29 / 04 / 2024

Acarlar Longozu'nda turizm amaçlı faaliyetler kısıtlandı mı?

Acarlar Longozu'nda turizm amaçlı faaliyetler kısıtlandı mı?

Sakarya Valiliğince Türkiye'nin "ikinci büyük subasar ormanı" Acarlar Longozu'nda deniz bisikleti kullanımı yasaklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan, doğal sit alanlarında turizm amaçlı sportif faaliyetin yasaklandığı belirtildi.



DOĞAL SİT ALANI 

Denizde turizm amaçlı su alt ve üstü sportif faaliyetlerde bulunacak acente ve tesislerin, deniz turizmi aracı işletme belgesi alma zorunluluğu getirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemizin neresinde olursa olsun, doğal sit alanı ilan edilmiş bölgede veya yerde sportif amaçlı deniz araçlarıyla faaliyet yapılması mümkün değildir. Ayrıca, doğal sit alanı ilan edilmemiş yerlerde de yukarıda belirtildiği üzere bakanlığımızdan işletme belgesi bulunan acente, tesis ve deniz turizmi aracı işletmecilerince söz konusu faaliyetin denizde yapılacağı belirtildiğinden bir işlem yapılamamaktadır." 



KİMSE GELMEZ 

Acarlar Longozu'ndaki tesisin işletmecisi Yılmaz Sütçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Vali Yardımcısı Akın Yılmaz tarafından imzalanan yazının kendilerine ulaştığını söyledi. Belgede Denizlerde Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği nden söz edildiğini anımsatan Sütçü, "Burası deniz değil, göl. İşletmemiz, gölün fazla suyunu tahliye eden kanal kenarında kuruldu. Longoz, tesisten yaklaşık 3 kilometre mesafeden başlıyor. Su bisikletleriyle bu kadar mesafeyi geçerek longoza ulaşmak saatler alır." diye konuştu. Sütçü, bisikletlerin kanal içinde kısa gezinti yaptığını, yasaklanması halinde işletmeye hiç kimsenin uğramayacağını savundu. Kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Sütçü, "Bisiklete binenlere mutlaka can yeleği taktırıyoruz. Her tarafa bununla ilgili uyarı tabelaları astık. Şimdiye kadar herhangi tehlikeli durum veya kaza da yaşanmış değil. İşletmede bulunan tek motorlu tekne, izinli ve resmi inceleme gezileri için kullanılıyor" şeklinde konuştu.


Günboyu


Geri Dön