23 / 12 / 2024

Aksa Enerji Afrika’daki yeni rotası Madagaskar!

Aksa Enerji Afrika’daki yeni rotası Madagaskar!

Türkiye’nin halka açık en büyük serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, yurtdışı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, Madagaskar Cumhuriyeti’nde 120 MW kurulu güce sahip bir HFO santrali kurmak için harekete geçti.



Türkiye’nin halka açık en büyük serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, yurtdışı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, Gana Cumhuriyeti’nde kurmakta olduğu 370 MW’lık HFO santralinin ardından, şimdi de Madagaskar Cumhuriyeti’nde 120 MW kurulu güce sahip bir HFO santrali kurmak için harekete geçti.


Son yıllarda enerji ihtiyacı artan Afrika kıtası Aksa Enerji’nin yeni odağı oldu. Türkiye’deki enerji sektöründeki arz fazlası nedeniyle yönünü yurtdışına çeviren Aksa Enerji, Afrika ülkelerindeki enerji sorununa yatırımlarıyla çözüm getiriyor.


700.000 MWsa’lik garantili satış


Gana Santrali inşaatına hız kesmeden devam eden ve santrali 2016 yılının son çeyreği itibarıyla peyderpey devreye almaya başlayacak olan Aksa Enerji, şimdi de Madagaskar Cumhuriyeti’nde elektrik üretecek.


Afrika yatırımlarının ilk adımını Gana Cumhuriyeti Hükümeti’nde attıklarını dile getiren Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun; “Madagaskar Cumhuriyeti’nde 2017 yılı içerisinde devreye almaya başlayacağımız 120 MW kurulu güce sahip olacak HFO santralimizin inşaatına bu yılın sonunda başlamayı planlıyoruz. Afrika kıtasındaki bu ikinci projemiz, şirketimizin yurt dışına açılım stratejisinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adımdır. Santralimizin yılda yaklaşık 700.000 MWsa garantili satış yapacağını öngörüyoruz” dedi.


Bölgede artan talebin yanı sıra bölgenin enerji kaynakları bakımından zengin olmasının Afrika’yı cazip bir yatırım merkezi yaptığını belirten Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun; “Afrika bölgesindeki enerji ihtiyacı her geçen yıl daha da artış gösteriyor. Büyüme potansiyeli yüksek bu bölgede sorunu çözmek adına hem Gana Cumhuriyeti hem de Madagaskar’da enerji santrallerimizi devreye alacağız. Gana Cumhuriyeti’nde üretilecek elektrik için beş yıl, Madagaskar Cumhuriyeti’nde ise 20 yıl satış garantimiz bulunuyor” dedi.

Satış hacminde artış


Aksa Enerji Madagaskar Santrali’nin inşaatında hâlihazırda kendi portföyündeki mevcut fuel-oil santrallerindeki ekipmanları kullanacağı için yatırım tutarı çok düşük olacak ve santralin operasyona geçmesi için gerekli inşaat süreci ciddi ölçüde kısalacak. Ayrıca yapılan anlaşma gereği santral, ABD Doları cinsinden ve yüksek kapasite ile enerji üretecek. Böylece Aksa Enerji’nin dolar gelirleri ve karlılığı artarak kur riski azalacak ve satış hacmi yükselecek.


Aksa Enerji, Türkiye’de rüzgâr, doğal gaz, hidroelektrik, fuel-oil ve linyitten oluşan 16 elektrik üretim santrali ile 2 bin MW’ın üzerinde kurulu güce sahip.



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Aksa Enerji Madagaskar'da 120 megawatt (MW) kurulu güçte bir HFO santralinin kurulması ve üretilen elektriğin 20 yıl süre ile garantili satışının yapılması amacıyla Mauritius'ta yerleşik Aksaf Power adında bir şirket kurdu.


Aksa Enerji’den KAP’a yapılan açıklamada yeni kurulan şirketin yüzde 58.35’inin Aksa Enerji’ye yüzde 41.65’inin yerel ortağa ait olduğu belirtildi.Açıklamada Aksaf Power’ın, Madagaskar’ın elektrik ve su hizmetlerini üstlenen devlet şirketi Jiro Sy Rano Malagasy ile yaptığı anlaşma çerçevesinde avans ve teminatların alınmasından sonra projeye başlayacağı kaydedildi.Proje kapsamında, bu yıl son çeyrekte inşaata başlanması ve 2017 yılı içerisinde kademeli olarak elektrik üretimi ve satışına geçilmesi planlanıyor.


Açıklamada ayrıca “…ABD Doları cinsinden ve yüksek kapasite ile enerji üretecek olan Madagaskar antralimiz, döviz borçluluğumuzu doğal bir mekanizma ile hedge etmemizi, karlılığımızı artırmamızı ve satış hacmimizi yükseltmemizi sağlayacaktır” denildi.


Söz konusu proje Aksa Enerji’nin Gana’da yatırımı devam eden ilk projesinin ardından Afrika kıtasındaki ikinci proje konumunda bulunuyor. Şirket, halihazırda görüşmelerinin devam ettiği diğer Afrika ülkelerindeki potansiyel projelerin de olduğunu belirtti.


Sözcü


Geri Dön