Adana'da son dönemde inşa edilen plazalarda satış değerleri 2 katına çıkıyor!
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Adana Şubesi Yönetici Yardımcısı Güven Demircan Adana'da son dönemde özellikle kent merkezinde inşa edilen nitelikli ofis ve plaza binalarını değerlendirdi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Adana Şubesi Yönetici Yardımcısı Güven Demircan Adana'da son dönemde özellikle kent merkezinde inşa edilen nitelikli ofis ve plaza binalarını değerlendirdi. İşte TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Adana Şubesi Yönetici Yardımcısı Güven Demircan'ın yazısı;
Küreselleşmeyle birlikte ülkemizin ticari potansiyeli yüksek birçok bölgesinde kent merkezlerinde nitelikli ofis ve plaza binaları karşımıza çıkmaktadır. Özellikle nüfus yoğunluğu yüksek olan yerleşmelerde, tabanda yayılım kapasitesi aşıldığı için dikey yönde büyüyen bir kent silüeti ile karşılaşmak mümkündür. Sanayisizleşme süreci ile birlikte sanayi sektörünün kentin yerleşim merkezlerinin dışına taşınması, hizmet sektörünün kent merkezinde yükselmesine neden olmuştur. Küresel işleyişin en önemli bileşenlerinden zincir mağazalar ise sanayiden arınan kent merkezlerinin nitelikli ofis ve plazalarında yer seçimini gerçekleştirmişlerdir. Nitelikli ofis ve plazalar kent merkezinde prestij noktaları olarak algılanıp, söz konusu zincir mağazaların konumlandığı noktalar olmuşlardır. Kent merkezinde karma kullanımlı olarak inşa edilen bu yapılar sadece iş için değil, konut ve sosyal aktivitelerin gerçekleşebileceği alanlar olarak da tasarlanmış yapılardır. Küresel bir kent olan İstanbul için özellikle Maslak bölgesinde, yukarıda tanımı yapılan bir merkez ve kentsel alt bölge oluşmuştur. Ancak henüz Adana için İstanbul Maslak’taki gibi bir merkez oluşumundan bahsetmek mümkün değildir. Bunun sebepleri Adana’nın küresel düzlemde İstanbul seviyesinde bir bilinirliğinin olmamasının yanı sıra Adana ekonomisinin tarıma dayalı gelişmiş olmasıdır. Ancak Adana uluslararası bilinirliği şirketlere sahiplik etmese de, ulusal düzlemde bilinirliği yüksek şirketlere bölgede ev sahipliliği yapmaktadır. Bu nedenle kent merkezinde nitelikli ofis ve plazalara olan ihtiyaç artmıştır. İhtiyacın artışına bağlı olarak 2012 ve 2013 yıllarında önemli bir kullanıcı talebi oluşmuştur. Kiralama talepleri özellikle A sınıfı ofislere yönelik olmuştur. Ofis ihtiyacı ve talebindeki bu kuvvetli eğilim ofis yatırımlarını tetiklemeye devam etmektedir. Yeni yatırımlar ile birlikte 2014 yılında da önemli bir ofis arzı gerçekleşirken 2015 yılında da bu beklentinin devam edeceği düşünülmektedir. Türkiye genelinde 2013 yılında da en canlı ticari gayrimenkul pazarı ofis piyasası olmuştur.
Adana ili konum itibari ile yurt çapında bilinen büyük şirketlerin Çukurova Bölgesi’ndeki merkezi konumunda olup, bölge ofisleri, bölge müdürlükleri Adana ili’nde oluşturulmaktadır. Çok uluslu firmaların bölgesel yönetim ve operasyon merkezlerini Adana’da oluşturmaları ve yerli şirketlerin artan büyüme ve kurumsallaşma eğilimlerine bağlı olarak ofis ihtiyacı artışını sürdürmektedir. İhtiyacın artışına bağlı olarak 2012 yılında önemli bir kullanıcı talebi oluşmuştur. Kiralama talepleri özellikle A sınıfı ofislere yönelik olmuştur. Ofis ihtiyacı ve talebindeki bu kuvvetli eğilim ofis yatırımlarını tetiklemeye devam etmektedir.
Ancak Adana ili kent merkezinde ofis kültürü henüz tam olarak gelişmemiş olup genellikle şehir merkezinde ve önemli ticari akslarda inşaat sahalarının kısıtlı olması nedeni ile eskiden meskun kullanıma sahip apartmanların tadilatla ofis kullanımına açıldığı gözlemlenmektedir. Adana’da iş merkezleri genellikle Dörtyol kavşağı olarak adlandırılan bölgede, Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nın kent merkezi sınırları içerisinde kalan bölümünde, Gazipaşa Bulvarı, Atatürk Caddesi ve Ziyapaşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Kent merkezi olarak nitelendirilen bu bölgelerde özellikle Adliye Sarayı ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde iş merkezleri yer almaktadır. Genellikle kentte büyük çaplı ve özellikli iş merkezi bulunmamakta olup, son dönemde inşa edilen Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde yer alan Günep Panaroma İş merkezi ve Atatürk Caddesi üzerinde yer alan, tasarımı ve yapımı Mimar Semih Rüstem’e ait, Cumhuriyet dönemi mimarisini temsil eden iki konak yeniden restore edilerek Mimar Semih Rüstem İş Merkezi nitelikli iş merkezi konseptine örnek teşkil etmektedir.
Yukarıda gözlemlenen kümelenmeye göre kent merkezi siluetinin Adana’da değişimi artan talebe ve ihtiyaca göre artacaktır. Adana’nın ulusal düzlemin dışında uluslararası bilinirliği de zamanla artacak ve bir merkezi iş alanı bölgesi oluşacaktır.
Projeler için tıklayın
TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş.
ADANA ŞUBESİ
YÖNETİCİ YARDIMCISI
GÜVEN DEMİRCAN