23 / 12 / 2024

Adıyaman’ın çehresini değiştireceğiz!

Adıyaman’ın çehresini değiştireceğiz!

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan kabul edilen Adıyaman’daki 41 hektarlık alanda incelemelerde bulunan belediye ve bakanlık yetkilileri, Adıyamanlıların da desteğiyle şehrin çehresinin değişeceğini dile getirdiler.



Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan kabul edilen Adıyaman’daki 41 hektarlık alanda incelemelerde bulunan belediye ve bakanlık yetkilileri, Adıyamanlıların da desteğiyle şehrin çehresinin değişeceğini dile getirdiler.


Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile Adıyaman’da uygulamaya konulacak olan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili yol haritasını belirlemek için ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ve Daire Başkanı Zeynep Afşeören ile kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, kentsel dönüşüm çalışmasının yapılacağı Mara ve Musalla Mahallelerini kapsayan 41 dönümlük alandaki çalışmaların bir an önce başlayıp, tamamlanabilmesi için vatandaşlardan destek beklediklerini söyledi.


Halkın desteğiyle Adıyaman’ın çehresini değiştirmek istediklerini sözlerine ekleyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Kutlu, “Adıyaman’ımızda kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Mara ve Musalla Mahalleleri için riskli alan kararı Bakanlar Kurulu’ndan çıktı ve Resmi Gazetede de yayımlandı. Bundan sonraki süreçte ilimizde yeni ve daha güzel bir mahalle oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Belediye olarak teknik çalışmalarımızı en hızlı şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Bakanlıkta bu konuda hassasiyetini sürdürüyor. Bakanlığın en üst düzey yetkilileri bizzat gelip mahallede incelemeler yaparak bu işi hızlandırmak için gayret sarf ediyorlar. Bu çerçevede son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı bey ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Zeynep Afşeören hanım gelerek burada incelemelerde bulundular. Bundan sonraki süreçte bizim halkla birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu mahallelerimizde ikamet edenlerle, mülk sahipleri ile ortak bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızda bizlere destek olursa en kısa sürede buradaki kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Ama bu vatandaşlarımız çok yüksek bir rant sağlama amacı güderlerse bu iş sürüncemede kalabilir ve uzayabilir. Bizim temennimiz odur ki, bu konuda hem Adıyaman kazansın hem de buradaki mülk sahipleri fayda görsün. Bu şekilde şehrimize de yeni bir yüz, yeni bir çehre, yeni bir çarşı, yeni bir sosyal alan, yeni bir konut alanı oluşturmuş oluruz. Ben halkımızın da bu konuda bize yardımcı olacağına ve el ele vererek bir an önce şehrimize katkı sağlayacak bu projenin hayata geçirilmesine destek vereceklerine inanıyorum. Bu çerçevede bize destek veren, başta Başbakanımız olmak üzere Bakanlar Kuruluna, özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’ye ve altında bulunan Genel Müdür ve Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı bürokratlarımıza Adıyaman adına teşekkür etmek istiyorum. Onlar Ankara’da teknik çalışmaları yapacaklar. Biz de burada hem teknik çalışmaları, hem de halkla koordinasyonu sağlayıp, inşallah bir an önce kentsel dönüşüm çalışmalarını gün yüzüne çıkaracağız. Şimdiden, bu bölgedeki mahallelilerimize ve yukarıdaki bürokratlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.


“Bu heyecan, Adıyaman’da kentsel dönüşümün alanını genişletebilir”


Mara ve Musalla Mahallelerini kapsayan 41 hektarlık alanda uygulanacak olan kentsel dönüşüm alanında yaptığı incelemelerden sonra konuşan Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ise Adıyaman Belediyesi yetkililerinin kentsel dönüşüm anlamında heyecan ve gayretlerini överek, “Adıyaman Belediyesinin teklifi üzerine Mara ve Musalla Mahallelerinin de kısmen içerisinde olduğu 41 hektarlık bir alan Bakanlar Kurulu tarafından, üzerindeki yapılaşma nedeniyle riskli alan ilan edildi. Belediyenin yaptığı tespitlere göre yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı bu alanda belediye ile bakanlık tarafından bir dönüşüm projesi hayata geçirilecek. Bundaki temel amaç, bu bölgede yaşayan vatandaşlara yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, eğitim ve sağlık tesisleriyle, altyapısıyla ve ulaşım sistemiyle yine modern bir yerleşim alanı sunmak. Bu kapsamda çalışmalar başladı. Bakanlık tarafından belediyeye yetki devri de yapıldı. Bu devirden sonra belediyemiz çalışmalarına hız verecektir. Bu süreçte biz de bakanlık olarak belediye ile koordineli bir şekilde çalışacağız. Bugün buraya bu çalışmalarla ilgili yol haritasını belirlemek için geldik. Belediyemizin burası ile ilgili çalışmalarını tamamlamasında sonra, buranın nasıl bir yerleşim yeri olacağına vatandaşlarımız ile belediye birlikte karar verecek” dedi.


Adıyaman için kentsel dönüşüm projelerin ikinci ve hatta üçüncü etap olarak devam edebileceğini de sözlerine ekleyen Haspolatlı, “Adıyaman için belirlenen bu 41 hektarlık alandaki çalışmaların belli bir aşamaya gelmesinden sonra yeni kentsel dönüşüm projeleri için de çalışmalar yapılabilir. Adıyaman, hem üzerindeki yapılaşma nedeniyle, hem de deprem riski nedeniyle özellikle göz önünde bulundurulması gereken illerin başında geliyor. Zaten ilk belirlenen bölgenin üzerindeki yapılaşmaların da sağlıksız ve güvensiz olması nedeniyle bu bölge seçildi. Bu çalışma tamamlandıktan sonra yine belediyenin belirlediği bölgelerde ikinci etap, üçüncü etap olarak bu bölgenin içerisine katılabilir. Dolayısıyla da bu bölge diğer vatandaşlarında görüp, fikir sahibi olabileceği öncelikli bir proje olarak kabul edilebilir. Bizim vatandaşımızdan isteğimiz, kentsel dönüşümü bir sosyal proje olarak algılaması. Çünkü işin odağında halk vardır, vatandaş vardır. Yapılan uygulama da tamamen vatandaşların çıkarları doğrultusunda yapılmaktadır” şeklinde konuştu.


“Amaç vatandaşa daha yaşanabilir mekanlar sağlamak”


Kentsel dönüşüm süreci ile ilgili bir tarih vermenin pek mümkün olmadığını söyleyen ve proje için henüz işin çok başında olduklarını dile getirerek konuşmasına başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Zeynep Afşeören ise şunları söyledi: “İlan süreci işin en kolay kısmı, uygulama yapmak ve vatandaşla birebir görüşüp anlaşmak ise işin en uzun soluklu kısmıdır. Bu yüzde kentsel dönüşümün bitiş tarihi ile ilgili tarih vermek herkesi yanıltır. Bu süreç belediye ile bakanlığın performansına ve vatandaş ile anlaşma süresine de bağlı bir durumdur. Bir bakarsınız iki ay içerisinde anlaşmalar tamamlanır ve hemen kazma vurulmaya başlanır, ama bir bakarsınız sıkıntılar yaşanır ve süreç daha da uzar. Bundan dolayı şu an süreçle ilgili bir şey söylemek için çok erken. Ama sonuçta bakanlık olarak burada belediyemize yetkiyi verdiğimiz için belediyemiz, Adıyaman’a yaşayan vatandaşlarımızın hangi ortamda, ne şekilde yaşadıklarını, ekonomik durumlarını, sosyo kültürel durumlarını kendileri daha iyi bildiklerinden daha güzel bir proje çalışmasıyla, bu vatandaşlarımıza daha güzel öneriler götüreceğinden eminiz. Sürecin daha hızlı ve faydalı sürdürülebilmesi için belediyemizden her aşamada vatandaşı bilgilendirerek, vatandaşla bu süreci birlikte yürütmesi önerisinde bulunduk. Vatandaşın da hiçbir tedirginlik duymadan, bu işin devlet ve belediye işbirliğiyle yapıldığını bilmesi ve haklarının korunacağını bilerek bu işe bakması, herhangi bir kötü niyete aldanmamasını öneriyoruz. İnşallah Adıyaman için de ülkemiz için de hayırlısı olur. Çünkü bu bir devlet politikasıdır. Sadece vatandaş odaklıdır. Risklerin bertaraf edilmesine yöneliktir. Tabi nünün yanında da vatandaşlarımıza daha güzel bir ortam sağlanması amaçlanmaktadır. Herhangi başka bir düşünce yoktur. Bunu bilmelerini istiyoruz.”


Güne Bakış Haber Merkezi


Geri Dön