30 / 04 / 2024

Altın fiyatlarında Fed etkisi! Rekor üstüne rekor!

Altın fiyatlarında Fed etkisi! Rekor üstüne rekor!

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dünkü açıklamalarında şahin tonunu yumuşatmasıyla pozitif bir seyir izledi. Ons altın fiyatları son 9 ayın zirvesini görürken gram altın rekor kırdı.



Altın fiyatları, Fed’in faizi beklentileri doğrultusunda 25 baz puan artırması ve beraberinde Jerome Powell’ın açıklamalarını piyasaların yumuşak tonlu algılanmasıyla ons tarafında nisan 2022’den bu güne en yüksek seviyeyi yokladı. Gram altın ise rekor tazeledi.

Fed, dün gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlattı. Fed politika faizini 4,50-4,75 bandına yükseltti. Fed’in politika metninin şahin bulunmasına karşılık olarak Powell’ın açıklamaları piyasa tarafından daha yumuşak olduğu görüldü.

Powell, ilk kez dezenflasyonist sürecin başladığını ifade ederken, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini ifade etti. Powell’ın yumuşak tonu piyasaları hareketlendirdi.

DOLAR GERİLEDİ, ALTIN ARTTI

Altın fiyatlarında Fed etkisi! Rekor üstüne rekor!

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi  Powell’ın açıklamalarından sonra keskin gerileyerek 100,80 ile dokuz ayın yeni dip seviyesini gördü. Doların düşmesi ise değerli metal piyasasını hareketlendirdi.

Geçtiğimiz yıl Fed’in faizleri artırmaya başlaması altın fiyatlarına darbe vurmuştu. Altın normal şartlarda enflasyona ve ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma olarak kabul edilse de artan Fed faizleri, yatırımcıları herhangi bir faiz getirisi sunmayan değerli metal yerine faiz getirisi artan dolara yönlendirmişti.

Ancak son dönemde Fed’in faiz artışlarını bir veya iki toplantı içerisinde tamamlayacağına dönük beklentilerin artması ve bir müddet sonra parasal gevşeme döngüsünün başlayacağı inancı, geçtiğimiz aylarda sert yükselen dolarda tekrar gerilemeye sebep oldu. Bu durum da değerli metal piyasasına olumlu yansıdı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön