29 / 04 / 2024

40 bin TL maaş alanlar da 5 bin TL'lik ikramiyeyi alacak! Kimlere 5 bin TL'lik emekli ödemesi yapılmayacak?

40 bin TL maaş alanlar da 5 bin TL'lik ikramiyeyi alacak! Kimlere 5 bin TL'lik emekli ödemesi yapılmayacak?

Emeklilere verilecek 5 bin TL'Lik ek ödeme ile ilgili detaylar merak ediliyor. 40 bin TL emekli maaşı alanlar 5 bin TL ikramiyeden faydalanabilecekken, 7 bin 500 TL alanlar ödeme alamayacak. İşte 5 bin TL'lik emekli ikramiyesi ile ilgili detaylar...



Hükümet, 12 milyon 200 bin emekliye Kasım'da 5 bin lira emekli ikramiyesi ödenmesi ile ilgili yasa teklifini resmen hazırladı. Aktarılan son dakika detaylarına göre, 3 milyon 3 bin emeklinin de 5 bin liralık ikramiyeden faydalanamayacağı belirtildi. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde emeklilere verilecek 5 bin liralık ikramiye ile ilgili detayları kaleme aldı. 

Nedim Türkmen, söz konusu yazısında emekli ikramiyesinin bütçeye maliyetine de yer verdi. 

40 bin TL maaş alanlar da 5 bin TL lik ikramiyeyi alacak! Kimlere 5 bin TL lik emekli ödemesi yapılmayacak?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, yazısında "Temmuz ayında sadece yüzde 25 oranında zam alan emeklilerin  seyyanen zam beklentisi önümüzdeki seneye kaldı" dedi ve şu an 9 milyon emeklinin taban aylık olan 7 bin 500 TL'yi aldığını belirtti. 

Bu 9 milyon emeklinin içinde yer alan 5 milyon kişinin ise taban maaşının 7 bin 500 liradan düşük olduğuna dikkat çeken Nedim Türkmen, "Bu 5 milyon emekliye baktığımızda; dul ve yetim aylığı alanlar, esnaf olarak emekli olanlar, SGK'dan yaş nedeniyle emekli olanlar, sürekli iş göremezlik geliri alanlar çoğunlukta" ifadelerine yer verdi. 

SGK'nın verilerine göre de 1.8 milyon emekli Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmayı sürdürüyor. Emekli olup da çalışmayanlar, dul ve yetim aylığı alanlar ile birlikte 12.2 milyon kişiye 5 bin lira ikramiye verilecek. 

"İkramiyenin bütçeye maliyeti 61 milyar TL'yi geçecek ve ikramiyeler kasım ayının ortasına kadar hesaplara yatırılacak" açıklamasında bulunan Nedim Türkmen, kapsam dışı bırakılan 3.3 milyon emekliye ikramiye ödenmemesinin gerekçesinin bütçe olduğunu aktardı. 

40 bin TL maaş alanlar da 5 bin TL lik ikramiyeyi alacak! Kimlere 5 bin TL lik emekli ödemesi yapılmayacak?

KİMLER 5 BİN TL'LİK EK ÖDEMEYİ ALAMAYACAK?

Nedim Türkmen, yazısında "Emekli olmuş ancak çalışmaya devam eden ve hem emekli aylığı hem de çalıştığı işyerinden aylık maaş alanlara 5 bin TL ikramiye verilmeyecek. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan SGDP kesintisi uygulanır. Bağ-Kur'dan emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerin emekli maaşlarında kesinti yapılmaz, bu kişiler primde ödemez" ifadelerini kullandı ve SGDP kesintisi yapılanların 5 bin TL'lik ikramiyeyi alamayacağını vurguladı. 

Ayrıca, şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kur'dan emekli maaşı alıp da çalışmayı sürdürenlerin de 5 bin TL'lik ek ödemeden faydalanamayacağının altını çizen Nedim Türkmen, "Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye verilmeyecek" bilgisini paylaştı. 

40 bin TL maaş alanlar da 5 bin TL lik ikramiyeyi alacak! Kimlere 5 bin TL lik emekli ödemesi yapılmayacak?

Nedim Türkmen, emeklilerin 5 bin liralık ikramiyeyi almak için işten ayrılıp kayıt dışı çalışmak istediğini dile getirdi ve "Emekliler arasında ayrım gözetmeden toplam 15.5 milyon emeklinin tamamına bütçeden 61 milyar lira yerine toplam 77.5 milyar lira pek tabii ki de ödenebilir" ifadelerine yer verdi. 

Türkmen, konuya ilişkin yazısını "Ayda 40 bin TL emekli aylığı alan ancak çalışmayan bir emekliye 5 bin lira ikramiye verilecek, 7.500 TL emekli aylığı alıp bir işyerinde asgari ücretle çalışan emekliye ikramiye verilmeyecek" açıklamasını yaparak tamamladı. 

Asgari ücret zammı sızdı: Bu rakam ilk kez telaffuz edildi! İşte milyonları heyecanlandıracak o rakam...

İŞKUR'dan son dakika duyurusu! 67 binden fazla personel alınıyor! Beden işçisi, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi..

Ödemeler peş peşe yapılacak! Kasım ayında emeklilerin hesabına maaş +5.000 TL +12.5000 TL yatırılacak!


Geri Dön