29 / 04 / 2024

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

Asgari Ücret toplantısı ilk toplantısı geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, ikinci toplantı 14 Aralık günü yapılacak.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçları açıklandı.

Açıklamada, ”İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu” denildi.

TÜRK-İŞ ‘EN AZ 7 BİN 785 TL’ DEMİŞTİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bugün başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi konuşmuştu.

Atalay, “Biz masaya 5 bin 500 lira ile oturmayacağız, açlık sınırı olan rakamla (7 bin 785 lira) oturacağız. Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız” dedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

2023 Asgari ücret için vakit daralıyor! İşte 2. görüşme öncesi son durum!

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: ASGARİ ÜCRET TEKLİFİMİZ YOK

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonunda 7 bin 785 TL'yi gündeme getirmesinin ardından kendisine yöneltilen tepkilere yanıt verdi.

7 bin 785 TL'lik rakamın kasım ayı açlık sınırı verisi olduğunun altını çizen Atalay, açıklamalarının ‘iyi niyetli olmayanlar tarafından' çarpıtıldığına işaret etti.

Türk-İş tarafından belirlenen açlık sınırının kasım ayı itibarıyla 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırının ise25 bin TL'yi aştığını anımsatan Atalay, “Biz kamuoyunun önüne çıkıp ‘Türk-İş 7 bin 785 lira açlık sınırının üstü konuşacak' dedik. Ama bazı iyi niyetli olmayanlar, ‘Türk-İş 7 bin 785 lira istedi' diye bizi yargılıyorlar. Bizim asgari ücretle ilgili bir teklifimiz yok. Biz açlık sınırını anlatıyoruz” dedi.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 13 Aralık 2022 tarihinde saat 21.52'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.63 Türk Lirası, euro 19,39 Türk Lirası, altının gramı ise bin 68 Türk Lirası değerinde.

Benzin ve motorine indirim! Rüzgar tersine döndü!

Asgari ücret toplantısından hemen önce kritik açıklama!

Asgari ücret beklentisi belli oldu! Bakanlık resmen açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön