04 / 05 / 2024

Akcor Yönetim Kurulu: Taşınabilir klima ön plana çıkacak!

Akcor Yönetim Kurulu: Taşınabilir klima ön plana çıkacak!

Türkiye klima sektöründe dünyada yüzde 2.5, Avrupa'da ise yüzde 13'lük pay kapıyor. Az enerji tüketen klimaların piyasaya sürülmesi, bu cihazları lüks olmaktan çıkararak bir ihtiyaç haline dönüştürüyor  



 
Türkiye klima sektöründe dünyada yüzde 2.5, Avrupa'da ise yüzde 13'lük pay kapıyor. Sektörün 2011 yılında 
yüzde 20'lik bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. 2010'da 1.5 milyar dolar 
olan sektör büyüklüğünün 2011 sonunda 1.8 milyar dolara ulaşacağım tahmin ediliyor. Akcor Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, önümüzdeki dönemin her odaya bir klima dönemi olacağım söylerken, taşınabilir klimaların trend olacağını belirtti.

Her odaya taşınabiliyor

"Klima kullanma ahşkanlıklanmız da değişen yaşam koşullan ve gelişen bilinçlenme düzeyimize paralel olarak farklı konularda olduğu gibi kendi evrimini yaşayacak. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde konutlarda en çok split klimalar kullanılıyor. Artık eskiden kullanılan pencere tipi klimalara rastlamak
mümkün değil. Gelecekte split klimalar da yerini taze hava ihtiyacını da giderebilecek kombine ürünlere terk edecek. Taşınabilir mobil klimalar üretiliyor. Bu klimalar evinizin dilediğiniz odasmda kullanılabiliyor. Özellikle yakın zamanda sabit klimalara oranla taşınabilir klimalara yönelim söz konusu olacaktır diye öngörüyoruz.

Kullanımı çok az

"Şu an için taşınabilir klima tüketimi split klimalarla kıyaslandığında henüz yok denecek kadar az. Ancak genç nüfusun ufak konutları tercih etmesi tak çalıştır mantığında kullanılan mobil klimaların kullanımını her geçen gün biraz daha arttıracaktır. Konut yapımındaki hızlanma kiralık evlerde de arz artışına neden oluyor. İnsanlar kirada yaşadığı eve sabitlemek zorunda kalacağı bir ürünü almaktansa ev değiştirdiğinde ürününü beraberinde götürebilmesi daha cazip gelecektir. Bütün bunlara yaşanan kiralık evlerde bina yönetiminden ve belediyelerden alınması gereken dış ünite asma izninin
alınması zorluğunu eklediğimizde, tüketim ahşkanlıklanmızm değişebileceğini öngörüyorum."

Montaj ve servis hizmeti verenler seçilmeli

Klima alınırken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Zalma, şunları söyledi: "Enerji verimliliği yüksek, çevre dostu gaz kullanılan klimaların seçilmesi son derece önemli. Klima satın alınırken dikkat edilecek hususlar ise şunlar; klimanın kullanılacağı alanın genişliği, güneş alma oranı, alandaki kişi sayısı, nereye monte edileceği gibi noktaların dikkate alınması gerekiyor. Kaliteli montaj ve servis seçeneği sunan markalar seçilmeli. Klimaların periyodik bakımlan kesinlikle atlanmaman. Binalarda estetiğe önem verilen bu günlerde dış ünitelerin yarattığı görüntü kirliliği hepimizi rahatsız ediyor. Aşın sıcaklarda klimasız bir yaşam ve verimli çalışma ortamı ise katlanılır gibi değil. Bu görüntü kirliliğine pratik bir çözüm de dahili kompresörlü dış ünitesiz klimalar."

Yarar sağlama çabası

"Enerji sektörü, enerjinin üretim ve tüketim şeklini değiştirmeye başladı. Sektör geri dönüşü olmayan bir çevre kriziyle karşı karşıya olduğunu fark ederek gelecekte yenilenebüir enerji kaynaklarının kullanümasmı sağlıyor. Tüketicininde bu durumda enerji verimliliğine daha fazla önem vermesini istiyor. Enerji verimliliğinde yüksek, çevre dostu gaz kullanılan klimaların seçilmesi son derece önemli. A sınıfı enerji tüketimine sahip klimalar elektrik faturalarının kabarık gelmesini de önlüyor. Swegon'un Çevreye olan duyarlılığı ve düşük enerji sarfiyatına verdiği önemiyle sadece kullanıcısına değil, insanoğlunun harcadığı kaynaklar ile büyük zararlar verdiği gezegenimize de yarar sağlamaya çalışıyor."

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor

Geçtiğimiz yılki sıcakların tüm şirketlerin hemen hemen tüm stoklarını erittğini söyleyen Akcor Yönetim KuruluBaşkanı Nedim Zalma, "Firmalar, bu yaşananları göz önünde bulundurarak stok önlemlerini yeteri seviyede almış olsalar da ani sıcaklık artışlarında yetersiz kalitede servisten dolayı taleplere yetişmekte yine sıkıntı yaşanacaktır. Klima sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor (ortalama yüzde 20 civarında) ancak kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığı da bir gerçek. Üretimden çok klimaların bakım ve servis hizmetlerinde görev alacak kişilere ihtiyaç var ve işlerin daha yoğun olduğu yaz aylarmda bu sıkıntı çok ciddi boyutlara ulaşıyor. Özellikle okulların meslek liseleri ve yüksekokulların ilgili bölümlerinde eğitim almış kişilere ihtiyacımız var.

Her odaya bir klima dönemi başlayacak

Klimaların artık lüks görülmekten çıkıp tamamen bir ihtiyaç halini aldığını söyleyen Akcor Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, "Artık her eve bir klima dönemi tarihe karışıp, her odaya bir klima dönemi başlayacak. Sektörde çok fazla markanın faaliyet göstermesi beraberinde rekabeti getiriyor. Bu rekabet dolayısı ile fiyatlara da yansıyor. Aynca kredi kartlarına sunulan uygun ödeme koşulları tüketiciye büyük kolaylık sağlıyor. A sının enerji tüketimine sahip klimalar elektrik faturalarının kabarık gelmesini de önlüyor. Tüm bunların sonucunda klima ulaşılmaz olmaktan çıkmış durumda."

Ortalama 21-22 derecede sabit tutulmalı

Dünyada klima kullanımının çok daha bilinçli yapıldığım belirten Akcor Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, "Bizler ise klimalarımızı malesef ki yanlış kullanıyoruz. Bulunduğumuz ortamı hemen soğutmak için en yüksek seviyede klimalarımızı çalıştırıyoruz. Bu da hem düşük verim hem de enerj maliyeti demek. Klimaların ortalama 21-22 derecede sabit tutulup uzun dönemde soğutma yapmasma olanak sağlamak önemli. Bizde klimanm büyüklüğü ile soğutma oranı doğru orantılı şekilde algılanıyor. Klima kullanımında öncelikle alanın boyutlarına göre hangi güçte bir klimaya ihtiyacınız olduğunu saptanmalı. Aynca yıllık olarak periyodik bakımlar da ihmal ettiğimiz diğer noktalar arasında."

Hürriyet


Geri Dön