05 / 05 / 2024

2.3 milyon hesap sahibi için kritik eşik. KKM'de çözülme başlayacak mı?

2.3 milyon hesap sahibi için kritik eşik. KKM'de çözülme başlayacak mı?

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, KKM hesaplarındaki getirinin düştüğüne işaret ederek kurun sabit tutulmaya devam edilmesi halinde KKM'nin cazibesini yitireceğini ve bir kısım tasarruf sahibinin bu sistemden çıkacağını belirtti.



Kur korumalı mevduatın hesap sahipleri açısından cazibesi giderek azaldığını kaydeden Aktaş, bu durum 2.3 milyon hesap sahibi için pek hoş olmasa da ekonomi için hayırlı bir gelişme olarak okunabileceğini söyledi. Aktaş, KKM cazibesinin azalmasının iki nedeni olduğuna işaret ederek bir yandan hesaplara verilen faizin düştüğünü ve KKM faizi politika faizine endeksli olduğu için getirisinin azaldığını bir yandan da dövizin tutulması nedeniyle KKM'nin getirisinin aşağı çekildiğini kaydetti. Aktaş, "Tasarruf sahibi dövizin getirisine odaklanmış durumda. İşte son dönemde dövizin çok artmasını önlemek için gösterilen yoğun çabanın etkisini göstermesi ve dövizdeki artışın görece yavaş gitmesi sonuçta KKM getirisini aşağı çekiyor" ifadesini kullandı.

2.3 milyon hesap sahibi var

Kur korumalı mevduat hesabının 14 Ekim 2022 tarihi itibariyle 1 trilyon 443 milyar liraya ulaştığını belirten Aktaş,  bu tutarın yüzde 48'nin TL cinsinden açılan hesaplardan, yüzde 52'sinin ise dövizden dönüşümle açılan hesaplardan oluştuğunu ve hesap sahibi gerçek ve tüzel kişi toplamının ise 2.3 milyon olduğunu ifade etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön