29 / 04 / 2024

2021'de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

2021'de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde gayrimenkul satışlarından kazanç elde eden mülk sahiplerinin ödeyeceği verginin kriterlerini kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın '2021’de el değiştiren 3 milyon mülk için vergilendirme kriterleri' başlıklı yazısı...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugün kaleme aldığı '2021’de el değiştiren 3 milyon mülk için vergilendirme kriterleri' başlıklı yazısında geçtiğimiz sene el değiştiren gayrimenkullerin vergilendirme kriterlerini aktardı. 

Geçtiğimiz sene yaklaşık 3 milyon adet gayrimenkulün el değiştirdiğine dikkat çeken Ahmet Karabıyık, bu el değiştiren gayrimenkullerinin yarısının konut olduğunu belirten Karabıyık, geri kalanının ise arsa, iş yeri ve tarla olduğunu dile getirdi. 

2021 de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

Ahmet Karabıyık, yazısına "Mart ayının sonuna kadar satış yapan bazı mülk sahiplerinin beyanname vermesi de gerekiyor. Dolayısıyla, taşınmaz satışlarından kazanç elde eden mülk sahipleri için “Beyanname verme kriterleri, vergi hesaplama kriterleri” kritik öneme sahip... Öncelikle istisna tutarından başlayalım... Beyanname vermek için; elde edilen kazancın istisna tutarını (2021 için 19 bin lira) aşması gerekiyor. Tek kriter 19 bin liralık istisna değil beyanname vermek için. Aynı zamanda mülkün alım tarihi ile satım tarihi arasında geçen sürenin, beş yıldan daha az olması gerekiyor. Mülkü alıp, üzerinden beş yıl geçtikten sonra satanlar için bir vergi yükümlülüğü bulunmuyor, beyanname verilmesi de gerekmiyor, vergi ödenmesi de gerekmiyor" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön