16 / 11 / 2024

Abdurrahman Güler: Konya'nın konut talebi karşılanacak!

Abdurrahman Güler: Konya'nın konut talebi karşılanacak!

2015 yılının inşaat sektörü için durağan geçtiğini ama 2016'dan ümitli olduklarını ifade eden Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler, İnşaat sektörünün ülkenin lokomotifi olduğunu söyledi.




2015 yılının inşaat sektörü için durağan geçtiğini ama 2016'dan ümitli olduklarını ifade eden Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler, İnşaat sektörünün ülkenin lokomotifi olduğunu ve sektörün daha ilerlemesi için KDV ve vergi indiriminin yanında bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. 


Panel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güler, inşaat sektörü hakkında Yeni Haber Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. 26 senedir inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini ifade eden Güler, Konya'da şu ana kadar 1000 civarında konut yaptıklarını söyledi. İnsanların Panel İnşaat'a teveccühü olduğunun altını çizen Güler, "Konutlarımız alt ve orta gruba hitap ediyor. Bundan sonra da daha üst sekmene de konut üreterek herkese hitap edeceğiz. Bize gelen insanları boş çevirmemek adına her kesimden insanın elimizden geldiği kadar taleplerini karşılamaya çalışıyoruz" dedi. 


2016'DAN ÜMİTLİYİZ 


2015 yılı bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de durağan geçtiğini belirten Güler, "Ülkemizdeki seçimler ve dünyadaki global krizden dolayı sektör etkilendi. 2015 genel olarak kimse umduğunu bulamadı ama 2016'dan ümitliyiz. 2016 yılı inşaat sektörünün toparlanma süreci olacak. 2017'den itibaren inşaat sektörü atılım içine girecek. 2019 seçimlerinden sonra da 2023'e Türkiye olarak güzel bir şekilde girmek istiyoruz. İnşaat firmaları olarak elimizden gelen katkıyı vermeliyiz ki ülkemiz bir yerlere gelsin. İnşaat sektörü ülkenin lokomotifidir" dedi. 


SEKTÖRE DEVLET DESTEK VERMELİ 


İnşaat sektörüne gereken ilgi ve desteğin olmadığını ifade eden Güler, "İnşaat firmaları varsa Türkiye var, eğer yoksa Türkiye yoktur. Ama devlet tarafından da destek olmayan bir sektör. Bu konuda Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi istiyoruz. Çünkü inşaat kooperatif kurulup yapılırsa KDV yüzde 1, vergi 0. Bizde konut yapıyoruz, inşaat yapıyoruz. Ama bizde KDV yüzde 18. Kooperatif adı altında yap-sat mı yapmamız gerekiyor. Aramızda yüzde 45'lik bir masraf oynuyor. Bu durumdan devlet zarar görüyor. Kooperatifler daireyi 60 bin TL'ye mal ediyorsa biz 110 Bin TL'ye mal ediyoruz. Burada haksız rekabet ortaya çıkıyor. Nasıl kooperatifler yüzde 1 KDV ödüyorsa bizde aynı şekilde ödemek istiyoruz. Bizde konut üretiyoruz" diye konuştu. Yapı denetimlerinin devreye girmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Güler, "En azından yapılan işler daha ciddi ve eksiksiz yapılması adına iyi oldu. İnşaatların incelenmesi  irdelenmesi daha kaliteli inşaatlar çıkmasına sebep oldu" dedi. 


KONYA 3.SIRADA 


"İnşaat sektöründe Konya olarak 3. Sıradayız" diyen Güler, "Daha da yükselebiliriz. Fakat bu konuda belediyelerin kat artımı konusundan izin vermesi gerekiyor. Örneğin Kayseri'de 15 katlı bina, Şanlıurfa'da 20 katlı binalar ve onun etrafından sosyal tesisler var. Ama Konya'dan binalar 3-4 katlı yan yanalar. 

Belediyeler bizim önümüzü açmak yerine kapatıyorlar. Belediyelerde bürokrasiyi geçemiyoruz. Bunlar bizi yoruyor. Biz işimizi yapmak istiyoruz. Memleketimize hizmet etmek istiyoruz. Ülkemizi daha ileriye götürmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Belediyenin bu kafa yapısını değiştirmesi gerekiyor. 5 katlı binalar yan yana yapılacağına 5 tane binayı tek bina halinde yapıp geri kalan kısmını sosyal tesis, otopark ve yeşil alan şeklinde yapılabilir. İnsanlar evlerinde karşı binayla aralarında mesafe olsun rahat otursunlar. Çevre nefes alsın, insan nefes alsın. Çocuklar bahçelerde cıvıl cıvıl oynasınlar" şeklinde konuştu. 


250 KONUT ÜRETECEĞİZ 


2016'da 250 konut üretmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güler, "Daha büyük ve kurumsal iş yerimizde 2016'da hizmete devam edeceğiz. Yapılan konutların satılması da gerekiyor. Bankaların konut faiz oranları çok yüksek. Faiz oranları iki katına çıktı. Bu durum inşaat sektörünün yanında diğer sektörleri de derinden etkiledi. Kredilerin yüksek olması bizim işimizi yüzde 80 etkiledi. Konut kredileri düşmediği sürece Sadece Konya için değil Türkiye geneli için ciddi anlamda sıkıntılar doğacaktır. Yüzde 7 enflasyondan bahsedilirken banka faizlerinin yüzde 15 olması biraz abes oluyor" dedi. 



SSK PRİMLERİ YÜKSEK 


SSK primlerinin yüksek olmasından dolayı kaçak işçilere eğilim olacağını belirten Güler, "Suriyeli olarak yüzde 10 işçi çalıştırılabiliyoruz. Bu da İŞKUR eleman veremiyorsa o zaman geçerli oluyor. Ama 2,5 milyon Suriyeli var. Bu insanlara karşılıksız, emek vermeden yardım yapacağımıza onlara iş imkanı sağlansın hem de bizlere faydası olsun. Çalıştırılarak emeğinin karşılığı verilsin. SSK primlerinin artması konut maliyetlerini artıracak. Önceki yıllarda SSK primlerinin yüksek olmasından şikayet ediliyordu. Primler düşmesi bir yana 3 kat daha arttı. Yine kentsel dönüşümle alakalı yapılan arsalarda inşaat ruhsatı alınırken belediyelerin harç almaması gerekiyor. Ama belediyeler kanuni olarak hakkının olmamasına rağmen ısrarla alıyor. Bunu söylediğimizde 'belediyeyi mahkemeye verin paranızı alın'diyorlar. Bu Konya'da böyle oluyor. İstanbul ve başka illerde böyle bir durum yok. Bunun da bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz." diye konuştu. 


İsmail POÇAN/Yeni Haber Gazetesi


Geri Dön