28 / 04 / 2024

2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Emlak vergisini ev, işyeri, arsa ve arazilerin sahipleri ödüyor. Vergi, taşınmazın alındığı ilk sene ödenmiyor. Peki, Buna göre 2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?



2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Emlak vergisini ev, işyeri, arsa ve arazilerin sahipleri ödüyor. Taşınmazda intifa hakkı sahibi varsa, intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödeme yapıyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti;  Vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu ve bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor. Peki, 2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?


Yukarıda yer alan emlak vergisi mevzuatı gereğince emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor.


Buna göre 2015 yılı içerisinde ev alanlar bu sene emlak vergisi ödemiyor. Emlak vergisi ödemeleri 2016 yılı içerisinde başlıyor.


Ancak 2015 yılının sonuna kadar alınan taşınmazın emlak vergisi bildiriminin belediyeye verilmesi gerekiyor.



Emlak vergisi iadesi yapılıyor mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön