9 kentte turizmin durumu ne?
Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun'da turizmin durumu ne? Nasıl yatırımlar yapılması gerekiyor? GYODER raporundan!
1) Antalya
Yaz turizmi odaklı Akdeniz'in turizm merkezi işlevini sürdürecek, turizm faaliyetlerini çeşitlendirecek ve 12 aya yayacak olan Antalya'da mevcut konaklama tesislerine ilave olarak delüks tatil otellerine (5 yıldız üzeri), 3-4 yıldızlı otellere ve 1. sınıf tatil köylerine, çok amaçlı (kongre,sanat-kültür etkinlikleri spor olanakları gibi) konaklama tesislerine, iş olanakları ile donatılmış konsept (business oriented) otellere(4 yıldız, 3 yıldız), eğlence-dinlence ağırlıklı konaklama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik butik otellere (4 yıldız-3 yıldız), apart otel ve residence gibi (delux) konaklama tesislerine, yat turizmi ve golf turizmi için ilave konaklama tesislerine ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
2) Diyarbakır
Diyarbakır'da turizmin tarih-kültür-inanç turizmi ile iş-ticaret odaklı turizm şeklinde iki eksende sınırlı ölçüde gelişeceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Diyarbakır'da mevcut konaklama tesislerine ilave olarak çok amaçlı kongre-fuar-sanat etkinliklerinin yapılabileceği oteller (4-5 yıldızlı), iş olanakları ile donatılmış konsept (business oriented) oteller (4 yıldız-3 yıldız) ve tarih-kültür-inanç turizmine yönelik butik otellere (3 yıldız) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
3) Erzurum
Erzurum'da 2015 yılına kadar kış turizmi ve kış sporları eksenli bir turizm gelişimi olacaktır. Bu gelişme eğilimleri çerçevesinde Erzurum'da önümüzdeki dönemde Palandöken-Konaklı bölgesinde kış sporlarına yönelik konaklama tesisleri (4-5 yıldızlı) ve spor tesisleri, alternatif spor-doğa sporları için konaklama tesisleri (butik-özellikli-3 yıldızlı) ile termal turizmi için termal tesisler (3-4 yıldızlı) ihtiyacı olacağı öngörülmektedir.
4) Eskişehir
Yüksek teknolojiye dayalı bir sanayi kenti olma hedefi ve üniversitelerin varlığı Eskişehir'i bilim ve teknoloji odaklı bir iş-ticaret merkezi haline getirmektedir. Bu çerçevede Eskişehir'de mevcut konaklama tesislerine ilave olarak iş olanakları ile donatılmış konsept (business oriented) otellere (4 yıldız-3 yıldız), spor, dinlence, eğlence, kültür ağırlıklı konaklama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik butik otellere (3-4 yıldız) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
5) Kayseri
Kayseri'de kış turizmi ile iş-ticaret odaklı turizm ve Kapadokya ile uyumlu tarih kültür turizminin gelişeceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kayseri'de mevcut konaklama tesislerine ilave olarak, kış sporları ve kış turizmine yönelik otellere ve spor tesislerine (4-5 yıldızlı), iş olanakları ile donatılmış konsept otellere (3-4 yıldızlı), dinlence-eğlence ağırlıklı konaklama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik butik-otellere (3-4 yıldızlı) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
6) Kocaeli
Kocaeli'nde turizm kısa süreli konaklama odaklı kış ve yaz turizmi ile iş-ticaret turizmi eksenli gelişecektir. Bu çerçevede Kocaeli'nde mevcut konaklama tesislerine ilave olarak kış turizmi merkezinde otel ve spor tesislerine (3-4-5yıldızlı ), yaz turizm merkezlerinde otellere (3-4-5yıldızlı) ve butik otellere, alternatif sporlar ile eğlence-dinlence amaçlı ve kısa süreli konaklama ihtiyaçlarını karşılayacak butik otellere (3 yıldız), çok amaçlı, kongre-fuar etkinliklerinin yapılabileceği otellere (4-5 yıldızlı), iş olanakları ile donatılmış konsept (business oriented) otellere (3-4yıldız) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
7) Konya
Konya'da turizm, Hz. Mevlana odaklı tarih-inanç-kültür turizmi ile küçük-orta ölçekli sanayi ve ticaretin hızlı genişlemesine bağlı iş-ticaret-fuar-kongre odaklı turizm ekseninde gelişecektir. Buna bağlı olarak Konya'da mevcut konaklama tesislerine ilave olarak çok amaçlı, kongre-fuar-kültür etkinliklerinin yapılabileceği otellere (4-5 yıldız), iş olanakları ile donatılmış otellere (3-4 yıldız) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
8) Mersin
Turizm ve Konaklama Tesisleri
Mersin'de turizmin iki ana eksende gelişeceği öngörülmektedir. Bunlardan ilki yaz turizmi odaklı, ancak kitle turizmi dışında özellikli ve farklı turizm çeşitlerinin öne çıkacağı bir gelişme yaşanacaktır. 2006 yılında Mersin'de ilan edilen 3 yeni bölge ile turizm bölgesi sayısı 8'e çıkmıştır. İkinci gelişme ekseni ise ticaret-lojistik ağırlıklı gelişmeye bağlı olarak iş-ticaret-kongre-fuar odaklı turizm faaliyetleri olacaktır. Bu çerçevede Mersin'de mevcut konaklama tesislerine ilave olarak yaz turizmine yönelik, farklı spor etkinlikleri ağırlıklı konaklama tesislerine (tatil köyleri, spor tesisleri, sağlık tesisleri, golf tesisleri, dinlence-eğlence alanları) ve çok amaçlı kongre-fuar-sanat etkinliklerinin de yapılabileceği iş olanakları ile donatılmış konsept otellere (3-4-5 yıldızlı) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
9) Samsun
Samsun'da turizmin Samsun'un Karadeniz'deki bölgesel ticaret rolüne bağlı olarak iş-ticaret odaklı gelişme göstereceği öngörülmektedir. Samsun'da ayrıca Havza ilçesi turizm gelişim bölgesi ilan edilmiştir. Bu bölgede de dinlence-eğlence ağırlıklı turizm faaliyetleri gelişme gösterecektir. Bu çerçevede Samsun'da mevcut konaklama tesislerine ilave olarak çok amaçlı, kongre-fuar etkinliklerinin yapılabileceği otellere (4-5 yıldız), iş olanakları ile donatılmış konsept otellere (3-4 yıldız) ve dinlence-eğlence ağırlıklı konaklama ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik butik otellere (3-4 yıldız) ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.