23 / 12 / 2024

Adana Kozan Çarşısı modern pazar olacak!

Adana Kozan Çarşısı modern pazar olacak!

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan. Sanayi Çarşısı ve Kozan Çarşısı olarak bilinen alan üzerinde bulunan binaların eski ve Adana'ya yakışmayan bir görüntü sergilediğini söyledi.



Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan. Sanayi Çarşısı ve Kozan Çarşısı olarak bilinen alan üzerinde bulunan binaların eski ve Adana'ya yakışmayan bir görüntü sergilediğini söyledi. Çelikcan, "Burada bulunan vatandaşlar da bu durumdan rahatsızlar ve şikayetçiler. Alan içerisinde 192 adet konut. 800 adet iş yeri bulunmakta iken, proje sonrası 916 adet konut, 338 ofis ve 220 adet ofis binaları, altında mağaza 140 adet konut altı iş yeri planlamaktadır" dedi. 


Çelikcan, "Biz bu projeyle burada planlı ve modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Dönüşüm alanı içerisinde  Adana  kent meysedat dam da yapılacak. 30 dönüm alan üzerine memıu kurulacak olan kent meydanında birçok etkinlik yapılabilecek şekilde bir alan oluşturacağız. Ulaşımı dolayısıyla tüm Adana'ya hizmet edecek ve Tarihi Taşköprü ile de bir bütünlük sağlayacak kent meydanı Adana'ya hayırlı olsun" şeklinde konuştu. 


Bir sabah gün doğarken uyanıp, Adana’yı dolaşın. Tepeden baktığınız zaman dört bir yandan, sebze haline doğru traktör ve kamyonların aktığını görürsünüz. Sebze hali bir kentin midesidir. Gün doğarken kentin midesini sembolize eden sebze haline, tarlalardan depolardan bir akış başlar.


Sebze haline kamyonlarla gelen ürünler, at arabası, el arabası ve küçük kamyonetlerle, şehrin içine dağılır. Yukarıdan görülen fotoğraf budur. 


Merkeze dolan ürünler, daha küçük araçlarla, kentin mahallelerine dağılır. Bu yüzyıllardır süren bir harekettir. Binlerce yıl önce de öyleydi bu gün de böyle. Polonya’da da böyle Manisa’da da.


Pazar yeri insanlığın ortak keşfidir. Bu nedenle pazaryeri bana sadece ticaretin kalbi olarak değil ayrıca mistik bir alan gibi de görünür.


Gerçekten de mistisizmin atmosferi vardır, pazarlarda; özellikle köylü pazarlarında. Mersin’in dağ köyü olan Demirışık Köyü’nde bir müddet yaşadım. Köylüler, şehire “seyil” derlerdi. Seyil’e gitmek bir merasim gerektirirdi. Köyde yaşamak için gerekli olan ihtiyaçlar “Seyil”den karşılanır, bu açıdan “Seyil”e gidecek olanlar, önce planlar, zihninde taarlar, heyecanlanır, giysiler temizlenir, ütülenir, komşuların ihtiyaçları sorulur, notlar alınır, sabah dolmuşun gelmesi coşkuyla beklenir vs… vs…


Böyledir köylü için Pazar. Umutların karşılanması, ihtiyaçların giderilmesi, tuzun, lastiğin, çivi ve tornavidanın alınmasıdır.


Ayrıca eğer kendi üretmemiş ise, peynir, salça, hububat, bal gibi kuru ürünlerin temin yeridir.


Görülecek kimselerde vardır Pazar yerinde.


ŞALVARLI OLAN MERCEDESLİ OLANDAN DEĞERLİDİR


Hilton Oteli’nin karşısındaki, Pazar, Adanalılarca “Kozan Pazarı” olarak bilinir. Sayın Taner Talaş ile pazarı dolaşıyoruz. Bal Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Salcan ile karşılaştık. Değerli insan bizleri konuk etti. Hazır buraya gelmiş iken “Kozan Pazarı”nı konuşalım dedik. Sayın Salcan, Köy ve Köylülük ruhunu kavramış bir üreticidir.


Son zamanlarda da Kozan pazarı ile ilgili basında çıkan haberler gündeme geldi. Yüreğir Belediyesi’nce kentsel dönüşüme tabi tutulacağı konuşuluyordu.


Sayın Salcan’a “Kozan Pazarı veya Köylü Pazarı deyince ne anlamamız gerek?” diye sorduk.


“Önce şunu belirleyelim, Kozan Pazarı Adana’nın ticari kimliğidir. Hatta Adana’nın en büyük pazarıdır. Kozan Pazarı, Adana köylerinin ruhu, canı ve ihtiyaçları karşıladığı bir merkezdir.


Bu Pazar, Adana ekonomisine de katkı sağlayan bir merkez durumundadır…”


“Siz de bizim gibi üretime aşıksınız her halde?”


“Nasıl aşık olmayayım. Benim hayatım üretim ile geçmektedir. Bırakın aşkı bir yana üretim yaşam biçimiz olmuştur. İnanın duygu ve düşüncelerimize kadar sirayet eden bir anlayışla üretimi savunmaktayız. Ancak bir aksaklık var; arıcının oğlu arıcılık, köylünün çocuğu çiftçilik, sanayicinin oğlu sanayicilik yapmıyor… Bu konuda Türkiye’de ilginç bir denge / dengesizlik oluyor. Bana göre Şalvarıyla gelen köylü, Mercedes’i ile gelen adamdan daha değerlidir; biri üretici diğeri tüketicidir… Böyle baktığımızda bu tür çarşı veya pazarların kent e kattığı değerler daha iyi anlaşılmaktadır. Anlaşılması gereklidir…”


“Pazar yerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”


“Buradaki değişimler sadece Pazar esnafını değil, hemen hemen bütün Adana’yı ilgilendirir. Bütün civar köyleri ihtiyaçlarını bu pazarlardan kaşılamaktadırlar.


Bu pazarın yeri yasalarca değil, koşullarca hazırlanmıştır. Adana’nın yüzlerce yıllık ticari alışkanlıklarının sonucu oluşmuş bir pazardır. Tam, Taşköprü’nün çıkışında ve hinterlandı geniş bir pazardır. Köylü için pazara kolay ulaşması çok önemlidir. Pazar bütün ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olması yetmez köylünün tek vasıta ile ulaşabileceği bir yerde de olması önemlidir.


Köyünden yük ile geliyor, şehirden yük ile gidiyor. Bu durumda bir kaç vasıta değiştirmek zorunda kalmaması gerekir.


Yüreğir Belediyesi, bu bölgeyi kentsel dönüşüme tabi tutacak. Bu konuda kararlar da alınmış ve bildiğimiz kadarıyla da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da projeyi onaylamıştır.


Belediye Başkanımız Sayın Mahmut Çelikcan’ın da bu konuda bir açıklaması var. Hatta basına da yansıyan şöyle bir açıklama yaptı:


“MODERN BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURACAĞIZ”


Sanayi Çarşısı ve Kozan Çarşısı olarak bilinen bu alan üzerinde bulunan binaların eski ve Adana’ya yakışmayan bir görüntü sergilemektedir. Burada bulunan vatandaşlar da bu durumdan rahatsızlar ve şikayetçiler. Alan içerisinde 192 adet konut, 800 adet iş yeri bulunmakta iken, proje sonrası 916 adet konut, 338 ofis ve 220 adet ofis binaları, altında mağaza 140 adet konut altı iş yeri planlamaktadır. Biz bu projeyle burada planlı ve modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Dönüşüm alanı içerisinde Adana kent meydanı da yapılacak. 30 dönüm alan üzerine kurulacak olan kent meydanında birçok etkinlik yapılabilecek şekilde bir alan oluşturacağız. Ulaşımı dolayısıyla tüm Adana’ya hizmet edecek ve Tarihi Taşköprü ile de bir bütünlük sağlayacak kent meydanı Adana’ya hayırlı olsun.


Buradaki esnafın şikayetçi olduğu bir gerçek, ancak sıkıntı şurada.


Burada hak sahibi olan esnaf sanki burada yaşamıyormuş gibi bilgileri ya sonradan alıyor veya basından duyuyor.


Esnaf tedirginlik içerisinde, ne olacak? Kendilerine yer verilecek mi? Burada mı kalacalar yoksa başka bir yer mi tahsis edilecek? Bu konuda esnaf tedirginlik içerisinde...


Esnafın fikri alınsaydı çok daha şık olurdu, en azından tedirginlik yaşanmazdı.


Esnaf bilgi sahibi olmayınca, doğal olarak bir takım spekülasyonların da aracı olma durumunda kalıyor….”


YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN BİLGİ BEKLİYORUZ


Sayın Taner Talaş ile pazarı boydan boya dolaştık.


Hemen hemen her esnaf ile görüşmemiz oldu. Genel kanı şöyle;


Bu Pazar Adana’ya yakışmıyor. Yüreğir gittikçe büyüyen, güzelleşen ve yaşam kalitesi yükselen bir ilçemizdir. Bir anlamda ilçenin giriş kapısı olan bu pazarın gecekondu konumundan kurtarılması ve layık olduğu modern yapıya kavuşması gerekmektedir.


Esnaf, buradaki işine devam etmek taraftarı..


Yeni yapılacak oluşumda Pazar yerinin ayrılması ve prada daha modern ve kullanışlı binalarda işine devam etmek istiyor.


Burada mülk sahipleri de var, kiracılarda…


Yıllardır bu bölgede soğuk hava deposu işletmeciliği yapan Hasan Abbasgil ; “Burası benim mülküm, bölgenin bütün peynirleri ve kışlık yiyecekleri depomuzda muhafaza edilir. Karaisalı’nın, Aladağ’ın Kozan’ın en ücra köylerinde yaşayanlar bile burada derici, peynirci, soğuk hava olduğunu bilir. Burası artık Adana’nın olmazsa olmaz mekanlarından biridir. Kendi aralarında neler konuşup neye karar verdiklerini bilmek hakkımız. Daha iyi çalışma koşulları olacaksa ve daha iyi bir bina olacaksa tabi ki yıkılsın… Biz de modern binalarda çalışmayı isteriz. Ama neyin ne olacağı konusunda yetkililerin bize açıklama yapmasını istiyoruz...”


Bir hırdavat dükkanının önünde durdum, bu kadar çeşidi hiçbir yerde yan yana görmemiştim. Bu kadar çeşidi muhafaza etmek çok zor olsa gerek. Bir köylüye gerekli olabilecek her şey mevcut.


Tütün satan bir dükkana girdim.


Yaprak ve kıyılmış tütün var. Çok ilginç bir iş yeri..  Kendini tanıtırken: “Ben Diyarbakırlıyım. Adım Turan Yusufoğlu 15 yıldır bu dükkanda bu işi yaparım. Kiracıyım ama kendi mülküm gibidir burası. Ben herkesi tanıyorum, sigara içen bütün köylüler beni tanır. Dükkanın temiz ve kullanışlı olmasını kim istemez ki…  Uzun lafın kısası yeniden yapılsın, ama esnafa geri verilsin…”


Kozan Çarşısı çok renkli kişi ve işyerleri ile dolu.


Biz bu görüşmeyi önceki tarihlerde yapmıştık. Yayınlama aşamasında son olarak Sayın Ömer Salcan’ı aradım, bir değişiklik var mı diye. Sayın Salcan : “Yüreğir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gildir esnaf ziyaretine geldi. Esnaflarla tek tek görüşüp ilgilendi. Bilgiler verdir. Yüreğir Belediyesi’nin esnafı dinlemiş olması bizleri biraz umutlandırdı. Görüşmelerimiz devam edecektir. Umarım, esnafın istekleri doğrultusunda olumlu gelişmeler olur…” dedi.


Adana Medya


Geri Dön