15 / 05 / 2024

Açlık sınırı her geçen gün yükseliyor! Asgari ücreti geride bıraktı

Açlık sınırı her geçen gün yükseliyor! Asgari ücreti geride bıraktı

Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı 28 bin 874 olarak belirlendi. Böylece açlık sınırı yeni belirlenen 8 bin 506 liralık asgari ücreti geçti.



"Özellikle son birkaç yıldır ekseriyetle düşük gelirli hane halklarını etkileyen yüksek gıda enflasyonunun önüne geçilebilmesi için çeşitli önlemler alındı:

Gıdada KDV indirimi yapıldı.
Tarım Kredi Marketlerinin şube sayısı artırıldı.
Belli dönemlerde bazı ürünler için ihracat engellendi.
Süte sabit, kırmızı ete taban fiyat getirildi.
Et, bakliyat, hububat, yağlı tohumlar gibi temel gıdalarda ithalatın önü açıldı.
Fiyat istikrar komitesi kuruldu.
Tanzim satış yerleri oluşturuldu."

"Ancak tüm bu önlemler ve daha fazlası çözüm getirmedi. Cumhuriyetin 100. yılının ilk ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 108’e, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan “açlık sınırı” ile “asgari ücret” arasındaki açık şimdiden 360 TL’ye gelmiş oldu. Çareler sorunların başladığı yerde, üretim yerlerinde, yani tarlada ve ahırda aranmalıdır. Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın önlenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ulusal üretimin planlaması, çiftçinin ve hayvancının para kazanmasının önünün açılması, yoksullaşan ve tüketimlerini kısmak ayrıca daha kalitesizlerini tüketmek zorunda kalan vatandaşların alım gücünün arttırılması gibi kapsayıcı plan ve çalışmalar gerekmektedir."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön