3'üncü Köprü depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor!
2016 Kasım ayında açılması planlanan 3'üncü Köprü'de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yetkililer, "276 km rüzgâr hızına ve bin yılda bir gerçekleşecek depreme karşı dayanıklı olarak inşa ediliyor" dedi
İstanbul trafiğini rahatlatacak Kuzey Marmara Otoyolu ile yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatında sona yaklaşılıyor. Üzerinden 10 bin tonluk trenlerin geçeceği köprünün 276 kilometre rüzgâr hızına ve bin yılda bir gerçekleşecek depreme karşı dayanıklı olarak inşa edildiğini belirten yetkililer, köprünün 2016'nın Kasım ayında açılmasının planlandığını söyledi. Çalışmaları yerinde inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a bilgi veren yetkililer köprüde kullanılan çelik halatın içindeki tellerin toplam 124 bin 832 kilometre olduğunu, bunun da dünyayı 3 kez dolanacak uzunlukta olduğunu belirtti.
EN YAKIN FAY HATTI 65 KM UZAK
3'üncü Köprü'ye en yakın fay hattı (Kuzey Anadolu Fay Hattı) 65 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Buna rağmen köprünün depreme karşı belirlenen normlar göz önüne alınarak inşa edildiğini belirten yetkililer, bin yılda bir olacak bir depreme göre tasarlandığını aktardı.
BLOKLARIN YÜZDE 20'Sİ DEMİRDEN
Kulenin zemin altında 20 metre derinliği olduğunu vurgulayan yetkililer, şunları aktardı: "Temelinin çapı 20 metre. Zeminin andezit olmasının yanında, betonların içine kalker katılıyor. Bu da betonun bütün gözeneklerini dolduruyor. Bunun yanında beton blokların yaklaşık yüzde 20'si demirden meydana geliyor." 3'üncü Köprü'nün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gurur kaynağı olduğunu belirten Ahmet Misbah Demircan, "Bu sıradan bir köprü değil teknolojik üstünlüğe sahip bir eser" dedi.
YAPISAL YORULMA ÖMRÜ 100 YIL
Yapısal yorulma ömrü 100 yıl olan 3'üncü Köprü'de 68 adet askı halatı bulunuyor. Halatlar 7 mm çapındaki tellerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Eğik askı halatlarının bulunduğu köprüde bir kablo büklümü 5.2 mm çapında yedi adet telin bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Bu büklümlerden 151 adeti bir araya getirilerek bir kablo meydana geliyor. Bu kabloların içindeki teller uç uca eklendiğinde ise 124 bin 832 km uzunluğa ulaşıyor.
Sabah