3 maaş alma hakkınız var! SSK, Bağ-kur ya da Emekli Sandığı fark etmiyor!
SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı fark etmeden tüm sigorta sistemlerinden üç maaş alma hakkı bulunuyor. İşte detaylar…
SSK Bağ-Kur emeklileri çeşitli bankalardan her ay düzenli bir şekilde maaş çekiyor. Ödenen primlere bağlı bir şekilde hesaplanan emekli maaşları enflasyon oranı ile de birlikte artıyor. Maaş artışının haricinde bazı emeklilere iki hatta üç maaş bağlama hakkı sunuluyor. Toplam olarak üç maaş alan emeklilerin kazancı artıyor. Üç maaş uygulamasından yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapmak yetmekte.
SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm sigorta sistemlerinden üç maaş alma hakkı bulunuyor. Hali hazırda emekli olan bir insan, vefat etmiş olan eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkı da kazanıyor. Vefat eden bireyin Bağ-kur emeklisi, kadının SSK emeklisi olması halinde dul aylığı veriliyor. Dul emekli birey, eşinin maaşının yüzde 50’sini alabilmekte. Vefat eden eş de Emekli Sandığı’na bağlıysa maaşların yüzde 75’ini alıyor.
Vefat eden eşin 2008 yılının ekim ayından sonra sigortalı olması halinde, beş seneden beri sigortasının bulunması ve bununla birlikte en az 900 gün prim ödemiş kriteri aranıyor. 2008 yılının ekim ayından önce vefat eden bir bireyin 1800 gün prim ödemiş olması yeterli bulunuyor. Vefat eden eşin aracılığı ile de maaş alan kadının kendi kesilmemekte.
Bazı durumlarda emekli kadınların üç farklı şekilde emekli maaşı alma hakkı bulunuyor. Dul eş, kendi çalışması sebebi ile maaş alabilirken, vefat eden eşin üzerinden de maaş alabiliyor. Emekli olmuş babanın vefatının ardından yetim aylığı alınabiliyor. Bu şekilde kadınların üç maaş alması mümkün kılınıyor.
Anne ve babanın vefat tarihlerine ve bununla birlikte bağlı olmuş oldukları sigorta türüne göre aylık şeklinde bağlanıyor. Vefat için üç önemli tarih bulunmakta: