25 / 11 / 2024

AKG yeni yatırımı ile yüzde 100 yerlileşecek!

AKG yeni yatırımı ile yüzde 100 yerlileşecek!

AKG, Türkiye’de stratejik bir yatırımı daha bu yıl faaliyete geçiriyor. Firma, 3 milyon euroya mal olacak CAB lehim fırınlarını haziran itibarıyla hizmete alarak, üretimini yüzde 100 yerlileştirmeyi planlıyor.





Dünyanın önde gelen radyatör ve soğutucu üreticisi Alman AKG, iki yıl önce üretime başladığı Türkiye’de stratejik bir yatırımı daha bu yıl faaliyete geçiriyor. Firma, 3 milyon euroya mal olacak CAB lehim fırınlarını haziran itibarıyla hizmete alarak, üretimini yüzde 100 yerlileştirmeyi planlıyor. 


AKG Group, Kemalpaşa’da Mart 2012’den bu yana üretim yapan tesisini, sadece Türkiye değil, Avrupa, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri için de üretim merkezi olarak görüyor. AKG Grubu radyatör, yağ soğutucu, intercooler ürün portföyü ile iş makineleri, kompresör, savunma sanayi araçları, demiryolu araçları, tarım ve orman araçları, elektronik sanayi, hidrolik sistem üreticilerinin dünyadaki en büyük tedarikçisi konumunda. AKG Türkiye,  İzmir  tesislerine eklediği 3 bin metrekarelik yeni bina ile toplam kapalı alanını 14 bin 500 metrekareye çıkardı. 2014’ü yüzde 80 gibi dikkat çekici bir büyüme ile tamamlayan AKG Türkiye, 2015 için ise yüzde 120 gibi çok daha iddialı bir büyüme hedefi koydu. Bu yıl ortasında tamamlanacak olan ‘Alüminyum Radyatör Üretim Hattı’ şirketin yüksek büyüme oranını yakalamasında önemli rol oynayacak. 


Yeni tesisin CAB diye tanımlanan lehim fırınlarından oluşacağını söyleyen AKG Termoteknik Sistemler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Osman Aygün, bu tesisin devreye girmesiyle Letonya ve Almanya’dan getirdikleri radyatör bloklarını İzmir’de üretmeye başlayacaklarını, böylece dışa bağımlılığı ortadan kaldırıp, yüzde 100 yerli üretim yapar hale geleceklerini söyledi. Aygün, "Nisanda devreye alacağımız fırınlarda mayısa kadar deneme üretimi yapıp, hazirandan itibaren seri üretime başlayacağız. Böylece teslimat sürelerini yarı yarıya azaltacağız” dedi. AKG Türkiye’nin, savunma sanayii ve milli tren projeleri g ibi stratejik iş kollarında büyümeyi hedefl ediğini vurgulayan Aygün, “Bu tür projelerde istenen yerlilik oranlarını fazlasıyla karşılar hale geliyoruz. Savunma sanayiinde işbirliği yaptığımız Otokar, FNSS, Makel, Nurol AŞ gibi firmalar da yerlileşmeye önem veriyor. AKG, 2012’de bana Türkiye’deki operasyonun yönetimini teklif ettiğinde, onlara ‘Ar-Ge’yi de götürme yetkisi veriyorsanız kabul ederim’ cevabını verdim. Yabancı firmaların çoğu Türkiye’ye sadece iş gücünü kullanma amacıyla geliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren 2 bin 600 Alman firmasının sadece 20’sinin burada Ar-Ge birimi var. Biz ise knowhow da getirerek burada insanları geliştirmek istiyoruz” dedi. 


Milli tren projesine iddialı hazırlık 


AKG’nin 15 yıldır trenler için soğutma sistemleri üreten bir firma olduğunu, dizel motoru, transfer motorları, konvertör ve güç üniteleri soğutucuları ve soğutucu ünite çözümleri üreticisi olarak Türkiye’nin milli tren projesinde yer alacaklarını vurgulayan Aygün, “Haziran 2015’ten itibaren yüzde 100 yerli üretim yapmaya başlayarak, işlerimize dört elle sarılacağız. Türkiye’nin milli tren projesinde komple soğutucu ünitesi üretimi ile yer almayı hedefliyoruz. İzmir’de ulaşacağımız üretim imkanı ile birlikte trenler için soğutma sistemlerinde kalite ve performans bakımından kimse bizimle rekabet edemeyecektir. Bu konuda TÜBİTAK ile çalışıyoruz" diye konuştu.


Dünya



Geri Dön