16 / 05 / 2024

2021'de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

2021'de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde gayrimenkul satışlarından kazanç elde eden mülk sahiplerinin ödeyeceği verginin kriterlerini kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın '2021’de el değiştiren 3 milyon mülk için vergilendirme kriterleri' başlıklı yazısı...



Gayrimenkulün satışından elde edilen değer artış kazancıdan ayrı olarak tapuda satıcı tarafından ödenen tapu harcı, deprem sigırtası ve DAS prim tutarıyla alım satımla ilgili olarak emlak komisyoncusuna ödenen tutarlar da düşülebiliyor. 

Ahmet Karabıyık, yazısını şu açıklamalarla tamamladı:

"MİRASÇILAR SATARSA VERGİ YOK

Miras kalan veya bağış olarak kendisine intikal eden taşınmazı satanlar için; (beş yıl içinde satılıp satılmadığı dikkate alınmaksızın) gelir vergisi istenmiyor. İvazsız (karşılıksız) olarak intikal eden taşınmazlar için Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) açısından vergilendirme söz konusu olabilir. Mart ayı içinde verilen gelir vergisi beyannamesi açısından mirasçıların bir vergi yükümlülükleri bulunmuyor.

2021 de evini satanlar dikkat! İşte vergilendirme kriterleri...

TİCARİ FAALİYET YAPIYORSA

Mülk satışlarına ilişkin yukarıda bahsettiğimiz vergilendirilme kriterleri sade vatandaş için geçerli… Gayrimenkul alım satım işlemini devamlı olarak ticari faaliyet kapsamında yapanlar için tabi ki vergisel boyutu farklı... Onlar zaten diğer ticaret yapan işletmeler gibi, yıl içinde de de (aylık-üç aylık) beyanname verme, defter tutma vb. yükümlülüklere de tabi oluyorlar. 19 bin liralık istisnadan da yaralanamıyorlar, beş yıl geçtikten sonra yapılan satışa tanınan vergi avantajı imkanından da yararlanamıyorlar."

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmeniz...

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Kiralık konutlarda açık artırma dönemi başladı!

Dolar sınırları zorluyor! En yüksek seviye ne zaman görüldü!

Benzin ve motorine rekor zam! Bu gece depoları doldurun...


Geri Dön