20 / 11 / 2024

Airbnb'den oda veya ülke kiralamak mümkün!

Airbnb'den oda veya ülke kiralamak mümkün!

Dünya genelinde seyahat edenlere ilginç konaklama deneyimleri sunan online kiralama portalı Airbnb, Türkiye’de de popülerleşiyor




Şirketin kurucularından Nathan Blecharczyk’tan, tüm dünyada 192 ülkenin içine dahil olduğu evden daireye, daireden şatoya, şatodan ıssız bir adaya kadar geniş bir kiralama yelpazesi olan sistemin nasıl işlediğini öğrendik.


Airbnb, ağustos 2008’de San Francisco, Kaliforniya’da üç arkadaşın kurduğu, dünya çapında binlerce eşsiz konaklama seçeneğini online olarak veya akıllı telefonlar üzerinden listeleme, keşfetme ve kiralama olanağı sunan bir pazar yeri.


İster bir geceliğine bir apartman dairesi veya bir haftalığına bir şato; ister bir aylığına villa…


Airbnb, kullanıcılarına 192 ülkede, 25 binden fazla şehirde farklı fiyat seçenekleriyle eşsiz seyahat deneyimleri sunuyor. Sistem ayrıca insanların boş alanlarını, milyonlarca kullanıcıya açık bir pazarda kiralama olanağı sunarak kazanç sağlamalarına aracı oluyor.


Airbnb, toplam 10 milyon gece konaklama sayısına ulaştıklarını duyurmalarının hemen ardından Türkiye’de de rekor düzeyde bir büyüme gösterdiklerini açıkladı. Bugüne kadar Türkiye’de Airbnb üzerinden kiralama işlemi yapılan gün sayısı 60 binden fazla. 


OTEL GİBİ ÇALIŞIYOR


Sistem tıpkı bir otel mantığıyla işliyor. airbnb.com internet adresine girip kredi kartı ve kişisel bilgilerinizi verdikten sonra birinin evini, odasını ya da şatosunu hatta adasını kiralayabiliyorsunuz. Beğendiğiniz evin sahibiyle iletişime geçiyor ve şartlar hakkında detaylıca konuşabiliyorsunuz. Hatta ev sahibinden gezilebilecek yerler, o yöreye özgü yemekler konusunda ücretsiz rehberlik hizmeti bile alabiliyorsunuz. Ödeme işlemlerinin takibi ve zamanında yerine getirilmesiyse Airbnb tarafından gerçekleştiriliyor.


Böylece ev sahibi ve kiracının dostluğunu para da gölgelememiş oluyor. Ev sahibi, sitede belirttiği şartları yerine getirmek zorunda, yoksa ödeme alamıyor. Eğer kiralayan kişi belirtilen hizmeti alamıyorsa parasını geri alabiliyor. Tabii sadece kiralayanı koruyan bir sistemden de bahsedilmiyor. Ev sahibi eğer teklifi kabul etmezse yerini kiralayamıyorsunuz. Siz onun bilgilerini görebildiğiniz gibi o da sizin bilgilerinizi görebiliyor. Para kadar karşılıklı güvenin de önemli olduğu bir platform.


Kullanıcılar ister ev sahipleri olsun ister kiralayanlar, olumlu ya da olumsuz görüşlerini belirtebiliyor. Bu yorumlar sayesinde diğer kullanıcılar da fikir sahibi oluyor. Ev sahibi ödemeyi 24 saat sonra alabiliyor.


Airbnb den oda veya ülke kiralamak mümkün!


KATILIM ÜCRETSİZ


Sitede 200 bin yer var. Sitenin kurucularından biri olan Nathan Blecharczyk, bu sayının bu kadar fazla olmasının en önemli nedeninin ev sahiplerinin ücretsiz katılımının mümkün olmasının yanı sıra kolay işleyen bir sistem olmasına bağlıyor.


Sistem, ev sahibinden yüzde 3, kiralayanlardan da yüzde 6 ila 10 oranında komisyon alıyor. Kiracıdan alınan komisyonunun yüzdesi kiralayacağı zamanın yakınlığına göre değişiyor. Rezervasyon süresi ne kadar uzarsa komisyon miktarı da o kadar düşüyor.


KAMU BİNALARI BİLE...


Bugüne kadar en çok kiralanan ev Mushroom Dome Cabin (Mantar Kubbe); burada binden fazla kişi kalmış. Çocukları için bahçelerinde oyun evi hazırlayan bir aile, çocukları büyüyünce onun misafir ağırlamak için ideal bir oda olacağı fikrine kapılıp biraz elden geçirerek Airbnb üzerinden kiralamaya başlıyor. Sonuç son üç yılda bin kişi kiralıyor ve 70 bin dolardan fazla kazanç elde ediyorlar. Kiralayacaklarınız bir oda ile sınırlı değil. Bir dağ kulübesi, bir şato ya da ıssız bir ada kiralayıp arkadaşlarınızla survivor deneyimi de yaşabilirsiniz.


100 bin dolara dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Lihtenştayn’ı kiralayabilir ve adınıza para bile bastırabilirsiniz. Kiraladığınız süre boyunca tüm ülke hükümet binaları da dahil olmak üzere size hizmet edebilir!


İŞTEN ATILDI KİRAYLA GEÇİNİYOR


Türkiye’de de İstanbul başta olmak üzere kulaktan kulağa fısıltı gazetesiyle hızla yayılan sistemin kullanıcılarından biri olan Hanzade Hanım (Sitede herkes kullanıcı adıyla yer alıyor, soyadı gerekmiyor) da haberimizi hazırlarken bizimle birlikteydi. Şubat ayında işinden ayrılınca evini kiraya vermeye başlamış. Şubat ayından bu yana 4 bin dolara yakın kazanç elde edince çalışmadığı için sıkıntı çekmemiş… Şimdi sistemde, kiraya rahatça verebilmek için boşalttığı kendi evi, kardeşiyle kaldığı evin bir odası ve bir arkadaşının da işin ne kadar kârlı olduğunu görünce teklif ettiği odası dahil üç yeri var. Yakın zamanda bir sivil toplum örgütünde çalışmaya başlamış. “Para için sevmediğim bir işi yapmak zorunda değilim artık” diyor.


Pınar Hiçdurmaz / AKŞAM



Geri Dön