28 / 04 / 2024

Unkapanı Plakçılar Çarşısı kongre merkezi olacak!

Unkapanı Plakçılar Çarşısı kongre merkezi olacak!

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), Unkapanı Plakçılar Çarşısı'ndaki arazi sinde de yeni kongre merkezi inşa edecek...



52 yıl süreyle Nejat Ekrem Basmacı'nm başkanlığını yaptığı dönemde adeta "kapalı kutu" olarak görülen İSTİB'in yeni başkanı Ali Kopuz, icraatlarına hızlı başladı. Göreve gelmesinin ardından ilk kez basının karşısına çıkan Kopuz, Unkapanı'ndaki Plakçılar Çarşısı'nın hemen al- Ali Kopuz tındaki bulunan kendilerine ait araziye kongre merkezi inşa edeceklerini açıkladı. Kopuz, "Şu anda plan ve projelerimizi hazırlıyoruz. Kongre merkezimizi Anıtlar Kurulu'ndan bir sorun çıkmazsa 2014'te başlatarak üyelerimize daha iyi hizmet vereceğiz. Unkapanı'ndaki mekanımızı kendi tarihi dokusuna uygun bir yapı olarak inşa edeceğiz. 


İçinde toplantılar için 50,100,200 ve 1000 metrekarelik salonlar olacak" diye konuştu. Dört dönümlük arazi İSTİB'in, 1960'ta İMÇ'nin yapımı sırasında büyük değirmeni yıkılan tarihi "değirmen kompleksinde 4 dönümlük arazisi bulunuyor. Değirmen yapılarının olduğu bu parsel İSTİB tarafından 1980'de satın alındı. 


Bir süre otopark olarak kullanılan arazi boşaltılırken, bu alan için daha önce hazırlanan plan revize edilerek Anıtlar Kurulu'na sunuldu. İSTİB'in şu anda Eminönü'nde eski medresede bulunan binasının ise otel, üniversite ya da müze olması planlanıyor. 


Borsanın diğer bir projesiyse İstanbul Tuzla'daki arazisine depo yapıp kiraya vermek. Kopuz, "Tarım da yapılan Silivri'de teşhir salonu inşa etmeyi planlıyoruz. Tuzla Aydınlı'da 130 dönümlük bir arazimiz de var. Bu arazide depolar yapıp kiraya verme düşüncemiz bulunuyor" dedi. 


Teknolojik dönüşüm Türkiye'de borsaların teknolojik dönüşüme yeterince önem veremediğini de savunan Kopuz, ticaret borsalarını birbirine bağlayan bir yapı düşündüklerini ifade etti. Kopuz, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemde kotasyona tabi ürünlerin fiyatlarının belirlenmesi ve 81 ildeki borsa üyelerine eş zamanlı duyurulması noktasında altyapıya dönük birçok çalışmamız olacak. Etkin veri akışı ve fiyat dengesi için borsa olarak gayret edeceğiz. Dijital ortama geçtikten sonra günlük fiyat hareketlerini üyelerle paylaşmayı istiyoruz. Kısa vadede bunun çalışmalarına başlayacağız."


Ekonomi Servisi/ Milliyet Gazetesi


Geri Dön