29 / 07 / 2024

2017'de doğalgaz ve elektriğe zam yok!

2017'de doğalgaz ve elektriğe zam yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, vatandaşları sevindiren bir açıklama yaparak, “2017’de elektrik ve gazda zam öngörmüyoruz” dedi.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, vatandaşları sevindiren bir açıklama yaparak, “2017’de elektrik ve gazda zam öngörmüyoruz” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kış aylarında artan maliyetler nedeniyle milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren elektrik ve doğalgaz ücretleri ile ilgili konuştu. Bakan Albayrak, "2017 itibarıyla elektrik ve gazda herhangi bir zam öngörmüyoruz" dedi.



Albayrak, "Gaz noktasında İran'la yakın işbirliğimiz var. Karşılıklı kontratlar ve yükümlülükler çerçevesinde yürütmeye devam ediyoruz. Şu anda tam kapasite olmasa da akış gerçekleşiyor İran'dan. Dövizde yaşanan artışla birlikte Türk lirası ile satış yapan kurumlarımız üzerinde ciddi bir maliyet baskısı oluştu. Biz bu artışa rağmen hükümetimizin verdiği söz çerçevesinde bunu vatandaşımıza gazda indirim uygulayarak elektriğe de yansıtmadık. 2017 itibarıyla elektrik ve gazda herhangi bir zam öngörmüyoruz" dedi.


Elektrik kesintileri ile ilgili de konuşan Bakan Albayrak, "Marmara Bölgesi'nde özellikle İstanbul'da geçen hafta yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin birçok ihbar aldık. Bu hafta itibarıyla detaylı bir şekilde bulguları savcılarımızla paylaşarak bu sürecin yargı ayağını başlattık. Son dönemde artan ihbarlar noktasında çok ciddi bir sürece İçişleri Bakanlığımızla koordineli olarak başladık. Sadece İstanbul değil tüm noktaları dikkate alıyor ve ekstra güvenlik tedbirleri için adımlar atıyoruz. Her türlü sabotaj eylemlerine karşı tedbir almak zorundayız" diye konuştu.



Bakan Albayrak, elektrik hatlarına saldırılara ilişkin gözaltına alınan kişiler olduğunu dile getirerek, "İstanbul'da 3 farklı noktadaki eylemde birkaç kişiden bahsediyoruz. Yer altı kablolarının kesilmesinin yanı sıra, farklı eylemler de var. 7 ana hattımız tarihte ilk defa aynı anda koptu. Sistemde ciddi hasar meydana geldi. 7 hattın 4'ünü sisteme kattık" dedi.


ABD'DEN SİBER SALDIRI


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "30 Aralık itibarıyla ciddi bir ihbar sonrasında 31 Aralık gecesiyle ilgili tedbir aldık. En son dün ABD merkezli bir kaynak üzerinden çok yoğun bir siber atak gerçekleşti. Bu saldırılar sistematik şekilde Enerji Bakanlığı'nın farklı merkezlerine gerçekleşiyor ve püskürtüyoruz. Bugün yarın olabilecek her türlü aksaklığa karşı tedbir alıyoruz. Olayın siber tarafı da var, farklı saldırılarla ilgili taraflar var. Ancak Türkiye'nin enerji arz güvenliği noktasından bakıldığında ciddi bir üretim riski yok" dedi.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, aldığı kurul kararı ile kış aylarında elektrikte yaşanması olası fiyat artışlarının önüne geçti. Serbest piyasaya satılan elektrikte tavan fiyatı düşüren Kurul, kararı ağır mevsim koşulları ve elektrik enerjisi arz-talep dengesini dikkate alarak aldı. Kurul, tüketiciyi, tedarikçiyi, üreticiyi fiyatların öngörülemeyecek şekilde yükselip-alçalmasından korumayı amaçlıyor.

Kararla mevsim koşullarının enerji fiyatlarına etkisi azaltılacak. EPDK yetkilileri, elektrik piyasasında faaliyet gösteren firmalar için getirilen alt ve üst limitlerde 3 ay süreyle revizyona gidildiği belirtildi. Kurum, azami fiyat limitini 6 Ocak 2017 ve 1 Mart 2017 tarihleri arasında 500 TL/MWh olarak revize etti.


Yeni Asır 



Geri Dön