05 / 05 / 2024

5 yıl içinde satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenir?

5 yıl içinde satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenir?

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucuları arasında yer alan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, satın alınan gayrimenkullerin 5 sene içinde satılması halinde ödenmesi gereken vergiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.



Elde edilen kazanç neye göre göre tespit edilir?

Üçüncü unsur ise “ticari bir organizasyonun varlığı”dır. Gayrimenkul alım satımı usulüne uygun olarak kurulmuş bir ticari organizasyon içerisinde yapılıyor ise elde edilen kazanç ticari kazançtır. Gayrimenkul alım satım işlemi “ticari kazanç “hükümleri kapsamında değilse ve bu sayılan unsurları taşımıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı hükümlerine göre tespit edilir. Ancak ivazsız olarak elde edinilmiş mal ve hakların elden çıkartılmasından doğan kazançlar (Örneğin; miras yolu ile intikal eden gayrimenkuller) değer artış kazancı olarak vergilendirilmez. 

5 yıl içinde satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenir?

Safi Değer Artış Kazancı tespiti nasıl yapılır?

Safi değer artışı, değer artışı kazancının vergilendirilecek kısmına verilen isimdir. Değer Artışındaki safi kazanç, elden çıkarılma karşılığında alınan kazanç tutarından elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli ile elden çıkarılma nedeni ile yapılan ve satıcının elinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçların düşürülmesi sureti ile elde edilir.” 

Değer artış kazançlarının istisnaları ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Elvan Kakıcı Şimşek, şunları kaydetti: 

-Taksi, Dolmuş, minibüs ve servis araçlarına ait ticari plakaların elde elden çıkartılmasından doğan kazançların tamamı ile, 

-Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç olmak üzere bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının 2021 takvim yılı için 19 bin TL’si (2022 yılı için istisna tutarı 25 bin TL) gelir vergisinden istisna edilmiştir. 

Vergilendirilmeyecek değer Artış Kazançları ise, Gelir Vergisi Kanunu’nun 81. Maddesinde ayrıntılı olarak sayılmıştır. 2021 yılı içerisinde mal ve hakların elden çıkarılması karşılığında sağlanan ve istisna rakamlarını aşan kazançların beyan edilmesi gerekmektedir. 

Konutu kirada olanlar dikkat! Bunları unutmayın!


Geri Dön