23 / 12 / 2024

2015 emlakçı esnafını güldürmedi!

2015 emlakçı esnafını güldürmedi!

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, emlakçı esnafının 2015 yılını siyasi belirsizlikler yüzünden döviz kurundaki oynaklık ve korsan emlakçıların artmasıyla istedikleri gibi geçiremediklerini dile getirerek 2016'dan umutlu olduklarını söyledi.



Uzmanlar 2016 yılında konut ve arsa satışlarının rekor düzeye ulaşılacağını beklediklerini belirtse de geride bıraktığımız yıl emlakçı esnafının pek de yüzünü güldürmedi. Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy Kayseri Gündem özel açıklamalarda bulunurken, sektörün geldiği noktayı ve emlakçilik mesleğinin giderek zor bir hal aldığını anlattı. Sözlerine odaya kayıtlı 350 üyelerinin bulunduğunu belirterek başlayan Atasoy; "2015 bizim açımızdan durgun geçti. Bizim anlam veremediğimiz bir durum var. TÜİK'in sonuçlarına baktığımız zaman 2014 yılına nazaran 2015'e baktığımızda % 10'luk bir gayrimenkul satış fazlalık durumu mevcut. Oysa baktığımızda piyasa çok durgun geçti. Bilindiği üzere 2 tane seçim atlattık ve vatandaşımız bundan etkilendi. 'Seçimler bitsin' muhabbeti yapıldı. Bundan dolayı da emlak piyasası durgun geçti. Zaten satış yapılan gayrimenkullerin 3'te ipotekli, 3'te 2'si ise ipoteksiz olarak satıldı. Yalnız 3'te 1 oranında da yeni yani sıfır gayrimenkul satılırken, 3'te 2 oranında 2. el olarak satılmış. Piyasada son zamanlarda takas durumu oluştu. Yani bizim adımıza pek ümit verici bir yıl olmadı. Emlakçılar olarak son dönemlerde hem maddi olarak hem manevi olarak sıkıntılarımız var. 2014 ve 2015 yılının durgun geçmesinin ardından 2016 yılından umutluyuz. Gayrimenkul hangi safhada olursa olsun halen yatırım araçları bakımından ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Bu durumda işlerimizin ilerleyen zamanda daha iyi olacağı kanaatini oluşturuyor. Bizler işimizi gücümüzü elimizden geldiği kadar profesyonel olarak yapmaya çalışıyoruz. Hakka hukuka rivayet etmeye çalışıyoruz. Bizim işimiz, gücümüz, rızkımız bu. İşimizi kimse hor görmesin. İnsanlarımız nasıl başka hizmet grubuna dahil esnaf arkadaşlarımıza gittiklerinde hizmet karşılığı bedel ödüyorlarsa aynısını bizler de bekliyoruz" dedi. 


Vatandaş önce konut alıyor 

Vatandaşların ilk tercihini konuttan yana kullandığını aktaran Atasoy şunları söyledi; "Şehrimizde vatandaşımızın ilk hedefi konut oluyor. İlk olarak başını sokabileceği bir evi olsun istiyor. Bu doğrultuda ilk tercihleri genelde konut oluyor. Yani arsa ikinci planda yer alıyor onlar için. Yıllar öncesinde bir gazetede 'Almanya markı unuttu, Kayserili unutmadı' şeklinde yazı görmüştüm. Gerçekten de mark Kayseri'de unutulmamıştı ama son zamanlarda buna biz de vakıf olduk. Elimizden geldiği kadar müşterilerimizi ikna etmeye çalıştık. Döviz noktasında alış-verişi durma noktasına getirdik. Çünkü gelirimiz giderimiz TL bazında. Hal böyle iken neden gayrimenkul alış-verişi döviz ile olsun. Önceden alış-veriş %90 döviz bazında iken şu anda %90 TL bazına geçildi, %10'luk bir bölüm halen dövizle devam etmeye çalışıyor ama inşallah zamanla tamamen bitecek döviz olayı. Çünkü döviz kurundaki değişiklik her iki tarafa da sıkıntı veriyor" 


Konut alacaklara uyarı! 

Konut alacaklara uyarılarda bulunan Başkan Atasoy 'Konut almak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle bölgesel analizlerini iyi yapmaları gerekmekte. Mesela Organize Sanayi'de çalışan birisi Mim-Sin'den ya da İldem'den ev alıyor. Daha sonra sorun yaşıyor, işe ulaşma adına 2 saat önceden evden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu durum bir süre sonra eziyete dönüşüyor ve evi satmak için uğraş veriyor. Bölgesel şartları unutmasınlar. Sonrasında ise ekonomik şartlarına göre hareket etsinler. Alış-verişlerde sözleşme yapsınlar. Daire teslimatında zaman zaman sıkıntı yaşanıyor. Belirtilen tarihte evine oturamıyor. Neticede ortaya mağduriyet çıkıyor. Bunun iyi araştırılması gerekiyor. Yani emlakçı şapkası altında dolaşan herkesle alış-veriş yapmasınlar. Bu işi resmi prosedüre uygun yapanlarla yapmaya çalışsınlar. Aksi durumda zarar görüyorlar. Nihayetinde insanlar yıllarca uğraştığı birikimini bu işe yatırmak için emlakçılara geliyor. Artık herkesin bir doktoru, bir avukatı varken bilde emlakçısı olsun. Gayrimenkul ya da arsa alırken araştırmasını iyi yapsınlar. Her emlakçıyım diyene emlakçı gözüyle bakmasınlar. Adamın ofisi yok, yeri yok, ayakta bu işi yapmaya çalışıyor. Vatandaşlarda bunlara itibar ediyor. Sonra mağduriyet yaşanınca bize dönüyorlar. Çözülemediği takdirde de mesleğimiz adına sıkıntı vermeye başlıyor. 1 kişinin yaptığı hata bütün esnafa mal ediliyor. Bu da bizi çok üzüyor. Bu anlamda vatandaşlarımız alış-verişlerine çok dikkat etsinler. Herkese itibar etmesinler. Oda üyesi olup olmadıklarını sorsunlar. Gerektiği takdirde odamızı arayarak teyit etsinler' şeklinde konuştu. 


Herkes kendi işini yapsın 

"Artık birçok kişi yapmış olduğu işin yanına emlakçı ibaresini de yerleştiriyor" diyen Atasoy; "Korsan emlakçıları ayakçı diye tabir ediyoruz. Ofisleri yok, yerleri yok. Geliyorlar bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Kendi çaplarına müşteri potansiyeli oluşturmaya çalışıyorlar. Bizim istediğimiz şu. Bütün meslek grupları adına söylüyorum. Herkes işini yapsın. Biz kasaplık, berberlik ya da başka bir iş yapıyor muyuz? Onlar da bizim işimizi yapmasınlar. Bir de iş yerlerinin camlarına veya başka yerlere satılık, kiralık yazıları asılıyor. Bu konunun üzerine gitmeye kararlıyız. Allah rızası için bırakın bunları. Herkes kendi işini yapsın. Belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu tür yerlerin fotoğraflarını çekiyoruz. Zabıtalara bildiriyoruz. Bununla sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız" dedi. 


Suriyelilerin gelmesiyle kira fiyatları arttı 

Açıklamasının sonunda Suriyelilerin kente gelmesi ile birlikte kira fiyatlarında yüzde 20-30 gibi bir artış olduğunu belirten Atasoy; "Suriyeliler kentimize geldikten sonra kiralık ev açısından sıkıntılar yaşanıyor. Fiyatların artmasına da sebebiyet veriyorlar ama devletimizin politikası olduğu için biz de bu Suriye vatandaşlarını kabul etmek durumundayız. Bizim bu konu ile ilgili bir çalışmamız yok ama vatandaşlarımız da kiraların yüksek olmasından dolayı bize tepkilerini iletiyorlar. Vatandaşlarımız mülkünü en yüksek fiyata vermeye çalışıyor. Bundan dolayı bizim vatandaşlarımız da bundan etkileniyor. Bazen aynı daire içerisinde birkaç Suriyeli aile kalıyor. Kirayı öderken onların daha kolayına geliyor. Vatandaşın da işine geliyor. Bundan dolayı Kayseri'de son 1 yıl içerisinde yüzde 20-30 gibi kira oranlarında artışlar oldu" diyerek sözlerini tamamladı. Camiadaki kayıplar canımızı sıktı Atasoy son günlerde yaşanan emlakçı cinayetleriyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Yaşanan cinayetler mesleğimiz açısından üzüntü verici. Ağzı olan konuşuyor. Herkes bilmeden etmeden bir şeyler söyledi. Farklı farklı yorum yapmaktansa Allah'tan rahmet dilemek daha hayırlı bir is olacaktır. Sebebi ne olursa olsun hiçbir gerekçe bir cana kastetmeye değmez." 


Kayseri Gündem


Geri Dön