeye devam edecek. Otelin yeni sahipleri ancak 10'uncu yılın sonunda işletme hakkını elde edebilecek.


Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli


   BU yıl 50'nci yılını kutlayan Hilton İstanbul, konumu ve arazisi ile yatırımcıların ilgisini çekerken Hilton zincirinin ABD dışında açtığı üçüncü otel, Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli gibi özellikler de taşıyor. Bina, müştemilat, demirbaş ve diğer malzemeleri ile birlikte satılacak olan Hilton İstanbul, toplam 62 bin 337 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. 15'i suit, 51'i executive, 431'i standart toplam 431 odası bulunan otelin yeri, şehrin merkezinde ve Boğaz manzaralı konumu ile oldukça değerli kabul ediliyor. 


Özyeğin-Tamince işbirliği


   HİLTON için adı en çok konuşulan kuruluşların başında Hüsnü Özyeğin'in patronu olduğu Fiba Holding, bu ihaleye Fettah Tamince'nin başkanlığını yaptığı Rixos Oteller Grubu ile birlikte hazırlanıyor. Özyeğin’in nisan ayında Swissotel'i almış olması Hilton konusundaki iddiasını destekleyici bir işaret olarak kabul edilirken, önceliği Hilton olmakla birlikte Emek Otelleri'nden birini almak istediğinden söz ediliyor. Dünyanın en büyük otel zincirleri arasına girmeyi planlayan Fettah Tamince'nin başkanlığını yaptığı Rixos Oteller Grubu'nun ise, İstanbul'da mutlaka bir otel sahibi olmak istediği biliniyor. Edinilen bilgiye göre, iki kuruluş oluşturdukları bir konsorsiyum ile birlikte Hilton için ortak teklif verecekler.


Hürriyet 31 Temmuz 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön