15 / 05 / 2024

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK), petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye karşın, akaryakıt satışlarındaki fiyatlarda makul olmadığı görülen kar yükselişlerinin belirlenmesi durumunda "tavan fiyat" uygulamasının tekrar gündeme taşınabileceğine dikkat çekildi. 



"Tüketiciyi mağdur eden bayiler ağır yaptırımla karşılaşacaktır"

Tüketicilere yük getirilmeden marj paylaşımı problemine çözüm olabilecek seçeneklerin de toplantıda değerlendirildiğine vurgu yapılan açıklama kapsamında, bunlardan en önemli olanının rafineri priminin bayi ve dağıtıcılar arasında basiretli ve iyi niyetli olan bir tavırla paylaşılması olduğuna vurgu yapıldı. 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; açıklama kapsamında, toplantıda taşıt tanıma sistemi (TTS) ile gerçekleştirilen satışlar kapsamında bayilerin mağdur olduğuna ilişkin ifadelerin de not edildiğine vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması yeniden gündemde! EPDK resmen açıkladı!

"EPDK’nin da bir çalışma yaptığı TTS ile ilgili dağıtıcıların bayilere aşırı yük oluşturacak bir mantıkla hareket etmemesi gerektiği hatırlatılmıştır. Bu arada TTS kapsamındaki tüketicilere, kamu araçlarına hatta ambulanslara bazı bayiler tarafından akaryakıt verilmek istenmediğine dair şikayetler kurumumuza ulaşmıştır. Söz konusu bayilerle ilgili gerekli inceleme başlatılmış olup tüketiciyi mağdur eden bayiler ağır yaptırımla karşılaşacaktır. Toplantıda kredi kartı ile akaryakıt satışları konusu da gündeme gelmiştir. Daha önce de bazı sektör temsilcileri tarafından dillendirilen kredi kartı ile satışlara yüksek, nakit satışlara ise indirimli fiyatlandırma konusu EPDK’nin görev alanında değildir. İlgili kanun gereği de herhangi bir mala 'kredi kartı ile tek çekimlerde ödenen meblağ' ile 'nakit ödenen meblağ' farklı olamaz… Bu konunun 'akaryakıtta nakit ödemeye ucuz fiyat önerisi' gibi lanse edilmesi ise doğru değildir. Zira tüketicilerin büyük bir çoğunluğu akaryakıt ürünlerini kredi kartı ile satın almaktadır. Bu talep kredi kartı ile akaryakıt alan tüketicileri cezalandırmak anlamına gelecektir. Akaryakıt sektörümüzün değerli temsilcileri olan bayilerimizin ve dağıtıcılarımızın sağduyu ile hareket ederek, 'tüketiciye yük olacak herhangi bir beklentinin içine girmeden' marj paylaşımı konusunu kendi aralarında çözmesi mümkündür. Son olarak ifade etmek isteriz ki ne petrol fiyatlarının istikrarsız bir görünüm sergilediği bu günlerde ne de ileride, akaryakıt fiyat oluşumunu etkileyecek tüketici aleyhine herhangi düzenlemeye gidilmesi söz konusu olabilir."

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması nedir? Tavan fiyat uygulaması ne anlama geliyor?

FED sonrası petrol fiyatlarında son durum!

FED öncesi petrolün varili yükselişe geçti Neler oluyor?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön