13 / 05 / 2024

Almanya'da algılanan enflasyon açıklananın 3 katı!

Almanya'da algılanan enflasyon açıklananın 3 katı!

Allianz Trade araştırması, Almanya'da Mayıs'ta algılanan enflasyonun yüzde 18 ile resmi olarak belirlenen yüzde 6,1'lik oranın neredeyse üç katı kadar olduğunu ortaya koydu.



Yapılan araştırmada, “Bu da çarpık bir tablo ve algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasında güçlü bir uyumsuzluk yaratmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa içinde de büyük farklılıklar var

Yine verilen detaylara göre, Avrupa Birliği’ndeki enflasyonun son dönemlerde ortalama yüzde 8'in üzerinde olduğu anımsatılan söz konusu araştırmada, "Avro bölgesinde 2023 yılının mayıs ayında enflasyon yıllık yüzde 6,1 şeklinde oldu. Bununla beraber enflasyon ülkeler arasında büyük farklılıklar da gösterdi. Ayrıca Mayıs ayında bu aralık, Yunanistan'da yüzde 2,8'den Polonya'da yüzde 13,0'e ve Macaristan'da yüzde 21,5'e çıktı." ifadeleri yer aldı.

Yapılan araştırmada, birliğin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'nın Rusya'dan enerji ithalatına olan yüksek bağımlılığı anımsatılarak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkmış olan enerji krizinin Alman hane halkının enerji faturasının keskin bir biçimde yükselmesine sebep olduğu, Alman hükümetinin de buna elektrik ve gaz fiyat freni ile karşılık verdiği bildirildi.

Ayrıca yine aktarılan detaylara göre, söz konusu araştırmada, "Bir bütün olarak Avro bölgesinde, zayıf avro enflasyonu artırdı. Çünkü zayıf avro ile petrol ve gaz gibi dolarla ticareti yapılan emtialar daha pahalı hale geldi." değerlendirmelerine de yer verildi.

Almanya da algılanan enflasyon açıklananın 3 katı!

Son dönemlerde Almanya'nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 2022 yılının Temmuz aylarından beri 400 baz puan artırması sebebiyle güçlenen avrodan yararlandığı bildirilen söz konusu raporda, bu sebeple ülkede üretici ve toptan eşya fiyatlarının 2022 sonbaharından bu yana düştüğü ve bunun da enflasyonu aşağı yönlü baskıladığı bildirildi.

Ayrıca Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, algılanan ve gerçek enflasyon arasında tutarsızlığının “önemsiz” olmadığını belirterek, “Çünkü algılanan enflasyonun, örneğin satın alma davranışı söz konusu olduğunda, tüketici davranışları üzerinde güçlü bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle de söz konusu bu farklılık ekonomi ve şirketler için olduğu kadar faiz politikası için de önemli rol oynuyor.” dedi.

Almanya’dan Türkiye’deki annelere çocuk başı ayda 85 ile 251 Euro arasında maaş bağlanıyor! Detaylar tek tek açıklandı! 

Almanya ve Finlandiya'dan 75.241,37 TL maaşla çalışma fırsatı! Personel alımı başvuru ekranı açıldı!

İhracatta tarihi rekor! Almanya’ya bir ayda 1.5 milyar dolarlık ürün sattık!


Geri Dön