15 / 05 / 2024

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK), petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye karşın, akaryakıt satışlarındaki fiyatlarda makul olmadığı görülen kar yükselişlerinin belirlenmesi durumunda "tavan fiyat" uygulamasının tekrar gündeme taşınabileceğine dikkat çekildi. 



STAR Rafineri ve TÜPRAŞ yöneticilerinin de katılım gösterdiği toplantı kapsamında akaryakıt sektöründeki son durum ve bir süredir gündemde olan marj paylaşımının masaya yatırıldığı belirtildi. Toplantıyla ilgil ayrıntıların paylaşıldığı açıklamada, "Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Bu oluşumda en önemli pay, petrol fiyatları ve Dövizdeki hareketlerdir. Bunun yanı sıra vergiler ve dağıtıcı artı bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır. Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nin bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir" denildi. 

Yapılan açıklama kapsamında, buna karşın dağıtıcı artı bayi marjlarında formülasyonla uyumlu olmayan durumların tespitinde tüketicilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla EPDK’nin tavan fiyat uygulama yetkisinin kanunen olduğuna dikkat çekilerek, EPDK internet sitesinden bayi ve gün bazında akaryakıt fiyatlarına erişmenin mümkün olduğu da belirtildi. 

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

Hala akaryakıt fiyatlarındaki dağıtıcı ve bayi marjlarının elverişli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu tutarlar iddia edildiği gibi bayilerin iflasına ve kapanmasına sebep olacak hatta ülkemizi akaryakıt sıkıntısına sokacak düzeyde kesinlikle değildir. İçinden geçtiğimiz süreçte büyük bir kâr beklentisi içine girmek de sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemelidir" ifadelerine yer verildi. 

Gerçekleştirilen açıklama kapsamında EPDK Başkanı Yılmaz'ın fiyatların meydana çıkışında bayi ve dağıtıcı oranlarıyla ilgili son verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğuna ve petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye karşın satış fiyatlarında makul görülmeyen kar yükselişleri belirlemeleri durumunda “tavan fiyat” uygulamasının tekrar gündeme taşınabileceğini anımsattığı belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön