28 / 04 / 2024

Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi'nin akıbeti TBMM'de!

Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi'nin akıbeti TBMM'de!

Dokuz Eylül Üniversitesinin proje sahibi olduğu Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi'nin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin proje sahibi olduğu Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesinin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan, Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin proje sahibi olduğu “Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi Projesi” ile ilgili sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu. 

Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14üncü maddesinde “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir” şeklinde tanımlanmaktadır. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) kaynaklarına göre dünyada her yıl 1.2 milyon kadın ve erkek iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybetmektedir. Yine aynı kaynaklara göre; dünyada her yıl 250 milyon insan iş kazaları 160 milyon insan ise meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan zararlara maruz kalmaktadır. Türkiye'de iş kazası ve meslek hastalıkları istatistiklerine göre; meslek hastalığı sayısı 2017 yılında 691, 2018 yılında ise 1.044'tür. Esasen tespit edilemeyen meslek hastalıklarının sayısının bu rakamların çok üzerinde olduğu da bilinmektedir. Ülkemizde hâlihazırda, Ankara, İstanbul ve Zonguldak'ta olmak üzere, üç meslek hastalıkları hastanesinin var olduğu bilinmekte, dördüncüsünün de İzmir ili Aliağa ilçesinde Çaltılıdere mahallesi sınırları içinde Dokuz Eylül Üniversitemiz tarafından yapılmakta olduğu bilinmektedir. 
31 Mart yerel seçimleri öncesinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nce Aliağa Belediye Başkanlığı'na 07.01.2019 tarihli resmî başvuru ile parsel bazında yapılan talep uyarınca hemen ertesi günü 08.01.2019 tarihli belediye meclisi toplantısına Belediye Başkanınca ek gündem olarak getirilerek alınan acele karar ile içerisinde mezarlık alanının da bulunduğu ve imar planında zeytinlik tarlası niteliğine haiz, söz konusu alanda meslek hastalıkları hastanesinin yapılacağı bilgisine ulaşılmıştır. “Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi Projesi”, ülkemizde iş kazası ve meslek hastalıkları nedenleriyle yaşanan yaralanmalar ve ölümlerin önüne geçilmesinde önemli bir katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında yer alan 2020100-152543 no'lu “Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıkları Hastanesi Projesi” 2023 yılları arasında tamamlanması planlanmış, projeye toplam 117.180.000 TL toplam bedel öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, daha önce vermiş olduğum 13/05/2019 tarihli ve 7/12394 Esas numaralı yazılı soru önergeme süresi içinde herhangi bir yanıt verilmediğinden, söz konusu proje ile birlikte aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yazılı olarak yanıtlanmasını ve sunacağınız diğer ek bilgilerle konuya açıklık getirmenizi saygıyla dilerim.''

Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi nin akıbeti TBMM de!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:
1. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, söz konusu hastanenin yapımı için 2019 yılında Aliağa Belediyesi'ne doğrudan parsel numaraları ile birlikte alan tahsisatının yapılması için başvurduğu bilinmektedir. Belediye Meclisinde aynı gün ve aynı oturumda gündeme alınarak ne İmar komisyonuna ne de herhangi bir başka komisyona havale edilmeden ve görüş sorulmadan ve hatta Meclis oturumunda dahi yeterli kapsamda görüşülmeden zeytinlik tarlası olan ve içerisinde mezarlık parseli olduğu halde “gayrikabili rücu” şartıyla onay verilen söz konusu alan ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın hastane yapımına onayı var mıdır?

2. İzmir Aliağa ilçesi Çaltılıdere mahallesi 0 Ada 425 numaralı parselde 50.500 metrekarelik ve Kalabak mahallesi 0 Ada 1269 parseldeki 74.264 metrekarelik alanların (hastane inşaatı yapılacak alanların) zeytinli tarla vasfında ve parsel içinde köy mezarlığı olduğu meclis üyeleri tarafından ifade edilmiştir. Böylesi vasıflı bir alanda ve geometrik ve coğrafi konum özelliklerine göre sakıncalı görülen alanda hastane yapılması için uygunluk onayı verilmiş midir? Verildiyse ne zaman verilmiştir?

3. Bu hastane için 2019 yılında basına yansıyan haber ve görüntülere göre 19 Mart 2019 tarihinde, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden yaklaşık 12 gün önce, “temel atma töreni gerçekleştirildiği” bilinmektedir. Törene kimler katılmıştır? İmar planı olmayan ve tapuda zeytinli tarla vasfındaki söz konusu alanda yapılan temel atma töreni yasal mıdır? Söz konusu “temel atma töreni” amacıyla alanda zeytin ağaçları kesilmiş midir ve alanda hafriyat ve tesviye işlemleri yapılmış mıdır? Kesilmiş olan zeytin ağaçları için izinler verilmiş midir? Verildi ise kaç adet zeytin ağacı kesilmiştir ve hastane yapımında daha kaç adet zeytin ağacı kesilecektir?

4. Kamu yatırımlarında ihaleler başta Kamu İhale Kanunu ve diğer bazı hukuki düzenlemelere göre yapılması gerektiği ve herhangi bir yatırımın ihalesinin açılabilmesi için imar durumunun uygunluğunun aranması gerektiği bilinmektedir. Söz konusu alanda 19 Mart 2019 tarihindeki temel atma töreni öncesinde; yapılmış herhangi bir “imar değişikliği” var mıdır, herhangi bir ihale yapılmış mıdır? İmar değişikliği yapılmadan ihalesi yapılmış ise Kamu İhale Kanunu ve diğer ihale mevzuatımıza göre usulsüzlük, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma vb suçlar oluşmuş sayılmaz mı?

5. 19 Mart 2019 tarihi öncesinde herhangi bir ihale yapılmış ise ihaleye kaç firma teklif vermiştir? İhale hangi yöntemle yapılmıştır? İhale sonucunda hangi firmaya, hangi şartlarda, ne kadar sürede ve hangi bedelle iş verilmiştir? Söz konusu “temel atma töreni” öncesinde veya esnasında inşaatın hangi firma tarafından yapıldığı/yapılacağı konusunda kamuoyuna herhangi bir bileği verilmemiştir. Dolayısıyla Temel atma töreni esnasında kullanılan beton hangi kurum tarafından dökülmüştür? O alana dökülen beton ile ilgili 
yapılan bir şikâyet başvurusu var mıdır? Varsa ne gibi işlem yapılmıştır?

6. Eğer 19 Mart 2019 tarihi itibarıyla imar planı, ihaleye çıkılmasına veya temel atma töreninin yapılmasına uygun değilse “temel atma töreni”nde yapılan tüm masraflar (araç, beton, ses düzeni, afiş, pankart, ilan, platform kurulması, taşıma, işçilik, mikser, hafriyat araçları, yakıt, vb) kamu kurumları (Dokuz Eylül Üniversitesi ve/veya Aliağa Belediyesi veya diğer) tarafından karşılandı ise sizce “kamu zararı” ve “görevi kötüye kullanma” suçları oluşmuş olmaz mı? Bu konuda İçişleri Bakanlığı İzmir Mülkiye Başmüfettişliği veya Cumhuriyet 
Savcılığı aracıyla herhangi bir inceleme veya soruşturma yapılmış mıdır?

7. 2021 Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında yer alan 2020100-152543 numaralı projede 22.000 metrekare inşaat alanında 201 yataklı bir hastanenin yapılacağı anlaşılmaktadır. Söz konusu hastanede yılda ortalama kaç hastaya bakılması planlanmaktadır? Burada istihdam edilmesi planlanan sağlık personeli ve diğer personel sayısı kaçtır?

8. Projenin imalat ihalesi ne zaman yapılmıştır? İhale hangi usul ile gerçekleştirilmiştir? İhaleye kaç firma teklif vermiştir? Verilmiş olan en uygun teklif nedir ve ihaleyi alan firma kimdir?

9. Projede öngörülen 117.180.000 TL toplam tutarın ne kadarı Dokuz Eylül Üniversitesi öz kaynaklarından ne kadarı hibe yoluyla karşılanacaktır? Söz konusu hibe hangi gerçek veya tüzel kişi veya kuruluşlardan sağlanacaktır?

10. Projede 2020 yılında yapımı tamamlanan işler ve gerçekleşen harcama nedir?

11. Projenin, 2020-2023 yılları arasındaki yapım işlerinin programı nedir?

12. Bölünmüş dört şeritli ve sık kullanılan yolun hemen kenarında Meslek Hastalıkları hastanesi yapılmasının özellikle solunum ve cilt hastaları açısından risk teşkil ettiği göz önünde bulundurulmuş mudur?

13. Proje uygulama alanında kesilmiş zeytin ve/veya çam ağaçları var mıdır? Sayısı nedir? Kesilebilmeleri için alınmış herhangi bir izin bulunmakta mıdır? 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca, il toprak Koruma Kurulu'nca alınmış herhangi bir izin belgesi var mıdır? Var ise belge tarih, sayı ve kurul karar numarası nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön