23 / 12 / 2024

Alim Murathan: İzmir dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında!

Alim Murathan: İzmir dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, "14 yıl geçmesine karşın İzmir Master Planının öngördüğü birçok önlem alınmamış, önerdiği projeler gerçekleştirilmemiştir. İzmir bir depreme hazır değildir" dedi.




TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Başkanı Alim Murathan İzmir'in deprem riskiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, 14 yıl önce hazırlanan İzmir Deprem Master Planının önerdiği projelerin hala gerçekleşmediğini ifade ederek İzmir'in depreme hazırlıksız olduğunu açıkladı. 


Risk haritaları hala oluşturulmadı 

İzmir'in dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer aldığını, hatta dünyada deprem riski en yüksek 20 kentten biri olarak gösterildiğini ifade eden Murathan, "Bu nedenle İzmir'de can ve mal kaybına neden olan ve olacak birincil afet türü deprem olarak belirlenmiştir. İzmir kenti deprem üretme potansiyeline sahip 13 aktif fayla çevrelenmiştir. Fakat buna rağmen hala risk haritaları oluşturulmamış, İzmir'de yer alan fay hatları haritalara işlenmemiştir" dedi. 


6.5'lik depreme korkunç bilanço 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "İzmir Deprem Master Planı'nda İzmir körfezini güneyden sınırlayan yaklaşık doğu-batı doğrultulu İzmir Fayının 6,5 büyüklüğünde, IX şiddetinde olacağı senaryosu ile 11 merkez ilçede 195.376 binanın ağır hasar görebileceği veya yıkılacağı, 225.990 binanın orta hasar, 283.111 binanın hafif hasar görebileceği; en az 5.862, en çok 19.538 kişinin hayatını kaybedeceği; en az 17.586, en çok 195.376 kişinin yaralanabileceği ve 1.474.785 kişinin açıkta kalabileceği öngörüldüğünü belirten Murathan, "Bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Önlemlerin de bu bağlamda alınması gerekiyor" diye konuştu. 


13 fay hattının zemin tespiti yapılmadı 

Deprem üreten 13 aktif diri fay hatlarının zeminde tespitinin hala yapılmadığını dile getiren Murathan, "Güzergahları bilinen fay hatları ise onaylanan 1 /25.000 ölçekli Nazım İmar Planlarda gösterilmemiş, güzergahları konut, sanayi, ticaret vb. kentsel kullanıma açılmıştır. Örneğin Güzelbahçe ile Pınarbaşı arasında uzanan ve toplam 35 km uzunluğunda eğim atımlı normal bir fay olan İzmir Fay' ııın izine 1/25.000 ölçekli Nazını İmar Planlarda rastlanılmamaktadır" dedi. 


"Binaların kamusal denetim sistemi yok" 

Deprem risk haritalarında zemin yapısı nedeniyle sakıncalı alanlar, sıvılaşma ve şişme potansiyeli olan alanlar, taşkın alanları, fay hatları gibi ve benzeri risk faktörlerinin kent bütününde planlaması yapılmadığını ve risk haritaları oluşturulmadığını belirten Murathan, "Bu nedenle sıvılaşma ve şişme potansiyeli olan alanlar kentsel kullanıma açılmıştır. Örneğin kentte yapılan yüksek yapılar sıvılaşma ve şişme potansiyeli yüksek olan kentsel alanlarda yapılmakta, bu yapılar ne kadar sağlam olursa olsun zemin yapısı sebebiyle çok ciddi risk taşımaktadırlar. Sağlam bina güvenilirliği belirlenmiş zeminde inşa edilir. Kentimizde inşa edilen binaların etkin bir kamusal denetim sistemi bulunmamaktadır" şeklinde konuştu. 


Kenti yönetenler sorumluluktan kaçıyor Eksiklikler konusunda yapılan tüm uyarılara rağmen yetkililerden hala bir cevap alamadıklarını ifade eden Murathan, hazırlanan İzmir Deprem Master Planının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen planın öngördüğü projelerin gerçekleşmediğini belirtti. Murathan, "Burada sorumluluk İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesine aittir. 2 yıl sürede bitebilecek bu çalışmaların, bugüne kadar yapılmaması kurumsal bir sorumsuzluktur. İvedilikle bu çalışmaların yapılması gerekmektedir" diye konuştu. Kenti yönetenlerin sorumluluk almak istemedikleri için bu çalışmaları yapmaktan kaçındıklarını söyleyen Murathan, "Çünkü bu çalışmayı yaparlar ve riskli yerleri bilirlerse, bu yerleri boşaltmak zorunda kalacaklar. Bunu istemiyorlar. Afet planlamasının ivedilikle revize edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 


Yeni Ekonomi


Geri Dön