22 / 12 / 2024

Adres ve tapu senedi verilmesi!

Adres ve tapu senedi verilmesi!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü köşe yazısında adres ve tapu senedi verilmesi konusuna değindi. Kızılot, adres ve tapu senedi verilmesi konusundaki tüm detaylara köşesinde yer verdi...



Talep konusu belge harca tabi ise ilgili müdürlükçe gerekli harç tahsil ettirilecektir. Harç tahsil ettirildikten ve bir kopyası saklanmak üzere alıkonulduktan sonra; gelen belgenin faks cihazından alındığı şekliyle kabul edilmesi halinde, herhangi bir tasdik işlemi yapılmadan ilgilisine verilecektir. Belgenin tasdik edilmesi istenildiğinde, uygun bir yerine veya arkasına “Müdürlüğünden faks aracılığı ile alı nan kopyadır”, şeklinde belirtme yapılıp, tarih konularak tasdik edilmek suretiyle ilgilisine verilecektir (TKGM 01.09.1993 tarih ve 1993/4 sayılı Genelge).

İcra dairesi, mahkeme ve diğer resmi ve özel kurumlardan çekilen faksların gereğinin yapılması yazıların asılan müdürlüğe ulaşmadıkça mümkün değildir.


11-AdresVerilmesi Tapu sicilindeki adreslere de pek çok zaman ihtiyaç duyulabilir. Mahkeme ve icra dairelerinin yapacakları tebligat nedeniyle, aynı taşınmazda hissedar olan kimsenin, diğer paydaşı bularak payını satın almak veya taksim yapmak istemesi ya da bitişik parsel malikinin, sınır ihtilafı nedeniyle komşu parsel malikinin adresine ihtiyaç duyması gibi sebepler buna örnek gösterilebilir.


Aynı taşınmazda hissedar olan kişilere ve komşu parsel maliklerine (aksine bir kanaat oluşmadıkça) adres bilgileri verilebilir.

12-Tapu Senedi Verilmesi

Tapu senedi sadece malike verilen, taşınmazın tapu sicilinde kayıtlı özelliklerini gösteren, birtasarruf belgesidir, işlem akabinde, bu belgenin verilmesi

herhangi bir harç ve vergiye tabi değildir.


Müdürlük, tapu senedi düzenlenmesini gerektiren akitli veya akitsiz bir işlem yaparsa, ayrı bir isteme gerek olmaksızın ve işlemden ayrı bir harç tah­sil edilmeden malike tapu senedi verir.


Tapu senedinin hukuki kıymeti haiz olması için tapu kütüğündeki bir tescile istinaden verilmiş olması ve bu tescilin geçerli bir hukuki sebebe dayalı olması gerekir. Tapu senedi, tapu kütüğünün bir sureti, bir özeti olarak ilgilisine verilmektedir. Bir tescile dayanmayan tapu senedi, hiç bir anlam ifade etmez. Devlet, tescile dayanmayan tapu senedini korumaz.

Tapu senetlerini düzenleme ve malikine verme (dağıtma) hakkı sadece Tapu ve Kadastro idaresi'ne ait bir hak ve yetkidir.


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi


Geri Dön