Akarçay 45 milyon liraya cennete dönüştü!
Afyonkarahisar'da daha önce bataklık olan ve kötü kokusuyla görünümünden dolayı halk arasında "Kokarçay" diye bilinen Akarçay, yaklaşık 45 milyon lira harcanarak modern bir görünüme kavuşturuldu...
Çevresinde mesire ve yürüyüş alanları bulunan Akarçay'da tekne turları yapılıyor, ücretsiz kablosuz internet hizmeti veriliyor. Afyonkarahisar Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Akarçay'ı kötü görünümünden kurtarmak ve vatandaşların dinlenip eğlenebileceği, hoşça vakit geçirebileceği bir mekan haline getirmek için başlattığı proje çalışmasının büyük bölümünü tamamladı.
Maliyeti yaklaşık 45 milyon lira olan projeyle çevresi mesire alanına dönüştürülen ve halkın yararlanmaya başladığı Akarçay'da artık sadece kış aylarında değil, yaz mevsiminde de su tutuluyor.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptığı açıklamada, bir vizyon projesini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Akarçay'ın bulunduğu alanın eskiden bataklık olduğunu ve vatandaşların sürekli sineklerle kokudan şikayet ettiğini hatırlatan Çoban, şöyle devam etti:
"Burası insanların görmekten, bulunmaktan asla hoşlanmayacağı bir alandı. Eskiden buradaki evler Akarçay'a bakıyorsa kokuya, bataklığa baktığı için üste para bile alınıyordu. Göreve gelir gelmez hemen buraya el attık. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, derenin iç kısmını taşkın koruma projesi adı altında ıslah ettirdi. Biz de etrafında Türkiye'nin en güzel rekreasyon projelerinden birini gerçekleştirdik. Hemen hemen yüzde 95 oranında projemiz tamamlandı. Projemiz yaklaşık 45 milyon liraya mal oldu. Bunun 33 milyon lirasını DSİ Genel Müdürlüğü, taşkın su koruma olarak harcadı. Geriye kalan 12 milyon lirasını da belediyemiz harcadı. Şimdi Afyonkarahisarlılar buraya akın ediyor."
Kış ve ilkbahar aylarında birikecek sular, yazın çayın kurumasını önleyecek!
Vatandaşlara tekneyle çayda gezinti yapma ve ücretsiz kablosuz internet imkanları sunduklarını belirten Çoban, deniz bisikleti de bulunduğunu anlattı.
Akarçay'ı, halkın nefes alacağı bir alana dönüştürdüklerini vurgulayan Çoban, şunları kaydetti: "İçinden nehir geçen şehirler şanslıdır. Kışın akan, mayıs ayı itibarıyla da kesilen bir çayımız vardı. O yüzden burada farklı bir proje uygulandı. Nehir bitiminde otomatik bir bendimiz var ve mayısa kadar burada su tutuluyor. Proje tamamen şahsi bir düşünce olarak ortaya çıktı. Bunu planlarken hiçbir yeri örnek almadık. Eskişehir'deki Porsuk Çayı güzeldir ancak buradaki projemizin oradan çok daha güzel olduğuna inanıyorum.
Nehir kısmımızın genişliği yaklaşık 40 metre, orası 25 metre. Ayrıca su derinliğimiz hemen hemen her yerde aynı seviyede, yaklaşık iki metre ortalaması var. Orada bunu da sağlayamıyorlar. Ayrıca etrafındaki alanlarımız da çok geniş." Alanın, 4 kafeterya, spor alanları, engelliler için özel park, çocuklar için 3 ayrı park ve 2,2 kilometre uzunluğunda yürüyüş alanını da kapsadığı bilgisini veren Çoban, şimdilik 2,2 kilometre olan proje uzunluğunu gelecek yıllarda önce Ankara yoluna, bunun ardından Ömer-Gecek turizm bölgesine kadar uzatmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
AA