26 / 11 / 2024

Akıllı binalar enerji verimliliği sağlıyor!

 Akıllı binalar enerji verimliliği sağlıyor!

Kullanacakları enerjiyi üretme, az tüketme, az atık, yeniden kullanım gibi ekolojik özellikler ve bu özelliklerin otomasyona bağlı işletimi akıllı olarak gösterilen binaların özelliklerinden bazıları. İşte o binalar...




Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Enerji kullanımını düşürmede, iklim değişimine karşı alınan önlemlerde ve daha iyi çalışma, yaşama alanları oluşturmada teknolojinin istinasız önemli bir rolü var. 


*Akıllı Ofis: The Edge- Deloitte, Amsterdam (Hollanda)


Deloitte genel müdürlük binası en yüksek Breeam skoru olan yüzde 98.6 ile dünyanın en sürdürülebilir ofis binası olarak gösteriliyor. Binadaki hava kalitesini, sıcaklığı ve diğer operasyonları kontrol eden 28 bin kablosuz sensörü akıllı özelliklerinden bazıları. Çalışanların ne zaman binaya giriş yaptığını takip eden möbil uygulama, aynı zamanda çalışanlara araçlarını nereye park edebileceklerine ve hangi katta boş masa bulabileceklerine dair '-'fonlendirmeler de yapıyor. Enerji tasarrufu kapsamında ise 40 bin metrekarelik ofisin tüm enerji ihtiyacı binanın ve çevredeki yapıların çatısına konumlandırılmış güneş panelleri ile sağlanıyor.


*Akıllı Renovasyon : 311 South Wacker, Şikago (ABD)

 

65 katlı 13 bin metrekarelik ofisin enerji verimli modele dönüşümünü simgeleyen 311 South Wacker, akıllı renovasyon örneklerinden biri. Şikago'nun en büyük elektrik tedarikçilerinden biri olan 311 South Wacker ticari gayri men küllerde enerji verimliliği geliştirmeleri için verilmiş en yüksek 402 bin 318 dolarlık teşvik ile ödüllendirildi.

 


*Akıllı En Yüksek: Shanghai Tovver, Şanghay (Çin)


'Dünyadaki en yüksek binalar' listesinde de ikinci sırada yer alan Çin'in en yüksek binası 128 katlı 380 bin metrekareden oluşan Shanghai Tower, sadece iç alan aydınlatmaları için değil dış alan ve otopark için de doğal ışıklandırma seçeneğini tercih etmiş. İç mekân aydınlatmasında başlıca kaynak güneş enerjisiyken, dış aydınlatma ve park alanları için gerekli enerji tedarikinde rüzgâr enerjisi türbinleri kullanılıyor. Havalandırma, aydınlatma gibi sistemlerin takibinde kullanılan akıllı programlar sayesinde, leed sertifikalı yapının doğaya bıraktığı yıllık karbon izi 34 bin metrik ton azaltılmış durumda. Binanın aydınlatma kontrolü sayesinde yıllık 556 bin dolarlık enerji tasarrufu sağlanıyor.

 

*Akıllı Az Katlı: Bullitt Çenter, Seattle, Washington (ABD)


En verimli bina unvanı için yoğun bir çalışma içerisinde olan 6 katlı, 4 bin 800 metrekarelik Bullitt Çenter, Seattle'ın kapalı havasına rağmen ihtiyaç duyduğu tüm elektriği güneş panellerinden tedarik ediyor. Yeşil çatı teknolojisi ile yağmur suyunu depoluyor. Bodrum katında yer alan sistemle atıkları zararsız hale getiriyor. Kendi kendine açılıp kapanabilen otomatik akıllı pencereler ile de enerji tasarrufu sağlanıyor. Araştırmalara göre binanın ekosistemi 18.5 milyon dolarlık tasarruf sağlıyor.

 

*İstanbul'un Akıllısı: Greenox
Ayçan & Feres İş Ortaklığı tarafından

 

Çeliktepe'de 120 milyon TL yatırımla inşa edilen Greenox projesi, Uluslararası Finans Kurumu tarafından "Türkiye'nin ilk" Edge Yeşil Bina Sertifikası almaya hak kazanan pilot proje seçildi. Dikey orman konseptiyle inşa edilen ve 170 konuttan oluşan Greenox, hem enerji, su ve hammadde kaynaklarının kullanımında sağladığı verimlilik ile sakinlerinin enerji ve su giderlerinde yüzde 40'ı aşkın tasarruf etmesini sağlayacak hem de 25 bin 500 bitki ve 900 ağaca ev sahipliği yaparak yılda en az 2 bin 373 metreküp oksijen üretecek.


Geri Dön