Dış Piyasalar

ABD'de mortgage başvuruları artışını sürdürdü!

Amerika'da mortgage başvuruları önceki hafta başladığı yükseliş trendini, geçen hafta da devam ettirmiş oldu. Buna göre, 30 senelik faiz bir aylık aranın ardından da yeniden yüzde 7 seviyesinin altına kadar gelmiş oldu.

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında yapılan açıklamaya göre, 8 Mart haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 7,1 oranında yükselerek 201,5 puana kadar çıktı.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 4,7 artış ile 147,7 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 12,2 yükseliş ile 480,3 puana kadar yükselmiş oldu.

 

Söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı da 9 Şubat 2024 tarihinden sonra yeniden yüzde 7 seviyesinin altına kadar indi; 18 baz puan düşüşle yüzde 6,84 seviyesinde gerçekleşti.

Öte ayndan, MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni, "Daha zayıf bir hizmet sektörü ve daha az güçlü bir iş piyasası olduğunu gösteren ekonomik veriler, işsizlik oranındaki artış ve iş büyümesinde önceki aylarda aşağı yönlü revizyonlar nedeniyle, çoğu kredi türü için ipotek oranları geçen hafta yüzde 7'nin altına düştü" diye ifade etti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 30,2'den yüzde 31,6'ya kadar yükseldi. 

15 yıllık faizinde oran 29 baz puan düşüşle yüzde 6,37 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi değişmedi ve yüzde 6,38 puan seviyesinde kaldı. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 17 baz puan düşüşle yüzde 7,04 seviyesine kadar indi.

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!