23 / 11 / 2024
fuzul

Akfen Holding yatırımcısına daha fazla temettü kararı aldı!

Akfen Holding yatırımcısına daha fazla temettü kararı aldı!

Borçlar azaldı, kalanlar uzun vadeye yayıldı, Akfen şirketleri temettü üretmeye başladı. Patron Hamdi Akın, "Grubu yeniden yapılandırarak, yatırımcımıza daha fazla temettü kararı aldık" dedi.




Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve “Akfen Holding temettü dağıtan bir holding olarak büyümesine devam edecek” dedi. 



Akfen Holding açıklamasında, “Projeler için kullanılan kredilerin getirdiği şartlar ve ödeme yükümlükleri, yaratılan nakdin tekrar büyümeye yönlendirilmesi gibi çeşitli sebeplerle her ne kadar varlıkların değeri düzenli şekilde artmış olsa da yatırımcılarımıza hatırı sayılır bir temettü akışı olmamıştı. Ancak son birkaç senede krediler önemli ölçüde ödendi, bazı varlıklarımızda nakit akışları düzenlendi. Bu kapsamda yatırımcılara temettü ödemesi yapmaya başlamış bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok daha önemli temettüler bekliyor ve bunu da yatırımcılara temettü ödemesi şeklinde yansıtmayı öngörüyoruz. Akfen Holding artık ağırlıklı olarak sermaye aktaran bir yapıdan daha çok kar payı toplayan ve bu dağıtan bir altyapı platformu haline gelecek. Bu kapsamda yeni bir döneme girdiğini ve yatırımcılarını ikinci defa mutlu edeceğini düşündüğümü ifade etmek isterim” dedi. 


Bu açıklamadan bir gün sonra da Akfen İnşaat’ın, Akfen Altyapı Danışmanlık AŞ’ye devredildiği duyuruldu. Son 1 - 2 yıl içinde Akfen Holding, yüzde 10’a yakın hisse geri alımı yapmıştı. Hamdi Akın, “Akfen’i 1 milyardan halka açtık. 500 - 600’e düştü. Geri alıma başladık. Yüzde 10’a yaklaştık. Hisselerinin arkasında olduğumuzu gösteriyoruz” dedi. Yeniden yapılanmayla ilgili olarak da şöyle konuştu: 


“Amaç, daha fazla temettü dağıtmak. Temettü dağıtıyorduk ama daha fazla dağıtmak istiyoruz. 20 otelin 30 milyon euro kira geliri oluşuyor. TAV’da yüzde 8 hissemiz var. 3.2 milyar değer üzerinden 300 milyon dolar. Mersin Limanı’nın yüzde 50’si bizim 200 milyon EBİTDA üretiyor. Borcu 2025’e ertelendi. Temettü üretiyor. Enerji öyle. Bu yatırımlardan 64 milyon dolar EBİTDA var. Analistler bu değerlemelerde Akfen İnşaat’ı ‘0’ geçiyorlar. Bin 200 konut yapıyoruz. 3 tane sağlık kampüsü işimiz var altında ama 0 yazılıyor. Çünkü inşaatta gelir her yıl değil de yıllara sari. Bu yüzden ayırmaya karar verdik. Bu konuda bankalardan görüş aldık. İDO, 100 milyon dolar borç ödeyecek kadar para kazanıyor. 600 milyon dolar kredi borcunu ödüyor. Senede 50 - 60 milyon dolar temettü getiren şirketlerimiz oluştu. Bunun yarısını dağıtabiliriz. Holdingin masrafl arını kısacağız. İnşaat gibi fazla çalışanı olan şirketleri ayırıyoruz. 20 otel var, çalışan sayısı 5 kişi. Kira topluyoruz çünkü. İşletme olsaydı daha fazla personel gerekecekti. İnşaatı ayırınca rahatladık. Holdingin giderlerini etkiliyordu.” 


Enerjide yabancı ortaklık 

Hamdi Akın’ın açıklamalarına göre Akfen enerji yatırımlarına ağırlık verecek. Daha çok HES yatırımları yaptı ancak şimdi RES ve GES'te yoğunlaşacak. Akın, “150 MW’lık RES işi var. Buna devam edeceğiz. Mersin Doğalgaz (1.148 MW) ve  Adana  Kömür Santrali (615 MW) en büyük projeler. Enerji fiyatları nedeniyle biraz ağır gidiyor. Mevcut 3 enerji şirketi ve yenileri bir çatı altında toparlanarak, ortaya çıkan büyük portföye bir yabancı ortak alacağız. Enerji yatırımlarının yavaşlamasının nedeni fiyatların dip yapması. Daha fazla düşmez. Önümüzdeki yılar yükselecektir” dedi. 


Akfen, otel yatırımlarıyla dışa açılmıştı. Enerji ve limanda da açılabilir. Hamdi Akın, “Mısır, Tunus, hatta Libya gibi ülkelerde, siyasi istikrara bağlı olarak yatırım yapabilirz. Komşularda yaparak Türkiye’ye satmak yerine, doğrudan o ülke için üretim yapmak niyetindeyiz. Limanda ortağımız PSA ile Yunanistan’a bakıyoruz. Sol hükümet özelleştirme yapmaz demiyorum, yapar da nasıl bir şekilde yapacaklarının ortaya konulması lazım” diye konuştu. 


Otel yatırımlarına devam edecek 

Akfen Grubu, otel yatırımları devam edecek. Başlangıçta 60 - 70 otel denilmişti. Şu sıralar 20 otele ulaşılmış durumda. Hamdi Akın, “Dışımızdaki gelişmeler, global kriz, yatırım alanımız Rusya’daki olumsuz gelişeler biraz yavaşlattı. Biraz ara verdik. İstanbul’da arz artıyor. Oda fiyatlarında artış yok. Tüketici için iyi ama yatırımcı için kötü. Her yılın geliriyle biraz borç ödüyor, kalanıyla yatırım yapıyoruz. Bir iki yıl bekledik ama durmayacağız. Biraz borç ödeyip tekrar hızlanırız. Şimdi Karaköy’ü açıyoruz. Tuzla’da inşaat devam ediyor. Moskova’yı açtık. Çok otel yapılıyor. Bunlar yavaşlatıyor bizi. Moskova’da da deli gibi otel yapılıyor” şeklinde konuştu. 


Su işinde yeni model olabilir 

Akfen’ın altyapı işlerinden bir başkası su yatırımları. Bu işte %50 yabancı ortak (Kardan N.V) payı var. Şirket Güllük Belediyesi ve Dilovası OSB’nin atık su işlerini yapıyor. 2007’den sonra yeni proje almadı. Hamdi Akın, “Bu iş alanı gelişmiyor. Çok önemli bir iş ama devlet önünü açmıyor, teşvik etmiyor. İçişleri Bakanlığı izin vermiyor. Dolayısıyla küçük yerleşimlerin su problemleri çözülemiyor. Yabancı ortağımız da mutsuz. Dilovası’nda ödeme yapmadıkları için davalık olduk. Çorlu’da büyük problem, başladık ama durdu. Yerlatı suyunu tüketiyorlar şimdi. Bu işi yapacak firmalar var. 100 yıllık su sorunlarını çözebilirler. Altyapı yatırımlarında prensip kullanan öder. Bizde devletin bu hizmetleri yapma zorunluluğu var. Böyle olunca kullananlar ödemek istemiyor. Kamu - özel ortaklığı olabilir. IBRD’den IFC’den krediler bulunabilir. Bu işlere gelen krediler uzun vadeli borç değil doğrudan yabancı yatırım gibi. Yabancı sermaye çekmenin en iyi yolu aslında” dedi. 


İDO’da dava sonucu bekleniyor 

İDO, grubun önemli işlerinden biri. Bu şirket alındıktan sonra, aynı hatta NEGMAR isimli bir şirket daha yer ve iskele kiralayarak taşıma yapmaya başladı. Böylece Akfen’in 860 milyon dolara aldığı işte yeni bir rakip çıktı ortaya. Hamdi Akın’ın buna tepkisi sürüyor. “Bizim işimizin yüzde 65’ini oluşturan hatta taşıma yapıyor. Mahkemeye gittik. Adalet varsa hakkımız teslim edilecektir. Bu şirketin şunun ortağı, bunun yakını olması adaleti değiştirmez. Böyle şey olmaz. Yabancı ortağımız var bu işte. Gelip yatırım yapmış. Şimdi işine ortak oluyorlar. Mutsuzlar” diye konuştu. Akfen’in tarzı ‘altyapı’ projeleri. Bu konuda ilginç işlerinden biri de TAV G Otopark Yapım Yatırım AŞ. Türkiye’nin en yüksek binası Safir’in altındaki otopark da dahil, 4 otopark işleten bu şirkette işlerin yavaş gittiğini söyledi. “Çok gündemimiz değil ama satmak gibi bir niyetimiz de var” dedi.


Hamdi Akın’dan...

Otoyol özelleştirmelerine girmiştik. Yenilenirse bu ihaleye, liman özelleştirmelerine ilgi duyuyoruz. 

Libya’da havaalanı işimiz var. İş durdu. Alacağımız yok ama işimize devam etmek istiyoruz. 

İstanbul ve Ankara’da yeni gayrimenkul projeler gelebilir. 

Yurt yatırımı 7 bin kişilik olacak. Isparta için Yurtlar Kurumu’ndan. Bu kadar üniversite olunca yurt altyapısı lazım. 

TAV Havalimanları Holding, 6’sı dışarıda 11 havaalanını işletiyor. Bir yenisi daha gelebilir, Belgrad’ın ihalesi için çalışıyoruz.


Yabancı ortak ‘ya sabır’ diyor

Akfen, son birkaç yıl içinde 3 önemli gelişmeye muhatap oldu. Bunlardan biri, İDO’yu satın aldıktan sonra, aynı hatta başka bir şirket taşıma yapmaya başladı. Bu konuda itirazlardan sonuç alamadı, durum mahkemede. Yine, grup şirketi Havaş, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün izniyle AHL ve İSG’den Taksim ve Kozyatağı’na yolcu taşıyodu. Belediye bu taşıma işini ihaleye çıkardı ve Havataş aldı. Aynı hatta Havaş’ın yolcu taşımasına itirazlar oldu. Bu arada 3. Havalimanı projesi ihale edildi. Bu havaalanı açıldığında AHL’nin kapanması gündemde. Böyle olursa TAV, işletme süresi bitmeden AHL’den çıkmış olacak. Bu gelişmeleri değerlendiren Hamdi Akın, “Bu konularda kasıt olduğunu düşünmüyorum. Ama fırsatçılık olduğunu söyleyebilirim. Biz hiçbir zaman siyasetle iş yapmadık. İşadamı gibi davrandık. Siyasetle elbette iyi geçindik. Diklenmenin anlamı yok, gerek de yok. Siyasette bir etki alanımız da yok. Fırsatçılar zayıfl adığımızı düşünerek taarruza geçiyorlar. İDO’da adalet varsa kazanırız. haklılığımız açık. Bize haksızlık yapıldı. Yabancı ortak (Souter) küsmeyip ne yapacak? Ya sabır, ‘god give me patience’ diyor adamlar” diye konuştu.



Dünya


Geri Dön