28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage (konut kredisi) faizleri yükselirken başvurular azaldı!

ABD'de mortgage (konut kredisi) faizleri yükselirken başvurular azaldı!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, önceki hafta yüzde 7,27'ye oranında artarken, mortgage başvuruları 1996 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, mortgage müracaatları, 8 Eylül ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 0,8 oranında düştü.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 7,21 seviyesinden yüzde 7,27 seviyesine yükseldi.

Aynı süreçte 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,66 seviyesinden yüzde 6,72 seviyesine çıktı.

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage müracaatların 8 haftanın 7'sinde düşüş göstererek 1996 yılından bu yana en düşük seviyeye indiğini ifade etti.

Kan, 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranının önceki hafta yüzde 7,27 seviyesine yükselerek temmuz ayı sonundaki oranının 40 baz puan üzerine çıktığını belirtti.

ABD de mortgage (konut kredisi) faizleri yükselirken başvurular azaldı!

MORTGAGE NEDİR?

Mortgage’ın Türkçe karşılığının tutsak ya da tutulu satış olduğu görülüyor. Bu terimler, bankacılık dilinde ipotekli ya da rehinli satış anlamına geliyor. Kısaca mortgage, krediye konu olan bir gayrimenkulün kendi kendine ipotek olması yoluyla kullandırılan bir kredi türüdür.

Bankalarda genel olarak “konut finansmanı” adı altına bir kredili ürün olarak sağlanan mortgage, genellikle konut satın alımlarında kullandırılır. Bunun nedeni düşük faiz ve uzun vade opsiyonlarıdır. Bunun yanı sıra, iş yeri, arsa ve benzeri gayrimenkuller için de kullandırılır. Zira bu sistem yalnızca çekilen kredi ile satın alınacak malın ipotek ettirilmesinden ibaret değildir. Birçok banka, mortgage kredisi adı altında, bir evin ipotek ettirilmesine rağmen çeşitli amaçlarla kullanılabilecek krediler de verir.

ABD de mortgage (konut kredisi) faizleri yükselirken başvurular azaldı!

MORTGAGE KREDİSİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Mortgage kredisi alırken dikkat edilmesi gereken en mühim ayrıntı, bu krediyi kullanarak satın alınan malın esasında bankaya ait olmasıdır. Bu metotla bir konut satın alındığında, kredi borcu bitene kadar konutun sahibi bankadır. Bu nedenle, borcun ödenmemesi durumunda bankanın bu evi satmak yoluyla kredi borcunu tahsil etme yetkisi bulunur.

Kredi almadan önce dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri de elbette faiz oranlarıdır. Zira faiz oranları bankadan bankaya değişir. Ayrıca, borçlanılan tutarı doğrudan etkiler. Bu yüzden, en uygun faiz oranını bulma konusunda araştırma yapılmalıdır.

Tam 10 bankadan emekliler için çok konuşulacak karar çıktı! Açıklamalar peş peşe geldi! Ortalık karıştı!

Yeni yılda kim, ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? Detaylar arka arkaya açıklandı!

Migros'ta yok yok! Dana kuşbaşı 104,90 TL’ye, kornişon 29,90 TL’ye, klasik inek peyniri 199,90 TL’ye düştü!

Geri Dön